Някои говорят за него като за бъдещ президент на Русия.

...
Някои говорят за него като за бъдещ президент на Русия.
Коментари Харесай

Готвач с папийонка, само че въоръжен. Колко далече ще стигне Пригожин в руската политика

Някои приказват за него като за предстоящ президент на Русия. Други се лимитират с обстоятелствата - Евгений Пригожин от години има огромно въздействие в Кремъл, което набъбна още повече с войната в Украйна. Той управлява армии от наемници и армии от тролове. Изглежда недостижим.

На 31 октомври една компания за кетъринг от Санкт Петербург излезе с прессъобщение, че новоизбраният кмет на града е нарушител. В известието се призоваваше прокуратурата да проверява „ вероятното основаване на проведена незаконна група “ от губернатора на Петербургска област за „ източване на държавния бюджет от корумпирани държавни чиновници “.

В кървавата сцена на съветската политика сходни замени на обвинявания минават за естествени. В случая обаче зад обвиняването стои не какъв да е, а един от най-влиятелните хора в Русия – Евгений Пригожин .

Доскоро той беше прочут най-вече като „ готвача на Путин “, поради компанията му за кетъринг, която обслужва Кремъл. Натрупал е положението си от контракти за кетъринг, свързани с президента на Русия. Извън Русия той е прочут повече с две други свои занимания - с фабриката си за тролове и с управлението на частната войска „ Вагнер “ , която извършва мръсните поръчки на Кремъл по целия свят.

Спорът сред Пригожин и губернатора на Петербургска област Александър Беглов също не е нов. В момента обаче „ готвачът на Путин “ е в още по-привилегоравана позиция поради войната в Украйна.

Той е един от най-острите критици на командирите на съветската войска, която се бие на фронта. За него няма последствия, макар че рецензията и „ дискредитирането “ на армията са противозаконни, както и това да си имаш частна войска.

Впрочем, в края на седмицата частните армии в Русия бяха узаконени - акт, зад който прозира огромното въздействие на Пригожин в Кремъл.
Известен и недостижим
Според някой по-голямата гласност на Пригожин не е инцидентна.

„ В момента Пригожин е в пика на политическата си мощност и въздействие. Това е подбудено от тази фаза на войната, която му разрешава да се опре на ролята си на капитан на отцепническата си страна. “, споделя Кендис Рондо, която е изследователка в New America Foundation в Ню Йорк и създател на книгата „ Декодиране на Вагнер груп “.

Андрей Колесников , който е специалист по съветска политика във вашингтонската Фондация Карнеги за интернационален мир, вижда паралел сред Пригожин и митичния Григорий Распутин – монахът, който има голямо внимание върху съветската царска фамилия при започване на 20 в.
Поне в общественото пространство, той стартира да замязва на Распутин в двора на Николай II
„ По отношение на въздействието си, най-малко в общественото пространство, той стартира да замязва на Распутин в двора на Николай II. И е обикновено доста хора да се почудят дали този човек е идващият претендент за президент или фигура, която си пробива път към най-високите точки в политиката и раздава удари към всеки, който се опита да го приближи “, сподели Колесников.
Чистач на оръжия
Пригожин започва с ресторантьорски и кетъринг бизнес в родния Петербург, само че финансовият пробив идва, откакто стартира да прави и кетъринга за Кремъл. Оттам произлиза компанията „ Конкорд “ , чието име се среща и в наименованията на голям брой други компании.

В същото време зараждането на „ Вагнер “ е обгърнато в тайнственост. Много публицисти и откриватели в Русия откриват, че частната организация еволюира от няколко частни охранителни компании, които са обединени в обща мрежа. Те са ръководени от някогашни бойци от съветските специфични сили.

Войници на „ Вагнер “ добиха известност с присъединяване си в окупирането на Донбас през 2014 година, а по-късно и като част от силите, които подкрепят сирийския деспот Башар ал-Асад . Освен с актуалното си присъединяване във войната в Украйна, в последните години все по-често „ Вагнер “ са дейни и в няколко африкански страни, където подкрепят една или друга страна да се добере до власт, или да се укрепи в нея.

Доскоро фактът, че Пригожин стои отпред на „ Вагнер “ беше обществена загадка. През септември.
Аз персонално почистих старите оръжия
„ Аз персонално почистих старите оръжия. Аз единствено потърсих бронежилетките и открих експерти, които да ми оказват помощ в цялата работа. На 1 май 2014 година се роди група от патриоти, която по-късно доби името „ Вагнер “, сподели Пригожин в известие, оповестено от „ Конкорд Мениджмънт и кансълтинг “.

В Украйна „ Вагнер “ изиграха роля в завладяването на Мариупол и Северодонецк . Има данни, че групата е забъркана и в продължаващото нахлуване против Бахмут .

През лятото, когато войната първо попадна в интервал на застой, а по-късно Украйна стартира контранастъпление, Пригожин персонално одобри задачата да търси повече бойци за фронта. Той се появи на няколко по време на обиколки в затвори в провинцията.

След началото на украинското контранастъпление Пригожин, дружно с Рамзан Кедиров и Дмитрий Медведев , беше измежду най-гласовитите поддръжници на концепцията за ескалация на войната.
Пратете всички тези копелета боси с картечници на фронта
„ Пратете всички тези копелета боси с картечници на фронта “, сподели Пригожин в известие, оповестено в канала на една от фирмите му след отстъплението от Харков .

Той приветства и издигането на военачалник за главнокомандващ на съветските войски в Украйна. Суровикин беше и водещият пълководец на съветските сили в Сирия, тъкмо сега, в който „ Вагнер “ играеше основна роля в бойните дейности. Както в този момент в Украйна, по този начин и тогава в Сирия Суровикин употребява брутална тактичност на непрекъснати бомбардировки против цивилни цели.

„ Суровкин е този, който даде на Пригожин терен да се разгърне и да се трансформира в това, което е през днешния ден “, споделя Кендис Рондо.
Водач на тролове
Другият бизнес на Пригожин, който е обгърнат в тайнственост, е Агенцията за проучване на интернета, която е по-известна като „ Руската фабрика за тролове “. Компанията специализира в основаване на подправени сметки в обществените мрежи и разпространяването на дезинформация и агитация. Тя беше упрекната и в опит за интервенция в президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година

Фирмата, Пригожин и още 12 съветски жители получиха и обвиняване в Съединени американски щати през 2018 година „ Готвачът на Путин “ стана част и от през 2021 година
Опасен съперник
Сблъсъците с губернатора Беглов не са оригиналност за Пригожин. По данни на Новая газета Европа омразата сред тях датира от години. Тя е обвързвана с акцията на политика от 2017 година, а по-късно и по отношение на развиване на планове във Финския залив. Пригожин стои и зад серия от видеа, осмиващи Беглов.

„ Готвачът на Путин “ нападна съперника си и през организация, която се показва за група на ветерани, обвиняващи ръководството в Петербургска област за метода, по който правят оповестената от Владимир Путин готовност. Тези обвинявания включваха и обвинявания, съгласно които родственици на Беглов са избегнали мобилизацията.

Последните „ разкрития “ от Пригожин пристигнаха в същия ден, в който той обществено изиска следствие на дейностите на Беглов по време на разкриване на бизнесцентър в Санкт Петербург.
Звезда в политиката
Руски медии разказват дейностите на Пригожин като „ проява “ и „ сензация “. Въпросът дали „ изгряващата звезда “ може да доближи до сериозна политическа кариера е отворен.

Според Рондо, в случай че пред Пригожин има път в тази посока, то той минава през развиване в Санкт Петербург, а не в Москва или на друго място. Това изяснява и конфликта му с Беглов.
На него не му трябват пари. Сега той ще добие по-голямо политическо въздействие
„ Мисля, че той чака да бъде заплатен. На него не му трябват пари. Сега той ще добие по-голямо политическо въздействие “, споделя тя.

„ Той се откри като политическа мощ, употребявайки " Вагнер ". Чрез тази военна формация той подлага на критика съперниците си във всички най-влиятелни кръгове в Русия и по този начин утвърди престижа си “, написа неотдавна вашингтонският Институт за проучване на войната.

Пригожин не отговори на запитванията на Радио Свободна Европа. Той разяснява политическите си упоритости пред " Вестника на Петербург ".

„ Аз не се боря за известност. Моята задача е да извърша дълга си към родината. Днес не възнамерявам да учредявам никакви политически партии, камо ли да влизам в политиката “, сподели той.

Отворен е и въпросът за въздействието му в Кремъл. Журналисти и откриватели, които наблюдават кариерата му, споделят, че той има доста сериозен " тил " в съветската политика. Критиката му за метода, по който се води войната, му носи утвърждение от националистически и военни кръгове в Русия.

По данни на американското разузнаване, представени от Вашингтон пост, Пригожин е подлагал на критика съветската войска даже в персонален диалог с Путин.

„ Те вървят към конфликт между тях. Пригожин явно ламти за власт. Той е доста недопечен и по доста способи злобен човек. Той има отрицателната харизма на демон, която по избран метод може да се равнява с тази на Путин. Засега Путин се нуждае от него в тази му форма и потенциал. Президентът му дава доста власт и му предава доста спомагателни функционалности “, споделя Андрей Колесников.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР