Някои от най-големите автомобилни производители са свързани чрез доставчиците си

...
Някои от най-големите автомобилни производители са свързани чрез доставчиците си
Коментари Харесай

Китайски доставчици на BMW, VW и GM са обвинени в експлоатация в Синдзян

Някои от най-големите автомобилни производители са свързани посредством доставчиците си със противоречиви трудови практики в китайския район Синдзян. Това алармира отчет на американската консултантска компания Horizon Advisory, представен от Bloomberg. Опасенията за производството на алуминий повдигат въпросa за хипотетични нарушавания на човешките права във веригата за доставки на автомобилната промишленост.

Доставчици на BMW, General Motors и Volkswagen, както и на китайски производители на електрически транспортни средства като Nio и BYD, са свързани съгласно изследването с потреблението на принудителен труд в Синдзян. Сложността на актуалните вериги за доставки, в които суровините могат да преминат през голям брой страни и производители, преди да бъдат употребявани в подготвени артикули, затруднява следенето на връзките сред заводите в Синдзян и крайните компании. А Китай неведнъж отхвърля интернационалните рецензии към трудовите си стратегии и ги пази като изпитание за понижаване на бедността и безработицата.

Въпреки това Съединени американски щати и техни сътрудници глобиха няколко физически и юридически лица с връзки със Синдзян и ограничиха вноса на памучни артикули, домати и слънчево съоръжение. От юли американският Закон за попречване на насилствения труд на уйгурите ще забрани стоките от Синдзян, в случай че вносителите не могат да потвърдят, че за производството им не е употребен принудителен труд.

VW съобщи, че няма доказателства за такива практики измежду своите снабдители и не знае да се употребява алуминий от района в производството ѝ. Компанията приема отговорността си в региона на правата на индивида доста съществено, сподели неин представител и добави, че обвиняванията се проверяват и при проблеми договорите ще бъдат прекъснати.
Реклама
Веригите за доставки на доста компании към момента зависят от китайските промишлени политики, които трансформират насилствения труд в част от нормалния бизнес за производителите в Синдзян, сподели пред Bloomberg Нейтън Пикарсич, съосновател на Horizon. Правозащитни групи и специалисти на Организация на обединените нации от години алармират, че правата на малцинствените групи в Синдзян постоянно са обект на похищения.
Кои компании са забъркани
Производителят на алуминий Xinjiang Zhonghe съгласно отчета взе участие в трудови стратегии за служащи мигранти. Xinjiang Zhonghe е снабдител на автомобилни компании, в това число взаимни предприятия на GM и BMW. Beijing WKW Automotive Parts, която също е неин клиент съгласно данните на Bloomberg, и е снабдител на автомобилни елементи и външни облицовки за китайското дружество на VW, както и за BMW, BYD и Nio.

Сред доставчиците, за които се твърди, че употребяват насилствен труд, се загатва и обществената Tianshan Aluminum Group, в която доминират китайски вложители, само че дял има и Norges Bank Investment Management.

В Синдзян е съсредоточено към 9% от международното произвеждане на алуминий. Китай като цяло е обезпечил към 60% от алуминия в света през 2020 година, а превозът, в това число автомобилната промишленост, е вторият по величина консуматор на суровината.
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР