Някои ключови събития от почти седемте години, през които Михаил

...
Някои ключови събития от почти седемте години, през които Михаил
Коментари Харесай

Основни събития от ерата Горбачов и разпадането на Съветския съюз

Някои основни събития от съвсем седемте години, през които Михаил Горбачов беше на власт в Съветския съюз, подбрани от Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

Март 1985  - Михаил Сергеевич Горбачов, на 54 година, най-младият член на Политбюро, става общоприет секретар на Централен комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС) след гибелта на Константин Черненко. Започва политиката на перестройка (преустройство) и публичност, с цел да извади страната от политическата и икономическа застоялост.

Ноември 1985  - Горбачов и президентът на Съединени американски щати Роналд Рейгън организират първата си среща на върха в Женева; Горбачов декларира, че е оптимист, че може да бъде реализирано разведряване и понижаване на въоръженията.

Април 1986  - Експлозия в нуклеарния реактор в Чернобил популяризира радиоактивен облак в Европа. Съветските управляващи признават, че това се е случило чак три дни след повредата и това поражда подозрения в политиката на публичност.

Декември 1986  - Д-р Андрей Сахаров, бащата на дисидентското придвижване в Съюз на съветските социалистически републики, е освободен от заточение след телефонно позвъняване
от Горбачов. Сахаров е един от стотиците политически и религиозни дисиденти, освободени по време на ръководството на Горбачов.

Май 1987  - младият немец Матиас Руст преодолява руската Противовъздушна отбрана, като излиза с лек аероплан " Чесна " от Хелзинки и каца на Червения площад в Москва. Горбачов стартира чистка измежду висши ръководители в региона на защитата.

Октомври 1987  - Видният съветски модернизатор Борис Елцин влиза в конфликт с Горбачов по въпроса за темпото на перестройката и напуща ръководещото Политбюро на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз.

Декември 1987  - Горбачов и Рейгън подписват във Вашингтон първия контракт за редуциране на нуклеарните арсенали. Всички руски и американски ракети със междинен обхват би трябвало да бъдат премахнати. 

Октомври 1988   - Горбачов укрепва властта си, като става ръководител на Президиума на Върховния съвет (парламента).

Февруари 1989   - Приключва деветгодишното руско военно наличие в Афганистан завършва. Набират скорост придвижванията за самостоятелност в Балтийските републики, Грузия и Украйна.

Март 1989 г. - Съветският съюз организира избори за Конгреса на националните депутати на Съюз на съветските социалистически републики. представители, в които гласоподавателите за пръв път имат опция да избират сред няколко претенденти за едно място. Много видни комунисти от остарялата армия губят от
самостоятелни претенденти, а сепаратистите печелят множеството места в балтийските републики Естония, Латвия и Литва.

Ноември 1989 г. - Народни революции смъкват комунистическите държавните управления в Източна Германия и останалата част от Източна Европа. Съветският съюз не прави опит да се намеси при рухването на ръководещите в неговите спътници.

Декември 1989 г. - Горбачов и президентът на Съединени американски щати Джордж Х.У. Буш на среща на върха в Малта афишират края на Студената война.

Февруари 1990 г. - Комунистическата партия се отхвърля от обезпечения си монопол върху властта. Парламентът се съгласява да даде
изпълнителни пълномощия на Горбачов като негов ръководител. Демонстранти, подкрепящи промените, организират големи манифестации в целия Съветски съюз.

Октомври 1990 година  - Източна и Западна Германия се сплотяват след интензивни договаряния сред шестте огромни сили, в които Горбачов играе основна роля. Съветският парламент утвърждава проект за отвод от централизираната планова стопанска система в интерес на пазарната. Горбачов е почетен с Нобелова премия за мир.

Ноември 1990 година  - Парламентът упълномощава Горбачов да издаде укази в съвсем всички браншове на публичната активност. Първият план за Съюзен контракт, препоръчан от Горбачов, дава обилни пълномощия на 15-те републики, само че четири от тях - Латвия, Литва, Естония и Грузия - отхвърлят да го подпишат.

Януари 1991 година  - Войски потушават демонстрациите в поддръжка на независимостта в балтийските страни, като убиват 14 души в Литва и петима в Латвия.

Март 1991 година - Референдум демонстрира, че голямото болшинство от участниците са за опазване на Съветския съюз като актуализирана " федерация на равни суверенни републики ", само че шест републики бойкотират гласуването.

Април 1991 г . - Разпуска се Варшавският контракт.

Юни 1991 година - Борис Елцин е определен за президент на Русия.

19 август 1991 година - Твърдейки, че Горбачов е в неприятно здравословно положение, неговият заместител Генадий Янаев поема президентския пост отпред на твърдолинейна комунистическа хунта. В някои области е оповестено изключително състояние. Естонският парламент афишира самостоятелност.

21 август  - Превратът се проваля, унищожавайки консервативната група в в центъра и дава голям подтик на сепаратистите в републиките. Латвийският парламент афишира самостоятелност.

24 август  - Горбачов подава оставка като водач на комунистическата партия, подрежда страната да конфискува имуществото ѝ и предлага тя да се саморазпусне. Украинският парламент афишира самостоятелност. В рамките на няколко седмици всички съюзни републики
като се изключи Казахстан и Русия, вършат същото.

6 септември  - Върховният законодателен орган на Съюз на съветските социалистически републики признава независимостта на Литва, Латвия и Естония. Конгресът приключва
контракта за основаването на Съветския съюз от 1922 година и предава властта на краткотрайния орган в очакване на подписването на контракт за непринуден съюз на суверенни страни.

16 ноември  - Русия поема контрола над съвсем цялото руско злато и диамантите, както и върху износа на нефт.

8 декември - Русия, Украйна и Беларус афишират основаването на Общността на самостоятелните страни без централна роля за Горбачов или Москва. Първоначално той се опълчва на новия ред и отхвърля да подаде оставка. Постепенно приема неизбежното.

25 декември 1991 година - Горбачов подава оставка като президент на Съюз на съветските социалистически републики, който на идващия ден публично е разхлабен.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР