Някои от жителите на обсадения украински град Мариупол напускат блокадата

...
Някои от жителите на обсадения украински град Мариупол напускат блокадата
Коментари Харесай

Жители на Мариупол бягат от града пеша

Някои от жителите на обсадения украински град Мариупол напущат блокадата пешком, откакто формалните опити за евакуация в общи линии се провалиха заради продължаващия обстрел от съветските сили, сподели регионалният шеф на Донецка област Павло Кириленко.

Около 400 хиляди души са блокирани в стратегическия град в продължение на над две седмици в изискванията на интензивни бомбардировки, които прекъснаха електрозахранването, централното отоплението и водоснабдяването, съгласно локалните управляващи. Русия от своя страна отхвърля, че обстрелва жилищни региони.

Пред украинската национална телевизия Кириленко сподели, че през последните дни към 35 хиляди души са съумели да изоставен града, мнозина от които пешком или в конвои от персонални коли. Той заяви, че някои коли напущат града без задоволително гориво да доближат до най-близките обитаеми места.

Областният шеф съобщи още, че съвсем непрекъснатият обстрел пречи на управляващите да отворят филантропични коридори за доставка на храна и други помощи и за евакуация на дами, деца и най-уязвимите жители.

Русия и Украйна си разменят обвинявания за невъзможността да бъдат отворени филантропични коридори.

Градският съвет предизвести още предходната неделя, че Мариупол привършва последните си запаси от храна и вода и не е в положение да поставя съответни грижи за потърпевшите от обстрела. Според украинските управляващи в града са били убити над 2500 поданици от началото на войната на 24 февруари.
ТЕМА преди 9 минути 164 преди 23 минути 346 преди 25 минути 397
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР