Някои родители предпочитат да има строги правила за децата, докато

...
Някои родители предпочитат да има строги правила за децата, докато
Коментари Харесай

ИГРА: Какъв тип родител сте?

Някои родители избират да има строги правила за децата, до момента в който други оставят малчугана да се учи от ситуацията към себе си и грешките си, без да се намесват. А вие кой вид родител сте?

Всяко семейство е като обособен свят, който съществува по свои правила. В някои фамилии родителите избират спокоен и балансиран метод, в други - постоянно се покачва звук, в трети детето пораства с минимална интервенция. Н Но хората не са просто устроени. И рядко влизат в една категория. Може би заран, когато имате доста сила, сте родител с престиж и никоя глезотия няма да премине без забележка. Но в дните, в които сте изтощени, недоспали и изнервени, евентуално няма да сте толкоз строги и ще оставите някои неща да преминат без забележка.

Най-общо има четири вида / родителско държание. Те са дефинирани от психолога Даяна Баумринд през 60-те години, само че се употребяват и до през днешния ден. Те са:
Авторитарно родителство Авторитетно родителство Разрешаващо родителство Неангажирано/небрежно родителство
През последните години към тях са добавени още няколко вида: родител-хеликоптер, свободно развъждане и привързано родителство.

Всеки способ има своите плюсове и минуси. Често родителите съчетават няколко метода при развъждането и възпитанието на детето.

Авторитарно родителство
Авторатарното родителство е, когато казвате на детето какво да прави, без значение от всичко. Например: Ще направиш по този начин, тъй като съм ти баща/ майка. Традиционен и малко поостарял способ, при който родителите дефинират разпоредбите, а децата би трябвало абсолютно да ги съблюдават.

Плюс при този метод е, че за детето има ясно обрисувани граници, както и какви ще са последствията, в случай че бъдат прекрачени. Авторитарния метод има своите плюсове. Пример: когато детето би трябвало да носи каска, до момента в който кара колело, или пък да стои закопчано в столчето за кола.

Минус на властническото родителство е, че му липса еластичност. Може да няма топлота в връзките родител-дете.

 Добави изложение

Авторитетно родителство
Наричат го златната среда сред властническо и разрешаващо. Авторитетните постановат строги правила, само че ги разискват в детайли с децата и се аргументират за решенията, които вземат. Децата имат право да недоволстват и да задават въпроси, само че в последна сметка би трябвало да се съобразят с решението на родителя. Знаят добре границите и последствията. Авторитетното родителство е гъвкаво и оказва помощ за мощна и устойчива връзка сред децата и родителите.

Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР