Някои хора са с по две лица, разбира се, в

...
Някои хора са с по две лица, разбира се, в
Коментари Харесай

Астрономи откриха екзотично бяло джудже с две лица

Някои хора са с по две лица, несъмнено, в преносния смисъл. Древният римски господ Янус обаче безусловно е имал две лица - с едното лице е гледал напред, а с другото - обратно, символизирайки преход и двоякост. Но звезда с две лица? Всъщност, има такава, оповестява Ройтерс.

Учени са следили такова бяло джудже - един от галактическите обекти с най-голяма компактност. Те го кръщават Янус поради обстоятелството, че от едната страна е формирано от водород, а от другата страна -  от хелий.

" Янус е римският господ с две лица и по тази причина взехме решение, че е доста подобаващ. Освен това той е богът на прехода, а бялото джудже може би сега минава от атмосфера с водород към такава с хелий ", споделя Илария Каяцо, астроном в Калифорнийския софтуерен институт (Калтек) и водещ създател на проучването, оповестено в изданието " Нейчър ".

Звездата се намира в нашата вселена Млечен път, на към 1300 светлинни години от Земята в посока на съзвездието Лебед. 

Янус е значителен за бяло джудже - масата му е с 20 % по-голяма от тази на Слънцето. Завърта към оста си на всеки 15 минути - доста бързо, като се има поради, че тези звезди нормално вършат това от няколко часа до няколко дни.

" Белите джуджета се образуват в последния стадий на живота на една звезда. Около 97 % от всички звезди са обречени да се трансфорат в бели джуджета, когато умират ”, изяснява Каяцо.

Това ще се случи и със Слънцето, само че положителната вест за жителите на Земята е, че ще са нужни пет милиарда години.

Янус е видян първо от експерти, работещи в обсерваторията " Паломар " на Калифорнийския софтуерен институт край Сан Диего. Смята се, че откакто се образува бялото джудже, по-тежките му детайли потъват в ядрото на звездата, а по-леките - водород и хелий се издигат нагоре. Тази слоеста конструкция се унищожава в избран стадий от еволюцията на някои бели джуджета, когато в огромна степен се смесят водород и хелий.

Янус може да съставлява бяло джудже в средата на този преходния развой на разбъркване, само че е озадачаващо съществуването на водород от едната страна и на хелий - от другата. 

Учените подозират, че магнитното поле може да е отговорно за тази асиметрия. Ако то е по-силно от едната страна в сравнение с от другата, както постоянно се случва при небесните обекти, може да има по-малко разбъркване на детайлите, като по този начин става по-тежка за водорода или за хелия. 

" Много бели джуджета преминат през това и може би сме хванали едно от тях тъкмо в миг на подобен прехода поради конфигурацията на магнитното му поле ", сподели Каяцо.

Янус не е единственото познато екзотично бяло джудже. Каяцо е част от проучвателен екип, който през 2021 година заяви за такова с дребен диаметър, само че леко по-голям от този на Луната.

Това бяло джудже може да се похвали с най-голямата маса и най-малкия размер от всички познати до момента такива небесни тела.

" Звездните явления са извънредно доста, няма две звезди, които да са са идентични, в случай че се прегледат задоволително деликатно ", споделя Каяцо, представена от Ройтерс.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР