Някои от по-малките швейцарски ледници са загубили значителни количества лед

...
Някои от по-малките швейцарски ледници са загубили значителни количества лед
Коментари Харесай

Швейцария на нокти заради ледник на 7000 години

Някои от по-малките швейцарски ледници са изгубили обилни количества лед това лято на фона на рекордните горещини, като учените са принудени да прекратят някои от стратегиите си за премерване, защото не е останал лед, осведоми ДПА.

" Това, което следим, е по-силно от всичко, което сме считали за допустимо до момента ", твърди Матиас Хус, който управлява мрежата „ Гламос “ за премерване на ледници Швейцарският федерален софтуерен институт в Цюрих..

Някои от пластовете на ледника Корвач в Югоизточна Швейцария, които са се образували преди към 7000 години, са се разтопили, споделя той пред ДПА. Датировката на леда се основава на по-ранни измервания, направени от университета в Хайделберг, Германия.

Програмата за премерване в Корвач ще бъде прекъсната, защото на местата за премерване не е останал лед, сподели Хус. " Така че единственото, което ни остава да създадем, е да съберем целия материал и да разчистим ".

Учените от програмата " Гламос " мерят ледниците от десетилетия, като правят оценка равнищата на снежния размер през зимата и топенето на снега през лятото.

Екипът реши да приключи последователно стратегиите си за премерване на три по-малки ледника през 2019 година - в Пизолглетчер, Вадрет дал Корвач и Шварцбахфирн, написа Българска телеграфна агенция.

За малко време обаче те се надяваха да продължат измерванията малко по-дълго, защото темповете на загуба се забавиха през предходната година. " Но загубите това лято бяха прекомерно неприятни ", сподели Хус, като имаше поради невиждано горещото време, което значи, че по механически аргументи към този момент не е допустимо да се мери по-нататъшната загуба на лед.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР