Някои младежи от Централна Америка, пристигнали неотдавна в САЩ, след

...
Някои младежи от Централна Америка, пристигнали неотдавна в САЩ, след
Коментари Харесай

Младите имигранти са лесна плячка за бандите в САЩ

Някои младежи от Централна Америка, пристигнали наскоро в Съединени американски щати, откакто са избягали от ужаса на проведените банди, в последна сметка влизат в редиците на локални проведени незаконни групи. Властите предизвестиха, че такива младежи биват вербувани от бандата Мара Салватруча, известна като МС-13. Те оповестиха това във връзка повдигането на обвинявания предходната седмица в Лос Анджелис на 22 членове на незаконни банди, 19 от които са нелегално пребиваващи. Те са упрекнати в редица закононарушения, в това число седем убийства.

" Най-трагичното в този случай е, че тези млади жертви евентуално са напуснали родината си с вярата да намерят сигурност и благополучие в Съединени американски щати. Вместо това тези жертви са имали нещастието да попаднат на членове на прибягващи до принуждение банди, които са експлоатирали уязвимостта им като мигранти ", сподели прокурорката Джаки Лейси.

Престъпната организация Мара Салватруча е основана в средата на 80-те години на предишния век. Сега тя е дейна в 10 американски щата, както и в страни като Салвадор, Хондурас и Гватемала, а методите й са смразяващи.

Стигнало се е до такава степен стотици хиляди претенденти за леговище в Съединени американски щати да споделят, че са избягали от пъкъла на тази тайфа.
Как тогава става по този начин, че някой юноша в последна сметка се причислява към незаконната формация, която е опропастила живота му?

МС-13 неведнъж вербува младежи принудително, само че се случва и те да решат, че нямат различен избор, изясни преподавателят от университета " Джордж Вашингтон " Марк Едберг, който е работил в регион с висока интензивност на банди покрай столицата на Съединени американски щати, на петнадесетина километра от Белия дом.

" Няма доста разновидности на избор и в случай че човек е на 12, 14 или 15 години, схваща, че в този квартал структурата на властта и престижа е обвързвана с присъединяване в незаконна формация ", означи той.

Има ли " Ефект Тръмп "?

Вербуването на млади мигранти не е ново събитие, само че говорителката на ФБР Лора Еймилър сподели, че то е станало " изключително видимо с МС-13 през последните години ".

Марк Едберг загатва 2014 година, когато в страната стартират да идват от ден на ден непридружени малолетни и малолетни от Централна Америка, и 2016 година, след успеха на президентските избори на Доналд Тръмп, който трансформира битката против противозаконната имиграция в един от лайтмотивите си.

След тези избори " те идват в наплашени общности, което тласка хората към противозаконния живот ", споделя преподавателят. Тогава те стават жертва на " неофициални мрежи за рекрутиране ", които се насочват " към най-уязвимите ".

Бившият член на тайфа Джеси де ла Крус, който в този момент работи като юридически съветник, обаче счита, че тази доктрина е просто политическа тактика, която благоприятства реториката на Тръмп, съгласно който идващите от Централна Америка " мигрантски кервани " са цялостни с членове на МС-13.

Говорителят на прокуратурата на Лос Анджелис Том Мрожек прочее съобщи, че 19-те нелегално пребиваващи обвинени към този момент са имали връзки с МС-13 в Централна Америка.

Де ла Крус счита, че говоренето за " напор " е обвързвано с етикета, който силите на реда лепват на всеки татуиран испаноезичен човек, който живее в " инфектирана " общественост.

" Ако човек идва от Централна Америка или Мексико, с кого ще движи? с бели хора ли? Не, ще стои с хора като него, които може да са членове на тайфа, а може и да не са ", сподели той.

Ритуал по посвещаване

В повдигнатите предходната седмица обвинявания са упоменати убийства с отблъскващи детайлности, като случая с юноша от противникова тайфа, който бил разчленен, а сърцето му - извадено. Властите споделят, че доста от убийствата, които проверяват, са част от " обред по посвещаване " за приемане в МС-13.

Едберг декларира, че е чувал за " рискови неща ", които новаците са принудени да извършат. Младеж, с който е разговарял в пандиза, му споделил, че е минал " кръщение ". " Трябвало е да потвърди, че е подготвен да получи патрон ", описа преподавателят.

Де ла Крус, който е бил член на тайфа преди да получи докторска степен след излизането си от пандиза, е песимистичен. Убийствата " бяха нещо, което правеше (бандата) Нуестра Фамилия през 70-те години, само че към този момент не се прави ", твърди той. " Сега търсят хора, които желаят да са част от нещо, които като тях са били подценявани, маргинализирани ". Като доста от младите мигранти. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР