Някои кметове на европейски градове, чиито национални правителства са в

...
Някои кметове на европейски градове, чиито национални правителства са в
Коментари Харесай

Градове в страни в конфликт с ЕС се надяват да спасят достъпа си до еврофондове

Някои кметове на европейски градове, чиито национални държавни управления са в спор с Брюксел, може да потърсят способи за пряк достъп до еврофондове, съобщи кметът на полската столица Варшава, представен от " Ройтерс ".

Рафал Тшасковски сподели, че еврофинансирането е област, в която той и сътрудниците ми от чешката столица Прага, словашката Братислава и унгарската Будапеща ще обещаят да си сътрудничат на среща в понеделник.

" В Будапеща ще подпишем съглашение за съдействие във връзка с климатичните промени, парите и общите планове ", уточни Тшасковски.

Кметовете се дефинират като по-проевропейски и демократично настроени, в сравнение с съответните им национални държавни управления, някои от които влязоха в конфликт с Брюксел поради спазването на разпоредбите на Европейски Съюз.

Действията на Унгария и Полша да слагат съдилищата и медиите под засилен държавен надзор накараха Европейската комисия да стартира инспекция за върховенството на закона, която на доктрина може да ги лиши от правото им на глас в Европейски Съюз.

Брюксел също така обмисля да обвърже спазването на върховенството на закона и демократичните стандарти с достъпа до еврофинансиране.

Това може да сложи градове като Варшава, която получи 16 милиарда злоти (почти 4 милиарда евро) от настоящия бюджет на Европейски Съюз, почнал през 2014 година, в риск да загуби средства.

Тшасковски сподели, че Варшава и други градове се надяват да си обезпечат достъп до кохезионни и структурни фондове, които може да се разпределят както на национално, по този начин и на районно равнище, даже и в случай че Европейски Съюз накаже техните национални държавни управления с орязване на средства.

По думите му Варшава, Будапеща, Прага и Братислава може да опитат да изградят връзки и с градове като Истанбул, където управляващите са в спор с ръководещата в Турция партия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР