Някои от най-големите енергийни компании в Европа се готвят да

...
Някои от най-големите енергийни компании в Европа се готвят да
Коментари Харесай

FT: Европейски вносители на газ се готвят да изпълнят условията на Москва

Някои от най-големите енергийни компании в Европа се готвят да употребяват поисканата от Кремъл нова система за заплащане за съветски газ – ход, който съгласно някои критици ще подкопае глобите на Европейски Съюз, ще заплаши единството на блока и ще инжектира милиарди в съветската стопанска система, написа в своя статия 

Газови дистрибутори в Германия, Австрия, Унгария и Словакия възнамеряват да открият сметки в рубли в „ Газпромбанк “ в Швейцария, с цел да задоволят условието на Москва за заплащания в съветска валута, споделят източници на изданието, осведомени с подготовката.

Групата от компании включва двама от най-големите вносители на съветски газ: основаната в Дюселдорф Uniper и основаната във Виена OMV.

Преговорите сред европейските купувачи и съветският държавен снабдител на газ „ Газпром “ са станали по-интензивни с наближаването на крайните периоди за заплащане, споделят източниците на „ Файненшъл таймс “.

Италианският енергиен колос Eni, който също е измежду огромните клиенти на „ Газпром “, сега обмисля опциите за закупуване на съветски газ, споделят два източника, осведомени с полемиките. Базираната в Рим компания би трябвало да вземе решение до края на май, когато следва идващото й заплащане за съветските доставки.

Подготовките за осъществяване на схемата на Москва слагат под въпрос способността на Европейски Съюз да поддържа обединен фронт против Русия на фона на опитите ѝ да употребява газовите доставки като оръжие, отбелязва изданието.

В края на март съветският президент Владимир Путин подписа декрет, съгласно който купувачите на газ от по този начин наречените „ вражески страни “, които включват всички страни от Европейски Съюз, би трябвало да имат банкови сметки в задгранична валута и в рубли в „ Газпромбанк “ - основаното в Швейцария финансово комерсиално поделение на „ Газпром “, с цел да заплащат доставките си. Мярката се преглежда като метод за обезвреждане на глобите на Европейски Съюз против съветската централна банка поради нахлуването на Русия в Украйна.

Вносителите на газ в Полша и България, които отхвърлиха да се причислят към схемата на Кремъл, изгубиха достъп до доставки на съветски газ в сряда, припомня изданието.  Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен дефинира прекъсването на газа за двете страни като „ следващ опит за изнудване “ от страна на Москва.

Брюксел изпитва усложнения в опитите да се опълчи на настояванията на Москва: ЕК издаде публични механически насоки, в които призна, че при избрани условия финансовият инженеринг, създаден от Кремъл, може да не съставлява нарушаване глобите против Русия.

Това би довело до обстановка, при която Русия ще може да получи достъп до милиарди евро и долари доходи от газ, за ​​да поддържа валутата и стопанската система си, споделиха представители на държави-членки на Европейски Съюз.

Съгласно новия съветски механизъм европейските компании ще продължат да заплащат на „ Газпромбанк “ за вноса на синьо гориво в задграничната валута, закрепена в договорите , като по този метод си подсигуряват, че не нарушават глобите. След това, по тяхно искане, банката, която не е обект на глобите на Европейски Съюз, конвертира деноминираните в евро или долари депозити в рубли във втора сметка, открита на тяхно име, от която ще се извършват плащанията към Русия.

Съветниците на Европейската комисия стигнаха до заключението, че всеки ход на Европейски Съюз за налагане на наказания против „ Газпромбанк “ - което би бил най-бързият метод за затваряне на тази малка врата в санкционния режим, може да заплаши целия действителен механизъм за заплащане на съветски газ, което ще докара до пагубно прекратяване на доставките към блока.

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис съобщи в изявление, че от обособените компании, подписали договорите с „ Газпром “, зависи по какъв начин ще ги изпълнят и поясняват. Той обаче прикани компаниите да се придържат прецизно към написаните в договорите условия.

„ Цените са контрактувани в евро или долари. Така че, плащате тази сума евро за обещано количество газ, завършек на историята! “, сподели той.

Домбровскис обаче призна, че решението на Русия да прекъсне доставките на газ за България и Полша е ново предизвикателство за блока.

 „ Важно е да запазим единството на Европейски Съюз в това отношение. Както сподели ръководителят Фон дер Лайен, не би трябвало да се поддаваме на този тип изнудване “, разяснява той.

От австрийската компания OMV обявиха, че са анализирали искането на „ Газпром “ за нов способ на заплащане в светлината на глобите на Европейски Съюз и се работи върху решение, което да е в сходство със санкционния режим.

„ Считаме, че промените в процеса на заплащане са в сходство със закона за глобите и по тази причина заплащанията са вероятни “, разяснява на собствен ред Тийна Туомела, основен финансов шеф на Uniper.

От италианската Eni засега са на мнение, че насоките на Европейска комисия по отношение на схемата за заплащане на „ Газпром “ не дават изясненост на държавите-членки за това дали глобите ще бъдат нарушени при този вид заплащане.

Германският заместник-канцлер и министър на стопанската система Роберт Хабек коментира в сряда, че съветският платежен механизъм е „ пътят, който Европейски Съюз маркира за нас “.

„ Това е пътят, който е съчетаем със глобите и доколкото разбирам, немските компании, които го вършат по този метод, съблюдават своите контракти “, сподели той. „ Повечето страни от Европейски Съюз ползват този метод “, добави Хабек.

Той съобщи, че след визитата си в Полша във вторник е останал с усещане, че Варшава има намерение да заеме по-безкомпромисна линия с Москва. „ Те не се опасяват от ембарго “, подчерта той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР