Някои от масово разпространените USB флашки могат да се окажат…

...
Някои от масово разпространените USB флашки могат да се окажат…
Коментари Харесай

Разпространяват фрлашки-бомби: способни са да осакатят хора


Някои от всеобщо публикуваните USB флашки могат да се окажат… мини-бомби
(снимка: CC0 Public Domain)

Престъпници откриха подло приложение на известните USB флаш памети, употребявани всеобщо за преместване на файлове и за други цели. Те популяризират флашки-бомби, които са способни да осакатят хората в близост.

Журналисти от Еквадор са получили флашки с минибомба вътре в тях, заяви Arstechnica в обява за новата опасност. Когато се свържат към компютър, флашките експлодират, удряйки с осколки всички хора, които са наоколо.

Не е ясно какъв брой такива устройства са разпратени по пощата и какъв брой са стигнали до получателите, нито пък кои са подателите на писмата с експлодиращите USB памети. На доктрина, такава джобна бомба може да бъде съединена елементарно, „ на коляно ”.

Журналисти на прицел

Опасни флашки, цялостни с същински експлозиви, са доставени минимум на петима еквадорски публицисти, известни със своите антикорупционни и разобличителни публикации. Един от тях, Ленин Артиеда от телевизионния канал Ecuavisa в Гуаякил, към този момент се сблъска с мини-бомбата. Той сложил флашка в компютъра си, която незабавно се взривила, само че по щастлива случайност Артиена не е потърпевш съществено.

В резултат на детонацията журналистът е получил единствено леки пострадвания по ръцете и лицето, само че съгласно портала Tom’s Hardware устройството не е избухнало изцяло – част от експлозива е останала неактивирана. С други думи, флашката е трябвало да аргументи доста повече вреди, евентуално освен на получателя на писмото, само че и на тези към него сега, в който е била обвързвана с компютъра.

Според Ксавие Чанго, представител на еквадорската полиция, във взривената флашка е инсталиран дребен избухлив заряд, чийто детонатор се задейства при подаване на напрежение от 5V – общоприетоо напрежение за USB врата на всеки компютър. Видът на експлозива към момента не е открит, само че полицията е склонна да счита, че е хексоген.

Чанго споделя, че хексогенът е опакован в дребна капсула с размери към 1 см. Полицаят твърди, че по незнайна причина единствено половината заряд фактически е сработил и това евентуално е избавило потърпевшия публицист от по-сериозно увреждане.
още по темата
Атаките против публицисти в Еквадор са осъществени през март 2023 година Опасни флашки са изпратени освен на Артиеда, само че и на други двама публицисти в Гуаякил и няколко техни сътрудници в столицата на Кито.

Един от получателите е Алваро Розеро, който работи в радиостанция EXA FM – той получава плик с устройство на 15 март. Журналистът го подава на продуцента, който даже го свърза с компютър, само че не поражда детонация. Еквадорската полиция счита, че производителят е употребявал специфичен адаптер за свързване на флашката, заради което тя е получила по-малко от 5 V и вследствие на това детонаторът не е сработил.

Друг кореспондент се опитал да получи достъп до незнайното наличие на устройството. Според локалното издание Fundamedios, Милтън Перес от офиса на Teleamazonas в Кито се канел да включи флаш устройството, изпратено до него, само че по някаква причина не съумя да го сложи в компютърния порт.

Еквадорската полиция е съумяла да хване четвъртото устройство, изпратено до Карлос Вера в Гуаякил. Тя изземва и пета флашка от журналиста Маурисио Айора от TC Television, която била взривена под контрола на сапьори.

Атака против свободата на словото

Министърът на вътрешните работи Сапата удостоверява, че и в петте случая е употребен еднакъв вид USB устройство. Според него, случаите са изпратили „ безусловно явен сигнал за затваряне на устата на публицистите ”. Fundamedios твърди, че всяка от флашките е била съпроводена от известие – Артиеда е получил заплашително писмо, а плик, изпратен до офиса на TC Television, съдържа записка, клеветяща неидентифицирана политическа група.

В писмо до Милтън Перес подателят твърди, че флаш устройството съдържа част от информация, която ще помогне да се разобличи Correísmo, еквадорско политическо придвижване, кръстено на някогашния президент Рафаел Кореа, който ръководи страната от 2007 до 2017 година Авторът на писмото споделя, че скоро ще изпрати втората част от архива с компрометираща информация за Correísmo.

Правителството на Еквадор реагира, като съобщи, че „ всеки опит за заплашване на публицисти и свободата на изложение е непоносим акт, който би трябвало да бъде осъден с цялостната суровост на правораздаването ”.

Напомняне да бъдем внимателни

Към момента на издание на материала не е открито кой стои зад тези писма и какъв брой още такива плика чакат своя получател. Случилото се в Еквадор е още едно увещание, че в никакъв случай не би трябвало да следвате съмнителни уеб връзки, да отваряте подозрителни файлове и още повече да активирате устройства, изпратени от незнайно лице в плик със закани вътре.

Дори в случай че такава флашка не избухне, тя може физически да унищожи компютъра, като подаде голямо напрежение върху платките му – такива устройства съществуват и са свободно налични, също така можете да ги сглобите сами по указания от интернет. Последствията от тяхното потребление могат да бъдат доста неприятни.

Освен това устройствата може да съдържат злоумишлен програмен продукт от вида на рансъмуер, което може да докара до непредвидени загуби на данни и разноски за вероятно отключване на файловете.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР