Някои основни храни са поскъпнали това лято - като олио,

...
Някои основни храни са поскъпнали това лято - като олио,
Коментари Харесай

Защо се повишиха цените на някои основни стоки?

Някои съществени храни са поскъпнали това лято - като олио, брашно, краве сирене, някои сезонни Плодове. Какви са аргументите?

Цената на хляба през последните месеци последователно се увеличи и сега кг бял самун се продава за 1.70. Причината е по-скъпата пшеница, а от тук и брашното.Все отново прогнозите са, че се чака доста добра зърнена годишна продукция и спад в цените.



Най-драстично е поскъпнало олиото спрямо предходната година - с 53 на 100.

В момента литър олио се продава по пазарите на цена сред 2.80 и 4.20 лева Така на процедура най-скъпото олио се приближи до цената на най-евтиния зехтин. Причините за повишаването са слабата миналогодишна годишна продукция. Уверенията са, че през септември, октомври когато има нова годишна продукция, цените ще се възстановяват.

В съпоставяне с предходната година по-високи са цените на кашкавал " Витоша " и кравето сирене. Специалистите изясняват цялостното повишаване с нарасналата цена на труда и увеличение на цените на горивата.
В същото време свинското месо и маслото са поевтинели спрямо предходната година.

При плодовете и зеленчуците повишаване има при прасковите, морковите и зеления пипер.Поевтинели са лимоните,ябълките и кайсиите.
Необичайно високите цени на малините и къпините по софийските пазари провокира през днешния ден гнева на купувачите.



На борсата какъв брой я купихте малината?
" Скъпо ви споделям. От 10 лева нагоре е цената на едро. Тая всичката горещина, знаете ли какво прави плодовете. Тя ги унищожава и няма. Бере се през ден, на седмица по два пъти се кара стоката. Това не е концерт по избор както те желаят ", разяснява Миа Иванова, търговец.

От комисията по стоковите тържища и борсите предвиждат усмиряване на цените.

" До края на годината не трябва да се чакат някакви внезапни придвижвания. Няма нито един стопански фактор, който да допуска повишаване на цените на каквото и да било ", съобщи Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

Според ръководителя на комисията, макар краткотрайно високите цени на някои храни, вносът и мощната конкуренция ще доведат до стабилизиране на пазара.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР