Няколко часа продължи обществената среща от 17:30 часа в Университета

...
Няколко часа продължи обществената среща от 17:30 часа в Университета
Коментари Харесай

Общественото обсъждане за Борисовата: без нови сгради, но със смяна на стадионите

Няколко часа продължи публичната среща от 17:30 часа в Университета за архитектура, строителство и градоустройство, на която бе разискван планът за Подробен организационен проект (ПУП) на Борисовата градина.

На него участва изпълнителят на плана чл.кор.арх.Атанас Ковачев дружно с екипа си, кметът на София Йорданка Фандъкова, основният проектант на столицата Здравко Здравков и стотици жители и заинтригувани лица. 

Там на няколко пъти кметицата съобщи, че жителите имат време до 19 юни да внесат своите писмени оферти и забележки на плана за Подробен устройствен план в Направление " Архитектура и градоустройство " (НАГ) на Столичната община, както и в офисите на трите районни кметства, към които се числят разнообразни елементи на парка.

След това предложенията ще бъдат разисквани на експертен съвет, а на 26 юни ще се организира още едно публично разискване.

Срещата мина умерено, макар че имаше опасения от присъединяване на футболни ентусиасти. Това е по този начин поради желанието на " ЦСКА-София " напълно да събори стадион " Българска войска " и да вдигне нов, което нямало да бъде разрешено съгласно новия проект. Архитект Ковачев обаче на няколко пъти съобщи, че това са неистини и спекулации от медийното пространство - и " Васил Левски ", и " Българска войска " ще могат да бъдат съборени и издигнати отначало, при предпочитание, само че новите здания ще би трябвало да останат в рамките на сегашните " чаши " на стадионите. Тоест, да не минават по никакъв метод сегашните застроени граници на стадионите.

Той означи, че проектът още планува да се забрани напълно достъпа на транспортни средства в парка, с изключение на на полицейски, медицински и пожарникарски такива. Футболистите ще имат достъп до стадионите с рейс, само че единствено и само в деня на мач.

Отново беше доказано, че ресторант " Веселото село " ще бъде отстранен, както и автокъща " Капитолия ". На нейно място ще бъде издигнат под земята паркинг, чийто покрив ще има метър и половина почва и това ще разреши засаждането на дървета. Архитект Ковачев акцентира, че по този метод по едно и също време се уголемява площта на парка и се набират извънредно значимите места за паркиране.

Кметицата повтори настояването си за опазване на Конната база на мястото, където е, и се опълчи на възобновяване на климатичното учебно заведение в Борисовата градина. Тепърва това предложение ще бъде разисквано, като тя ще го внесе като жител в общината.

Архитект Ковачев показа, че неговият план е най-консервативният и не планува никакво ново строителство в парка. Ще бъде допустимо срутване и изграждане отначало на към този момент съществуващи здания - както стадионите - само че никога в размер и височина, които да надвишават досегашните.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР