Някои западни банки са против за преразпределяне на милиарди евро

...
Някои западни банки са против за преразпределяне на милиарди евро
Коментари Харесай

Западните банки се разтревожиха от идеята на ЕС за руските активи

Някои западни банки са срещу за преразпределяне на милиарди евро от лихви, извоювани от замразени съветски активи. Това разкриха високопоставени източници от бранша, оповестява " Ройтерс ".

Опасенията са, че сходен ход може да докара до скъпоструващи правосъдни разногласия.

Вчера водачите на Европейския съюз се съгласиха да продължат работата по проект за за доставка на оръжия за Украйна в опит да засилят битката на Киев против Русия, която към момента ще има главните замразени активи. Според водачите на Европейски Съюз приходите могат да бъдат употребявани в границите на няколко месеца.

Някои банки обаче се притесняват, че след това може да бъдат подведени под отговорност от Русия , в случай че са забъркани в прекачване на пари към Украйна, и че проектът на Европейски Съюз може да бъде уголемен до активи в сметки, които те държат на глобени лица и компании.

Такова разширение към момента не е обсъждано от Европейски Съюз.

Източниците са обезпокоени и че предложенията ще доведат до по-широка ерозия на доверието в западната банкова система.
 Русия плаши западните банки с пагубни последствия при конфискацията на активи
Русия плаши западните банки с пагубни последствия при конфискацията на активи

Някои западни банки лобират против предложенията на Европейски Съюз за преразпределяне на милиарди евро от лихви върху съветски активи

Според тях има възможност от правосъдни разногласия, когато антируските наказания в последна сметка бъдат облекчени или отстранени.

Русия твърди, че всеки опит за лишаване на нейния капитал е " бандитизъм ", който ще докара до правосъдни дейности, продължаващи десетилетия, против всички забъркани. Москва неведнъж е заявявала, че ще отмъсти, в случай че нейните активи или приходи бъдат конфискувани.

Euroclear има еквивалента на 190 милиарда евро скъпи бумаги и парични средства на Руската централна банка . Западните банки също държат активи за милиарди евро, лири и долари, благосъстоятелност на компании и физически лица, които са обект на наказания.

Над 3,5 милиона руснаци имат замразени активи в чужбина на стойност към 1,5 трилиона рубли (16,32 милиарда долара), заяви предходната година съветският министър на финансите Антон Силуанов.

Планът на Европейски Съюз планува заплащане на такса на Euroclear.

Базираният в Белгия централен депозитар на скъпи бумаги, който смята за акционери някои от най-големите банки в света, ще получи позволение и да задържи краткотрайно 10% от облагите на блокираните съветски активи като защитна мярка против правосъдни разногласия.
 Европейска комисия утвърди приходите от замразените съветски активи за Украйна
Европейска комисия утвърди приходите от замразените съветски активи за Украйна

Ние продължаваме доста ясно да стоим до Украйна, както сме дали обещание, увери ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Съгласно проекта на Европейски Съюз ще бъдат ориентирани през Европейския механизъм за подкрепяне на мира за закупуване на оръжия за Украйна. Останалите ще бъдат употребявани за възобновяване и реорганизация.

Законът за глобите на Европейски Съюз, Англия и Съединени американски щати нормално планува заледяване на активи, благосъстоятелност на избрани страни, само че не и конфискация. Активите могат да бъдат иззети според британското законодателство, само че единствено в случай че се смята, че са полза от закононарушение.

Разрешаването на конфискация и преразпределение на лихвите, извоювани от тези активи, излага банките на риск да бъдат оспорени от притежателите, предизвестиха източниците.

Един източник предизвести за прецедента, който това предложение ще сътвори и за " потреблението като оръжие на задгранични запаси и активи ".
 EK дава на Украйна три милиарда евро доходи от замразените съветски активи
EK дава на Украйна три милиарда евро доходи от замразените съветски активи

Отделно Белгия ще даде към 1,5 милиарда евро

В отговор на западните наказания Русия конфискува активи, назначи ново управление във филиалите на западни компании и принуди напускащите компании да продават с големи отстъпки.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи по-рано тази седмица, че предлагането на Европейски Съюз ще подкопае интернационалното право и предизвести за и десетилетия на правни разногласия.

" Европейците добре осъзнават какви вреди могат да нанесат сходни решения на тяхната стопанска система и на техния имидж, на репутацията им като благонадежден, по този начин да се каже, поръчител за неприкосновеността на собствеността ", означи той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР