Няколко антисемитски инцидента бяха регистрирани в Кавказ, руски регион, съставен

...
Няколко антисемитски инцидента бяха регистрирани в Кавказ, руски регион, съставен
Коментари Харесай

Във вълна от антисемитизъм руска тълпа щурмува самолет, „търсейки израелци“

Няколко антисемитски случая бяха регистрирани в Кавказ, съветски район, формиран от три мюсюлмански републики, на 28 и 29 октомври. При един от тези произшествия навалица нахлу на летище, с цел да търси " израелци " и " евреи " с полет от Тел Авив. Нашият екип беседва с откривател, който сподели, че до момента в който тези произшествия са провокирани от войната сред Хамас и Израел, има и по-сложен районен подтекст.

Тълпа, формирана от стотици мъже, наводни летище в съветската република Дагестан, с цел да търси „ израелци “ или „ евреи “ в полет от Тел Авив. Това беше един от няколкото антисемитски акта, осъществени на 28 и 29 октомври в съветския кавказки район, който е мнозинствено мюсюлмански. Тези дейности бяха провокирани от гнева против израелските офанзиви против Газа.

Редица видеоклипове, оповестени онлайн, демонстрират мъже, събрани пред летището в столицата Махачкала. Те отварят принудително вратите на летището, след което се наводняват върху асфалта. Някои от мъжете бяха с маски. Някои носеха палестински флагове. Други можеха да бъдат чути да викат " Аллах Акбар ".

Пътниците на няколко полета бяха блокирани в самолетите за няколко часа, до момента в който безпокойството завърши.

Мъже също спираха коли, които напускаха летището, с цел да ревизират кой е вътре. Силите за сигурност в последна сметка дойдоха. Девет служители на реда бяха ранени съгласно управляващите.

В същия ден тълпи се образуваха пред два разнообразни хотела в различен град в Дагестан, Хасавиурт. Тълпите споделиха, че желаят да ревизират гостите на хотела, с цел да се уверят, че няма израелци.

На митинг в поддръжка на палестинците в Черкеск, столицата на Руската република Карачаево-Черкезия, някои хора приканиха за „ изпъждане на евреите “.  

На 29 октомври, на идващия ден, еврейски културен център, който се строеше, беше изгорял в Налчик, столицата на Република  Кабардино-Балкария. Някой също изписа върху постройката фразата „ гибел на евреите “ на съветски.

„ Изглежда, че първичното желание не е било да се нападат локалните евреи “

Анна Колин Лебедев е експерт по постсъветските общества и учител в Парижкия университет -Нантер.

Тези произшествия се случиха в отговор на актуалната обстановка в Израел и Газа. Изглежда, че първичното желание не е било да се нападат локалните евреи. Например, няма докладвани произшествия в Дербент, Дагестан, където има огромна еврейска общественост.

В множеството случаи тълпите споделиха, че търсят „ израелци “. В случая с графитите върху еврейския културен център терминът, употребен за обозначаване на евреите, е „ яхуд “, което е арабски термин. Арабският не е език, употребен в района. Въпреки това, в дискурса има разбъркване на термините „ евреи “ и „ израелци “. Така че в последна сметка има размиване сред опозицията против Израел и антисемитизма.

Като цяло е мъчно да се разбере какъв брой необятно публикуван е антисемитизмът в Русия. За да се знае това, би трябвало да има запис на антисемитски дейности, само че това не е по този начин. Въпреки това не съм чувал за огромни антисемитски дейности през последните години.

Нещо повече, еврейските общности в Кавказ се оповестиха след случаите, като споделиха, че до момента са живели спокойно и че не желаят това да се промени. Евреите са локални в този район, само че няма доста от тях. В Дагестан да вземем за пример има по-малко от хиляда евреи от три милиона поданици, съгласно последното броене. В Русия евреите се смятат за етническа, а не религиозна група.

След тези произшествия съветското държавно управление съобщи, че безредиците на летището са били проведени в канала на Telegram „ Утро Дагестан “ [Бележка на редактора: от този момент каналът е затворен]. Хората в канала са доста ясни по отношение на своята взаимност с Хамас и Палестина, те се базират на „ нашите братя в Хамас “.

Това сигурно играе роля, само че е по-сложно от това. Освен въпроса " кой стои зад това ", би трябвало да зададете и въпроса " по какъв начин се случи това? "

В Дагестан имаше доста митинги през последните години – против военната готовност за войната в Украйна, против Covid рестриктивните мерки и т.н. 

Дагестан е безпаричен район с много ниско равнище на обучение за Русия. Има доста младежи. И по този начин това, което се случва, е нещо като динамичност на градски протести, провокирани от обществените медии.

Руските управляващи започнаха следствие на публични вълнения след случаите, които се случиха на 28 и 29 октомври. Президентът на Дагестан уточни, че те са били проведени „ от враговете на Русия “. Мюфтията на Дагестан, мюсюлмански юридически специалист, който може да се произнася по религиозни въпроси, прикани за успокоение. 

Анна Колин Лебедев продължи:

 

След войните в Чечня [Бележка на редактора: Втората чеченска война стартира през 1999 година и завърши през 2009 г.], ислямът одобри две разнообразни форми в Кавказ, изключително в Чечня, както е показано от работата на моите сътрудници. 

На първо място, има ислям на страната, която е лоялна към Москва. Това е ислямът на мюфтиите, които имат публични държавни функции. Но има и протестна форма на Ислямът, който е обвързван с ислямистките придвижвания в арабските страни.Склонен съм да мисля, че последните произшествия намират своите корени в този ислям, който е сензитивен към интернационалната обстановка.

Имаше релативно малко арести на летището, макар че в Русия можете да отидете в пандиза за елементарен пост в обществените медии.

Хората, които бяха задържани, бяха упрекнати в " безчинство " и " опит за нарушение на публичния ред ", а не в " екстремистки дейности " или " подстрекателство на расова ненавист ". Мисля, че силите за сигурност, които се намесиха по време на протестите реагираха по двузначен метод, несигурни каква позиция да заемат: би трябвало ли да оставят бунтовниците да вършат каквото желаят, тъй като Русия фактически получи посещаване от делегация на Хамас [Бележка на редактора: на ], даже в случай че хората зад тези протестни придвижвания не в действителност не наподобява да има никаква преданост към Кремъл? Ще би трябвало да изчакаме и да забележим какво ще се случи в правната система, само че в случай че държавното управление покаже признаци, че разрешава на хората да се измъкнат от това, тогава може да забележим други антисемити произшествия.

На 3 ноември Израел сподели на своите жители да не пътуват в чужбина заради „ повишаване на антисемитизма “, до момента в който напрежението, обвързвано с израелско-палестинската обстановка, пораства по света.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР