Някои компании бяха казали, че тъй като цените на храните

...
Някои компании бяха казали, че тъй като цените на храните
Коментари Харесай

Опасни ли са за здравето храните, различни по състав от оригиналните?

Някои компании бяха споделили, че защото цените на храните са по-ниски в Източна Европа, по тази причина и качеството е компрометирано. Оказва се, че не е напълно по този начин и от време на време цените са по-високи. Това разяснява в предаването „ Тази сутрин” по bTV Богомил Николов от асоциация „ Активни потребители”, откакто инспекция на Агенцията по сигурност на храните сподели фрапантни разлики сред идентични артикули на българския и на западноевропейския пазар.

„ Винаги подмяната на съставките става за сметка за цената, постоянно по-малко е количеството на по-скъпата съставна част. В словашкото проучване беше открит даже по-малък грамаж на тип чай”, добави той.

„ От 31 изследвани проби 7 са отклонения, което значи към 23%. В детските храни да вземем за пример има 70% пълностоен белтък в България против 100% в европейските аналози”, съобщи и диетологът проф. Донка Байкова.

По думите й за сметка на това пък мазнините по-високи. „ Глюкозо-фруктозният сироп, който се влага в питиета, с които ние възпитаваме децата си да употребяват, пък натоварва черният дроб”, уточни диетологът.

--> „ При дегустацията на шоколадите бяхме забелязали, че какаовото масло е по-малко, а то е скъпата субстанция. В енергийни питиета пък кофеинът е по-малко. Той не е доста потребна съставна част, само че е биологично интензивно вещество, което по-скъпата съставна част и поради което се купува енергийната напитка”, сподели проф. Донка Байкова.

Според Богомил Николов, в случай че се вземат още артикули, ще излязат още отклонения

„ На срещи в Брюксел от години чувам недоволствата на сътрудниците от Малта и Кипър, защото те са дребни пазари и там всички цени са по-високи. Обратно, Германия като най-голямата стопанска система притегля доста пазаруващи от близките държави”, означи той.

Според него занапред нататък има три пътя – първият е да се вършат повече такива проучвания и потребителите да се осведомят. Вторият вид е да се одобри ново законодателство в Брюксел, нещо, което към този момент предложиха централноевропейските страни. Предстои председателство на България, евентуално тематиката ще бъде обсъждана, сподели Николов.

Третият е да забравим след два дни както постоянно се случва, сподели още той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР