Няколко арестувани, 47 ранени полицаи, от които 11 по-сериозно, а

...
Няколко арестувани, 47 ранени полицаи, от които 11 по-сериозно, а
Коментари Харесай

В 4-ия ден от протестите в Скопие: погром и опит за щурм на парламента

Няколко задържани, 47 ранени служители на реда, от които 11 по-сериозно, а двама в тежко положение, както и счупена полицейска кола.

Това е резултатът от четвъртия ден на митингите в Скопие против така наречен френско предложение във вторник вечер, откакто част от стачкуващите събориха охранителните уреди и се пробваха да влязат в постройката на Народното събрание в Скопие, предава Българска телеграфна агенция.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/07/македония-протести1-5 юли 22-ап-бта.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 500 " />

При засилено полицейско наличие и с крясъци „ Оставка “, „ Никога Северна, единствено Македония “, и „ Бугар Османи “, съпровождани от полиция и с избухващи от време в точния момент пиратки, огромна група протестиращи - както бяха оповестили, минаха по моста на река Вардар и продължиха към постройката на Министерството на външните работи, където също имаше полицейски кордон.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/07/македония-протести2-5 юли 22-ап-бта.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 512 " />
Пиратки, димни бомбички, яйца, бутилки, домати полетяха към постройката на министерството, вследствие на което беше счупено стъклото на входната врата, а шествието се насочи към постройката на Народното събрание.

„ Такава Европа ли си представяте? Всички да се обединим и да блокираме системата. Никой нищо да не работи. Македония би трябвало да победи! “, прикани една от говорителките на спонтанната сцена пред постройката, а от Македонския дипломатически профсъюз приканиха министърът на външните работи Буяр Османи да подаде оставка и „ да не лъже народа “.

Към постройката на Народното събрание полетяха димни бомбички и пиратки, а младежи съумяха да съборят металните заграждения и застанаха пред полицейския кордон, който се групира пред вратата на законодателния орган и съумя да изтласка групата.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/07/македония-протести4-5 юли 22-ап-бта.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 553 " />

След известно време минало във вербални офанзиви, към полицията полетяха камъни, изкъртени кошчета за отпадък и пътни знаци. Полицейският кордон въпреки всичко съумя да изтласка нападателната група протестиращи на улицата пред Народното събрание, а по-късно и през улицата и да я раздели на две. Видя се ранен служител на реда, който сътрудниците му изнесоха на ръце отвън кордона, по посока на пристигналата кола за спешна помощ. Имаше и няколко задържани.

Парламентът беше ограден напълно от полиция, а протестиращите, доста намалели, бяха изтласкани към парка и врата „ Македония “ против постройката на Народното събрание.

Цялата улица беше освободена, стачкуващите се разотидоха.

По-рано през вчерашния ден министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски съобщи, че от Министерство на вътрешните работи има информация, че на митингите се готви нещо „ което не подхожда на страна членка на НАТО и кандидат-член на Европейски Съюз “.

Междувременно от ТВ 21, която се намира в непосредствена непосредственост до Народното събрание, където митингът ескалира, оповестиха, че отсрочват плануваното изявление с президента Стево Пендаровски от съображения за сигурност.

Полицията в Скопие е открила съществени нарушавания на публичния ред от страна на протестиращите - хвърляни са камъни, яйца, стоманени предмети, плочки, коктейли " Молотов ", пътни знаци, кофи за отпадък и пиротехнически средства, както по постройките, по този начин и по полицейски чиновници, се споделя в известие на Министерство на вътрешните работи на страната.

Задържани са 11 души, като по време на митингите органите на реда не са употребявали нито пиротехника, нито химически средства за разпространяване на протестиращите, прецизират още от вътрешното министерство на РСМ.

Има нанесени вреди по прозорци и фасади и в трите здания - на държавното управление, министерството на външните работи и Народното събрание, счупени са 16 полицейски щита, няколко защитни полицейски шлема и инсталация за радиовръзка, потърпевша е полицейска будка пред Народното събрание и полицейска кола.

„ Министерство на вътрешните работи подхваща ограничения за изясняване на случилото се и приканва уредниците на митингите и жителите да проявят либерален потенциал, митингите да бъдат мирни и демократични, да се резервира редът, спокойствието и сигурността.

Чрез принуждение против тези, които пазят реда, по отношение на македонската полиция и оборудванията на институциите, не се реализира нищо. Диалогът би трябвало да се води в институциите “, пишат още от Министерство на вътрешните работи.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР