Някои от принцовете в Саудитска арабия, които бяха арестувани през

...
Някои от принцовете в Саудитска арабия, които бяха арестувани през
Коментари Харесай

Освобождават арестуваните саудитски принцове срещу милиарди долари

Някои от принцовете в Саудитска арабия, които бяха задържани през ноември 2017 година поради корупция, са освободени, оповестява BBC. Принцовете са били освободени, откакто са сключили антикорупционни съглашения, включващи тежки финансови санкции.

Сред пуснатите принцове са притежателят на най-голямата медийна компания в Близкия изток MBC Уалид ал-Ибрахим и някогашният шеф на кралския двор Халид ал-Тувайджири. Те потвърдиха, че са заплатили обилни финансови суми за свободата си, само че сумите не са оповестени обществено.

Припомняме, при започване на месец ноември 2017 година Комитетът за битка с корупцията в Саудитска Арабия задържаха 11 принцове и още доста други хора, заемали и заемащи управителни постове. Арестите бяха поради корупция. Досега повече от 200 принцове, политици и заможни предприемачи бяха арестувани в страната.

Принц Митеб бин Абдула е освободен в края на месец ноември. Той споделя, че е платил повече от 1 милиард $ за свободата си. Според разнообразни догатки в задграничните медии Уалид ал-Ибрахим е заплатил за свободата си с контролния си дял в телевизионната компания MBC.

Арестите на Комитета за битка с корупцията започнаха поради престолонаследника принц Мохамед бин Салман ал-Сауд, който съгласно мнозина употребява властта, с цел да отстрани съперниците си. След старта на арестите основният прокурор на Саудитска Арабия съобщи, че поради систематичната корупция на страната е нанесена вреда за минимум 100 милиарда $, а задържанията са опит на страната да си върне тези средства.

Много от принцовете не престават да са заложници на страната. Те се държат в 5-звездния хотел " Риц-Карлтън " в Рияд, който би трябвало още веднъж да отвори порти през февруари.

Очаква се арестуваните, които не реализиран съглашение с властта, да бъдат превозени до затвор, където да чакат правосъден развой.

Междувременно един от най-високопоставените арестанти в хотела - принц Ал-Уалид бин Талал съобщи пред " Ройтерс ", че чака напълно скоро да бъде освободен. Принцът е един от най-богатите хора в страната. Той съобщи, че има намерение да резервира контрола върху капиталовата си компания. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР