Някои цели за рак се отменят от правителството - какво означава това за пациентите и NHS?

...
Какво се променя?Тази, от която се отърват, се появява по
Коментари Харесай

Какво се променя?

Тази, от която се отърват, се появява по средата на етапа на диагностика.

В сегашното си състояние всички пациенти със съмнение за рак са длъжни да посетят специализиран консултант по онкологични заболявания в рамките на две седмици след получаване на направлението от общопрактикуващия лекар. Често след това те ще извършат или предпишат допълнителни тестове.

Специалистите по онкологични заболявания и благотворителните организации, участващи в процеса на консултиране, са изолирали това като място, където има пречки за пациентите.

Консултантите по онкологични заболявания могат да не вижда достатъчно хора, за да отговори на текущото търсене, което води до забавяне на всичко останало, включително диагнози за рак на пациентите и бъдещо лечение.

Пациентите все още могат да бъдат насочени към консултант, ако случаят е особено сложен или се счита за необходимо поради някаква друга причина, но вече няма изискване за това.

Как се справя NHS с целите си в момента?

Не е добре.

Това, върху което се фокусира сега – за получаване на диагноза в рамките на четири седмици – е въведено едва от април 2021 г., така че е трудно да се получи историческо сравнение.

Но не е срещано собствена цел дори веднъж, откакто беше въведена. Това означава, че 68 822 души са чакали повече от месец, за да бъдат потвърдени или изключени подозренията им за рак през юни. Числото е почти два милиона от въвеждането на целта.

Справя се най-зле с тази, от която се отървава. През юни почти всеки пети човек - повече от 50 000 - чака повече от две седмици, за да получи среща с консултант, след като е бил препоръчан, почти три пъти повече от оперативния стандарт от 7%.

Данните показват как търсенето на назначения за консултанти се е увеличило почти три пъти от 2010 г., докато капацитетът на NHS да лекува всеки навреме е изостанал - отначало стабилно, а след това бързо след пандемията.

Подобна е историята за броя на лечения, започващи в рамките на един месец след диагностициране на рак.

Броят на необходимите лечения нараства, но капацитетът за започване на това лечение в правилния срок изостава.

През юни т.г. означава, че 2 551 души, 8,7% от тези, за които е потвърдено, че имат рак, са чакали повече от месец, за да започнат лечение, повече от два пъти повече от оперативния стандарт от 4%.

Това е малко по-различно в общия път от направление от личен лекар за започване на лечение, и то не по добър начин.

Търсенето се е увеличило - почти се е удвоило от 2010 г. насам - но броят на хората, лекувани в рамките на два месеца, всъщност се е върнал назад след пандемията. В момента е на последното ниво, наблюдавано в края на 2015 г.

Двама от всеки петима души – 6592 – които са започнали лечение през юни, са чакали повече от два месеца след насочването им от личния лекар. Това е почти три пъти повече от целта от 15%.

Търсенето на грижи за рак нараства по-бързо от капацитета

Министърът на здравеопазването Стив Баркли каза пред Sky News, че капацитетът вече се е увеличил и че реформите които той прокарва, са фокусирани върху резултатите, а не върху процедурата:

„Постигаме напредък по отношение на рака по отношение на броя на хората, които се проверяват. Имаше три милиона проверки тази година, 636 000 повече, отколкото преди пандемията.

„Проверяваме повече хора, диагностицираме по-рано, лекуваме повече хора, но искаме да гарантираме, че целите, които имаме, са фокусирани върху резултатите, а не върху процеса дали някой е преминал проверката.“

„Вече установихме, че NHS проверява и лекува повече хора и по-ранната диагноза идва от комбинация на иновативни методи за скрининг и подобрена технология."

Насочванията за рак са рекордно високи - но NHS не може да се справи с тестовете

Професор Карол Сикора, бивш ръководител на програмата за рак в Световната здравна организация, която беше част от комитет, който въведе целта за двуседмично изчакване на консултант, каза пред Sky News, че е предназначено само за спиране, докато NHS подобри други възможности за диагностика.

„Това е трябвало да бъде решен в рамките на пет години, но не е имало разширяване на диагностичните съоръжения и все още няма.

„Ако сме цинични, на 4 август данните, публикувани от NHS Англия беше ужасяваща с всичките 10 цели [това число включва разбивките на другите цели], а след това 10 дни по-късно целите бяха премахнати.

„Беше заменено с три цели, които са добри, но целите са не могат да бъдат посрещнати от повечето тръстове в момента. Това е проблема. Трябва да получим повече капацитет, повече ракови центрове и най-важното, по-добри - по-обучени - хора, работещи с рак. Това е предизвикателството, няма налично краткосрочно решение."

Майк Озбърн, президент на Кралския колеж на патолозите, повтори това мнение, казвайки пред Sky News:

"Цели сами по себе си са полезни, защото ви позволяват да сравните нещата, но те не са отговорът на проблема, отговорът на проблема е правилното осигуряване на ресурси, правилното поддържане на услугите, които са необходими."

Броят на персонала, работещ с рак се увеличава на брой от 2010 г., с почти две трети, но както видяхме по-горе, търсенето на някои услуги се е утроило през това време.

Крис Томас, от комисията по здравеопазване и просперитет в Института за публична политика и изследвания, изрази подобно мнение на професор Сикора и г-н Осбърн относно нуждата от повече ресурси, както и от рационализиран план.

Той каза пред Sky News: „Мисля, че целите в крайна сметка са средство за край – целта няма значение, освен ако не е инструмент, който ни помага да постигнем по-добри резултати за пациентите.

„Новите цели ще се фокусират върху ранната диагностика и бих се съгласил, че ранната диагностика е изключително важна част от добрите резултати при рак. Това е едно от големите обяснения защо Обединеното кралство изостава от другите страни.

„Мисля, че те [целите] остават по същество непостижими, освен ако не направим редица други неща правилно - превенция, работна сила и преминаване към грижи в общността."

Какво означават закъсненията за здравните резултати и смъртните случаи?

Трудно е да се каже точно, но нивата на преживяемост като цяло се подобряват през последните години. Почти три четвърти от хората, диагностицирани с рак през 2020 г., са оцелели поне една година, в сравнение с по-малко от една трета от диагностицираните през 2005 г.

Ако процентът на шанса за смърт беше същият, допълнителни 18 471 хората щяха да умрат. Скорошните подобрения са особено впечатляващи при рак на белия дроб.

Данните за резултатите от рак са сложни и сравними в международен план цифри обаче не са публикувани от 2014 г. насам.

Проучване от 2020 г., публикувано в Британският медицински журнал обаче изчисли, че има приблизително 10% повишен шанс за смърт за всеки четири седмици, когато лечението на рак се забави.

Точно както при общата преживяемост, влошаването на пациент с рак през времето може да бъде по-добро или по-лошо за различни видове рак и зависи от много други фактори, включително съществуващото здраве на пациента.

Говорител на NHS England каза пред Sky News: „Като се уверим, че повече пациенти са диагностицирани и лекувани като възможно най-рано след препоръка и замяната на остарялата цел за двуседмично изчакване със стандарта за по-бърза диагностика, който вече се използва в цялата страна, стотици пациенти, чакащи да се изключи или диагностицира рак, биха могли да получат тази новина по-бързо.“

Екипът е звено с много умения, посветено на осигуряването на прозрачна журналистика от Sky News. Ние събираме, анализираме и визуализираме данни, за да разказваме истории, базирани на данни. Ние комбинираме традиционни умения за докладване с усъвършенстван анализ на сателитни изображения, социални медии и друга информация с отворен код. Чрез мултимедийно разказване на истории ние се стремим да обясним по-добре света, като същевременно показваме как се прави нашата журналистика.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР