Някои от тях със сигурност трябва да включите в менюто

...
Някои от тях със сигурност трябва да включите в менюто
Коментари Харесай

12 продукта, в които има повече калций, отколкото в млякото

Някои от тях сигурно би трябвало да включите в менюто си, тъй като са освен потребни, само че и вкусни!

За какво ни е калций? Мнозина решително ще кажат, че ни е необходим за здрави зъби и кости – и няма да сбъркат. Но калцият е нужен и за други неща. Той взе участие във образуването на главните мускули, в процесите на съсирване на кръвта, в построяването на имунитета, в регулирането на кръвното налягане, калцият укрепва стените на кръвоносните съдове и още какво ли не. При дефицит на този микроелемент страдаме от чупливи нокти, бърза отмалялост, уязвимост в мускулите, нервност. В крайни случаи може да се стигне до бодърствуване или да се развие екзема.

Най-простият метод да се компенсира дефицитът на калций е да се пият витаминни комплекси. Ако обаче не обичате хапчета, както и прясно мляко, има редица други източници на така нужния ни калций. Представяме ви 12 продукта, които съдържат повече калций от млякото.

1. Семена

Маково семе, сусам, чиа – всичките съдържат много калций. В една супена лъжица маково семе, да вземем за пример, се съдържат 13 % от дневната норма калций. В същия размер сусам се съдържат 9 % от дневната норма. Освен това семената са богати на белтъчини и потребни мазнини, както и на други минерали – мед, желязо и манган.

2. Сирене

Човешкият организъм въпреки всичко усвоява калция по-добре от млечни артикули, в сравнение с от растителни. Най-много калций се съдържа в твърдите сирена като пармезан. 30 гр. такова сирене ще ви обезпечат 33 % от дневната норма калций. В меките сирена наличието е по-ниско – към 5 % на 30 грама. От приблизително меките сирена ще получите към 20 % от дневната норма от същата порция.



3. Кисело мляко

245 гр. кисело мляко ще ви дадат 30 % от дневната норма калций. При това ще получите и прилична доза пробиотици, белтъчини и витамини от група В. Обезмаслените млека обаче няма да ви свършат работа – киселото мляко би трябвало да е с масленост най-малко 4 %, с цел да се усвои обикновено калцият.

4. Консерви сардини и сьомга

Една консерва сардини ви дава 35 % от дневната норма калций, консервата сьомга – 20 %. Като бонус получавате порция омега-3 киселини, които са потребни за сърцето, мозъка и кожата, както и белтъчини. Тези типове риби съдържат и доста селен, който също е потребен микроелемент.

5. Бобени култури и леща

Освен калций бобените култури съдържат и фолиева киселина, цинк, желязо, магнезий и калий. Те са превъзходен източник на фибри, които усъвършенстват храносмилането. Освен това тези храни спомагат за намаление на холестерина и са ефикасни в профилактиката против диабет.



6. Бадеми

Това е най-богатата на калций ядка. Здравословни мазнини, белтъчини, манган, магнезий и витамин Е – бадемите съдържат извънредно доста потребни неща. Но са и доста калорични – не го забравяйте.

7. Протеин от суроватка

Той съдържа преди всичко белтъчини. Но защото се създава от млечна суроватка, включва в състава си и калций. Освен това е превъзходен сурогат на захарта, защото нормално се предлага с разнообразни усети, аромати и подсладители.



8. Листни зеленчуци

От бялото зеле до спанака – всичките тези зеленчуци са чудесни източници на калций. Само че би трябвало да ги ядете в салати, подправени с олио/зехтин. Без мазнини калцият не се усвоява добре.

9. Ревен

Може да е киселяк, само че е доста потребен. Калцият от ревена не се усвоява прекомерно добре, единствено на към 25 %. Но в това растение се съдържа толкоз доста калций, че и това ни стига. Като
бонус получаваме доста витамин К, влакнини и потребни фибри.

10. Амарант

Зърната от амарант се считат за същинска суперхрана. Освен калций те съдържат и доста фолива киселина, магнезий, магний, фосфор и желязо. Листата на растението са още по-богати на калций, както и на витамини А и С.

11. Тофу и соеви кълнове

150 гр. тофу ще ви обезпечат цялостната дневна доза калций. В соевите кълнове наличието е по-ниско, само че отново е задоволително високо. При това и двата продукта са диетични и ще ви оказват помощ да отслабнете.



12. Смокини

Сушените смокини съдържат 5 % от дневната норма калций на порция от 30 гр., освен това са богати и на антиоксиданти и фибри. Плодът обаче е и много калоричен, тъй че не прекалявайте с него.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР