Някои хранителни добавки може да взаимодействат с активните съставки на

...
Някои хранителни добавки може да взаимодействат с активните съставки на
Коментари Харесай

Кога комбинирането на лекарства и добавки става опасно?


Някои хранителни добавки може да взаимодействат с дейните съставки на определни медикаменти и да ги създадат неефективни или да отключат рискови странични резултати в организма. Отбелязвайки някои нови данни в тази тенденция, учени от медицински център в ЮАР молят постоянно да споделяме с лекуващия си доктор за питателните добавки , които одобряваме и дали те са безвредно съвместими с назначените от него медикаменти.

В множеството случаи питателните добавки се показват като естествени и напълно безвредни артикули. Oказва се обаче, че това изказване е изцяло правилно единствено в първата си част. Макар и да не демонстрират странични резултати, когато се одобряват независимо, някои хранителни добавки може да доведат до рискови за здравето последици, когато се одобряват по едно и също време с избрани медикаменти .

Последните научни изследвания сочат, че риск от странични взаимоотношения с медикаменти крият

питателните добавки, съдържащи екстракти от гинко билоба, зелен чай, женшен и други

Повечето лекари са осведомени с евентуалните рискове от комбинирания банкет на такива добавки с лекарствени средства. За да се избегнат рисковите резултати,

е нужно всеки да осведоми лекуващия си доктор за това какви добавки приема, с цел да се подбере оптимално безвредния за случая курс на лекарствено лекуване. Тези данни акцентират още една специфичност – демонстрират за следващ път какъв брой рисково може да бъде в някои случаи самолечението .

Медицински екип от Южна Африка наблюдава

общо 50 случая на хора, оплакали се от неприятни странични резултати по време на лекуването си. Те са лекувани от заболявания на сърцето, бъбречни и ракови болести. При всички тях е бил назначен банкет на медикаменти от групата на статините или имуносупресорите . Анализът на лечебния метод е посочил, че най-сериозни странични резултати е имало при хора, които паралелно с медикаментите са приемали и добавки, съдържащи екстракти от зелен чай или гинко билоба. Според научните изследвания тези естествени екстракти повлияват абсорбцията на лекарствените субстанции в кръвта.

Известно е, че зеленият чай понижава успеваемостта на статините , а одобряван по едно и също време с тях, може да предизвика странични реакции като отоци на меките тъкани, болки или крампи в мускулите.

За гинко билобата пък е известно, че понижава успеваемостта на антиконвулсантите . Така, в случай че се одобряват дружно с такива медикаменти, питателните добавки с гинко билоба може да анулират напълно резултата от тях и пациентът да се изложи на риск от неконтролируеми конвулсивни пристъпи.

Свързани публикации.. Билките са рискови при банкет на антикоагуланти 0 Лекарства и храни - по какъв начин си взаимодействат? 0 4000 съмнителни хранителни добавки навлизат у нас всяка година 0

Тези данни се допълват към предходни такива, показващи и други нежелани взаимоотношения сред медикаменти и добавки. При по-стари изследвания са документирани рискови странични реакции при хора, лекувани с химиотерапия. При тях медикаментите може да взаимодействат рисково с хранителни добавки, съдържащи екстракти от женшен или ехинацея .

Знае се също по този начин, че интензивността на някои медикаменти за разреждане на кръвта от групата на кумариновите антикоагуланти може да се инхибира от хранителни добавки, съдържащи екстракти от жълт кантарион, салвия или лайка .

Проучванията за нежеланите вазимодействия сред медикаменти и хранителни добавки не престават и ще излизат нови данни в тази област. Затова експертите акцентират потребността всеки банкет на добавка да се съветва с доктор , изключително при хора, които одобряват и медикаменти за избрани болести.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР