Някои от големите вериги за хранителни стоки с топли витрини

...
Някои от големите вериги за хранителни стоки с топли витрини
Коментари Харесай

Некоректна практика: Цакат ни с 20ст. за опаковки при покупки от топлата витрина

Някои от огромните вериги за хранителни артикули с топли витрини от началото на тази година продават на клиентите си ястията и артикули наложително единствено в кутийки от по 20 стотинки, написа Новини.бг

Това демонстрира изследване на онлайн платформата „ Ние, потребителите “. Повод за него стана сигнал на жител, който си е закупил маслини и макар че е убедил продавача да ги сложи в пликче, на касата въпреки всичко му е таксувана и пластмасова кутийка от 20 ст. Това е видно от изпратената от клиента касова записка, на която отказаният от него амбалаж е маркиран като независим продукт със съответната цена.

Оказва се, че в случай че си купите маслини, мусака, пълнени чушки или друга сходна храна, с изключение на цената за съответното количество артикул, на касата автоматизирано ще се означи и опаковката, която се таксува настрана.

Клиентите са известени за „ новаторския “ метод със особено направени за задачата табели в комерсиалните зали и мини постери на стойки над самите витрини. Текстовете на поставените осведомителни материали се базират на Наредбата за понижаване на въздействието на избрани пластмасови артикули върху околната среда.

Ако попитате консултантите какво постанова насилствената продажба на тези кутийки и не може ли гозбите да се слагат в донесени от клиента съдове за многократна приложимост, ще ви отговорят:

„ Има нова разпоредба. Трябва да съблюдаваме разпоредбите, които са ни дадени, ние сме чиновници – неразрешено ни е да слагаме тези артикули в други опаковки, включително и в донесени от клиентите. Ако ви ги сложа в торбичка, на касата отново ще се таксува опаковка. “

Това значи, че са избрани продукти, за които най-вероятно баркодът, който се издава след измерването на везната при отпечатването на етикета, автоматизирано прибавя и настрана таксуване на опаковка. Изключение могат да вършат артикули като пилешки бутчета, кюфтета и други, които се слагат в специфични пликове, без възнаграждение за тях.

Добрите образци!

Прегледът на „ Ние, потребителите “ сподели, че измежду веригите за хранителни артикули с топли витрини има и такива, които дават опция на клиентите си да донесат свои съдове, в които да бъдат сложени определените от тях артикули. Това стана ясно в хода на извършени опити на терен в по два търговски обекта на всяка от огромните вериги и едвам след питане за подобен вид. Контролни покупки за задачите на проучването от магазини с налична алтернатива „ кутия на клиента “ демонстрираха, че се мери и отбелязва на етикета чистото количество на продукта, като се изважда тежестта на опаковката (тара) – надлежно тя не се таксува на цената на наличието в нея.

„ Повечето семейства имат многократни кутии за храна. Подходът за всеки артикул от топлата витрина потребителите да бъдат задължавани да си купуват опаковки от по 20 ст., които напълно скоро изхвърлят, не кореспондира с посланията за стабилно понижаване използването на пластмаса и поощряване на прехода към кръгова стопанска система и щадящо природата отговорно държание. В тези случаи задачата по-скоро е да бъдат продадени залежалите количества пластмасови опаковки от този тип, които ще останат позволени единствено до края на тази година. Приканваме веригите, които не дават опция на клиентите си да избират дали купуваните от тях храни от топлата витрина да бъдат поставяни в кутии от у дома или в тези на търговеца против в допълнение възнаграждение, да се причислят към положителната „ зелена “ процедура на съперниците им и да не основават неприятна комерсиална процедура, която освен това граничи с нарушение на потребителските права. За катализирането на този развой молим към потребителите да се интересуват интензивно и да избират обекти, които оферират опцията „ многократни кутии за храна от у дома “, разяснява създателят на онлайн платформата „ Ние, потребителите “ Габриела Руменова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР