Някои хора не се отказват от месото, а други имат

...
Някои хора не се отказват от месото, а други имат
Коментари Харесай

Учени смятат, че кравите са истински климатични убийци, може ли истинското месо да бъде заменено

Някои хора не се отхвърлят от месото, а други имат доста аргументи, заради които за тях яденето му не е алтернатива. Една от тези аргументи е опазването на климата. Кравите са оценени като същински климатични убийци. Причината е в изпусканите от тях газове, които съдържат метан – парников газ 28 пъти по-силен от въглеродния диоксид. Независимо дали се отглеждат на пасища или в обор, възрастните животни отделят сред 300 и 500 грама метан дневно.

Това подхожда на пътешестване с кола над 80 км. Кравата създава и азотен оксид, когато екскрементите паднат на пасищата и подействат като тор. Това е газ, който е 12 пъти по нездравословен за климата от метана и 300 пъти по-вреден от въглеродния диоксид. В Швейцария учени от държавния изследователски институт  " Агроскоп " мерят какъв брой азотен диоксид се създава на едно пасбище, осведоми NOVA NEWS. Те вършат това благодарение на камери, които се затварят за няколко минути на всеки няколко часа и по този начин събират газа, който се отделя от земята.

Използват и няколко уреда за премерване напразно, както и на въглероден диоксид и други газове. Така дефинират парниковия баланс на цялото пасбище.  С камера пък се записва броя на животните на пасището. Резултатите демонстрират, че излъчванията на азотен оксид са по-ниски в сравнение с се предполагаше. Твърди се, че чесънът, лимонът, лененото семе и водораслите оказват помощ за намаляването на метана. В допълнение към тези фуражни добавки, науката се пробва да понижи излъчванията на метан от кравите. Но казусът не е в самото животно, а в огромния апетит за месо. Той води до голямо количество разплодни говеда. В света има над 1 милиард животни.

Има и други възможности – веган артикули от соя, пшеница или бобови растения. Изследователски екипи по света работят и върху производството на месо от клетъчни култури в биореактори.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР