Няколко часа, след като дъжд от куршуми се изсипва върху

...
Няколко часа, след като дъжд от куршуми се изсипва върху
Коментари Харесай

Марсилия, Канада, Лас Вегас: истина ли е, че Ислямска държава поемат отговорност за какво ли не?

Няколко часа, откакто дъжд от патрони се изсипва върху присъстващите на концерт в Лас Вегас, голям брой въпроси остават към момента без отговор. Кой е Стивън Падък – 64-годишният стрелец, който аргументи гибелта на 59 души и рани над 500 други? Защо е имал цялостен боеприпас от оръжия с няколко хиляди патрона в дома си и стаята си в хотела? Има ли връзка с интернационалния тероризъм или е изпаднал в заеми човек, решил да се забавлява за последно?

Стрелецът от Вегас с над 30 оръжия и експлозиви

Българка за стрелбата в Лас Вегас: Беше извънредно, държаха ни заключени с часове

ВИЖТЕ УЖАСА В ЛАС ВЕГАС В СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ТРАГЕДИЯТА

В хотела, полицията открива 23 оръжия и още 19 в къщата му, дружно с материали за подготвяне на гърмежи. Никой не е усетил нещо неправилно, когато е наел първокласния апартамент с прелестна панорама към Лас Вегас. Малко преди управляващите да разбият вратата, той се самоубива и става прочут като причинителят на едно от най-големите всеобщи убийства в историята на Съединени американски щати.

На сутринта след кървавата нощ, полуофициалната новинарска организация на групировката "Ислямска страна " разгласява известие за вдишване на отговорност за клането. Стивън Падък е упоменат с името Абу Абд Ал Бар ал Амрики и е разказан като „ боец на Халифата, приел исляма преди няколко месеца “. В същото време, ФБР и локалните управляващи споделят, че роденият в Мискит, Невада, стрелец не е прочут като покровител на "Ислямска страна ", нито пък е бил мохамеданин.

Часове по-късно, онлайн могат да се прочетат известия от вида, че „ Ислямска страна " поемат отговорност защо ли не “, в това число за „ урагани и климатични промени “.

Има към момента огромно недоумение на това

по какъв начин работи пропагандата на "Ислямска страна ",

от която са част и организацията Амак, и каналите на поддръжници. Групировката в никакъв случай не е поемала отговорност за естествени бедствия. Да, поддръжниците й се радват на сходни вести, тъй като считат, че е „ дело на Бог против вражеските страни “, само че формалните канали на ИД резервират практиката си да разгласяват единствено неща, свързани непосредствено с организацията.

Голяма част от офанзивите, за които поема отговорност ИД, са осъществени от мъже, настоящи в името на организацията, които постоянно оставят малко видео с изказване. Амак е желания канал за разпространяване за сходни фрагменти и поемането на отговорност лишава нормално към ден. Някои публицисти, обаче, неправилно преглеждат насладата на поддръжниците на ИД като някаква форма на вдишване на отговорност.

Идеята, че "Ислямска страна " просто ревизира последните вести, с цел да поема отговорност за осъществени закононарушения в името на славата, е изцяло неправилна.

Все отново, има възможност поемането на отговорност за Лас Вегас, да е подправено, макар многочислените постери и мнения, които сега се споделят из каналите на джихадисти. Засега няма предоставено никакво доказателство – нито диалог по телефон, нито видео на килъра, нито заричане във честност на групировката.

Няма и фрагменти от самата офанзива, както нормално се случва – в Бангладеш, да вземем за пример, бойци на ИД пуснаха видео в действително време на нападението си. Така че, най-малко за тези часове след офанзивата в Лас Вегас, няма предоставени открити доказателства, макар изказванията на ИД.

Ако този път се окаже подправена вест, това ще е вторият път, когато ИД поема отговорност за нахлуване, обвързвано с казино

Първият път беше в Манила, Филипините, когато групировката декларира, че 42-годишният стрелец е бил приел исляма месеци преди офанзивата, без да каже на никого. Тези два случая може да уронят престижа на Амак, която до момента се ползваше с престиж измежду джихадистките кръгове, само че и измежду анализаторите на организацията, а през днешния ден може да се свърже с полудели хора, стрелящи в
казина и заобиколени от празни бутилки алкохол от хотелския бар.

Дори симпатизантите на ИД не са толкоз въодушевени, защото може да се окаже, че Падък не е боец на Халифата, а умопобъркан християнин, напил се до давност и поискал да постреля от жилището си.

Но въпреки всичко, може детайлите към клането в Лас Вегас да се прецизират към момента, само че почти по същото време "Ислямска страна " извърши две офанзиви, които сигурно идват от бойци на организацията – една в Марсилия и една в Едмънтън, Канада.

На 1 октомври канадската полиция арестува сомалиец по съмнение, че е причинител на офанзива в същия ден в град Едмънтън. Тогава, кола се врязва в служител на реда, последвано от офанзива с нож. Четирима души са ранени тежко. Полицията твърди, че 30-годишният обвинен е имал податливост към екстремизъм, само че не бил задържан, поради липса на доказателства. Малко по-късно, в колата му е намерено знаме на "Ислямска страна ".

Нападението е осъществено по сходство на доста други сходни офанзиви в Европа, при които транспортно средство е забивано със мощна скорост в пешеходци или други транспортни средства, а по-късно водачът се пробва да убие повече хора с нож или друго хладно оръжие. Този вид офанзиви стана запазена марка на "Ислямска страна " през последните две години, последната от които беше в Барселона.

На 2 октомври още веднъж се чу за "Ислямска страна ", само че този път в Марсилия, когато станаха известни малко повече елементи за офанзива с нож във втория по величина град във Франция. Ден по-рано, мъж атакува две дами и ги убива на място в региона на метростанция. За офанзивата пое отговорност "Ислямска страна ".

Атентат във френския град Марсилия, две дами са убити (ВИДЕО)

Нападението идва на фона на гласоподаване във френския парламент на оспорван анти-терористичен закон, който би дал на полицията изключителни права и опция да се вкарва по-лесно изключително състояние. Малко след офанзивата на 1 октомври, елементи от следствието демонстрират, че нападателят е бил добре прочут на полицията и даже е бил пуснат часове преди убийството на двете дами, откакто е бил задържан поради съмнения, че желае да извърши атентат…

Разследването демонстрира, че офанзивата има директна връзка с "Ислямска страна ", които поемат съвсем незабавно отговорност. За разлика от Лас Вегас, данните сочат, че офанзивите в Едмънтън и Марсилия са осъществени от членове на групировката. Въпросът остава за какво полицията се е провалила и в двата случая, откакто причинителите са били познати и са имали досиета.

Общото сред трите офанзиви – в Лас Вегас, Марсилия и Едмънтън – е, че в известието на ИД излиза наяве, че „ воините на Халифата “ са дали отговор на апела за набези против страните, участващи в интернационалната анти-ИД коалиция в Ирак и Сирия.

Преди няколко седмици "Ислямска страна " още веднъж прикани непознатите бойци да се причислят към редиците й в Йемен, Либия и Афганистан, където групировката пуска все по-дълбоки корени. В същото време, беше повторено посланието към спящи кафези на ИД, да нападат в своите страни „ в името на Халифата “, поради засилените военни дейности в Близкия изток против позиции на джихадистите.

Наскоро групировката стартира контраатака в Сирия, извършвайки изненадващи интервенции в пустинята против позициите на сирийските проправителствени сили. Контраофанзивата носи името на някогашния представител на групата – Ал Аднани – който беше главният подстрекател и уредник на офанзивите в Европа. В същото време, джихадистите съумяват за повторно в границите на по-малко от месец, да инфилтрират градовете Фалуджа и Рамади – и двата сякаш подсигурени от иракските сили за сигурност преди година…

В случая с последните три офанзиви, организацията Амак разгласява известия, които може да не са изцяло истинни, само че имат директен резултат. Джихадистите демонстрират, че могат да оперират в няколко страни по едно и също време и това е задачата. Докато се водят военни дейности в Сирия и Ирак, а войната е надалеч от своя край, желанието им е да трансферират офанзивите на територията на страните, участващи в обединението против тях.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР