Някои от частите по съдебното решение са в полза на

...
Някои от частите по съдебното решение са в полза на
Коментари Харесай

Употребата на лични данни от Facebook е незаконна, отсъди германски съд

Някои от частите по правосъдното решение са в интерес на Фейсбук, което затвърждава направените от компанията промени в изискванията й за прилагане и в политиката й за отбрана на персоналните данни от 2015 година до момента

Още по тематиката
Alibaba ще конкурира Amazon в Индия

Китайският софтуерен колос е вложил 1.7 милиарда $ в компании в страната
15 фев 2018
Малко над 10% от българските банки ще търсят партньорство с fintech компании

Около 40% от тях изпитват угриженост за въздействието на новата платежна инструкция, демонстрира изследване на норвежката компания Auka
12 фев 2018
Amazon се готви да влезе и в куриерския бизнес

Компанията ще се конкурира непосредствено с FedEx и UPS при доставката на колета за търговците
12 фев 2018
Twitter за пръв път регистрира тримесечна облага

Платформата е изправена пред възходяща конкуренция от Instagram и Snap
11 фев 2018 Берлинският областен съд отсъди, че използването на персонални данни от Фейсбук е частично противозаконна, оповестява осведомителна организация Reuters, като се базира на изказване на Федерацията на немските потребителски организации (ФГПО).

В борба за персоналните данни

Според правосъдното решение противозаконните дейности на Фейсбук при боравенето с персоналните данни на потребителите са по две противозаконни посоки – от една страна, обществената мрежа продължава да дава персонални данни на производители на приложения, без да получава категорично и добре осведомено единодушие от потребителите, а от друга, компанията употребява същите тези персонални данни за задачите на така наречен микроориентиран маркетинг още веднъж без да е получила експлицитното единодушие на потребителите си.

Решението, което беше оповестено на страницата на ФГПО, идва във значим миг, в който огромните софтуерни компании все по-често стават обект на инспекция от страна на антимонополни комисии и разнообразни комисии за отбрана на персоналните данни. Обвиненията на Федерацията на немските потребителски организации се състоят в това, че заложените по дифолт настройки на Фейсбук и от изискванията за прилагане на обществената мрежа са в нарушаване на потребителското право, а съгласно правосъдното решение някои елементи от единодушието за потребление на потребителски данни са невалидни.

" Фейсбук прикрива настройките по дифолт, които не са съобразени с неприкосновеността на персоналните данни, в раздела си за дискретност и не дава задоволително информация за това, когато потребителите се записват ", изяснява Хайко Дюнкел, експерт по правосъдни разногласия към ФГПО. " Това не дава отговор на условията за осведомено единодушие ", добавя той.

Фейсбук ще апелира

От Фейсбук обявиха, че ще апелират правосъдното решение, макар че някои от клаузите му са в интерес на интернет колоса. В свое изказване от компанията обясниха, че са внесли съществени промени в изискванията си за приложимост и в насоките си за отбрана на данните на потребителите от 2015 година, когато бяха импортирани за пръв път обвиняванията на ФГПО, до момента.

" Работим интензивно, с цел да подсигуряваме, че нашите инструкции са ясни и лесни за схващане и че услугите, предлагани от Фейсбук, са в цялостно сходство със закона ", обявиха от софтуерния колос.

На компанията обаче занапред й следва да осъвремени изискванията си за прилагане и насоките си за отбрана на персоналните данни, тъй че да дават отговор на новите европейски регулации, които влизат в действие от юни. Междувременно Фейсбук е обект на инспекция и от страна на немската Федералната картелна работа още веднъж по въпроса за персоналните данни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР