Някои езици за програмиране се оказват много по-печеливши за разработчиците(снимка:

...
Някои езици за програмиране се оказват много по-печеливши за разработчиците(снимка:
Коментари Харесай

Най-доходоносните езици за програмиране


Някои езици за програмиране се оказват доста по-печеливши за разработчиците
(снимка: CC0 Public Domain)

Заплатите на програмистите зависят в немалка степен от езика, на който пишат, сочи изследване. Оказва се, че програмистите на Rust и Go са доста по-добре платени, спрямо техните сътрудници, които пишат на Python. Анализаторите отдават разликата в заплащането на дефицита на експерти за Rust и Go и свръх-изобилието от програмисти на Python.

Програмистите на Rust получават най-високите заплати, съгласно обява на, която се базира на изследване на O’Reilly измежду повече от 3130 разработчици, основани във Англия и Съединени американски щати.

Авторите на проучването откриват, че над една трета (34%) от интервюираните получават от 100 000 до 150 000 $ годишно. За 26% от интервюираните заплатата варира от 150 000 до 200 000 $ годишно.

Професионалистите на Rust получават най-високи заплати – приблизително над 180 000 $ годишно. Именно Rust беше приет за най-обичания език измежду посетителите на форума Stack Overflow, който се смята за най-популярния запас за програмисти в света.
още по тематиката
На второ място по заплати са програмистите на езика Go. Средната им заплата, съгласно O’Reilly, е към 179 000 $ годишно. Go, сходно на Rust, се радва на мощен интерес измежду хакерите.

Трети в класацията са програмистите на езика Scala, които печелят приблизително 178 000 $ годишно. Междувременно Python, прочут с това, че е елементарен за научаване, обезпечава на програмистите 150 000 $ годишна заплата. С този резултат той заема четвърто място в проучването.

Въпреки това, Python може да се трансформира в най -популярния език за програмиране в света в най -близко бъдеще, съгласно показателя на Tiobe. През септември 2021 година Python зае второ място, измествайки Java и на доста дребна отдалеченост от водача C. В класацията на най-любимите езици за програмиране Python е на шеста позиция, а Go е на десета.

Обяснявайки разликата в заплащането, създателят на отчета на O’Reilly Майк Лукидес споделя, че това се дължи на дефицит на програмисти на Rust и Go. Опитните разработчици на Rust са по-трудни за намиране, което ги прави по-ценни за фирмите.

Има голямо търсене на програмисти на Python, само че предлагането подхожда на търсенето, разяснява Лукидес, като добавя, че има доста програмисти на Python, за разлика от техните сътрудници, избрали Rust или Go.

„ Има образователни заведения, в които приключват хиляди програмисти на Python. Той се трансформира в общоприет език за въвеждащия курс по програмиране в някои колежи. В допълнение, това е един от двата езика, които нормално се употребяват за разбор на данни в науката. За Rust и Go търсенето е по-малко, само че предлагането е още по-малко ”, споделя Лукидес.

„ Rust и Go са авангардни езици, към които се подвига доста звук. Ако декларирате своята подготвеност в Rust или Go, вие показвате, че сте надхвърлили основата, без значение дали тези езици действиетелно са нужни за работата ”, заключава създателят на отчета.

Докладът на O’Reilly открива също, че дамите програмисти печелят приблизително по-малко от своите сътрудници мъже. Те получават в границите на 126 000 $ годишно, или към 84% от междинната „ мъжка ” заплата, която е 150 000 $ годишно. И това макар обстоятелството, че дамите по-често от мъжете имат научни степени, изключително лекар на науките.

Средната заплата на жена с докторска или магистърска степен е 82% от тази на мъж с сходна степен, написа Майк Лукидес в своето проучване. Според него, разликата в приходите не е толкоз забележителна за хората с бакалавърска степен – дамите в този случай изкарват 86% или 87% от междинната работна заплата на мъжете.

Един от факторите, които въздействат върху заплатите, е и местоположението на програмиста. Проучването открива, че заплатите на разработчиците са най -високи в Калифорния, където междинното годишно заплащане е 176 000 $. Междувременно в Ню Йорк и Масачузетс годишната заплата е към 150 000 $.

Ръстът в кариерата е посочен като основно предизвикателство, пред което са изправени разработчиците. Много от тях оповестяват, че са минали образование или курсове за освежаване на знанията през 2020 година с вярата да получат нарастване на заплатите или покачвания. Близо две трети (64%) от интервюираните са приключили образование или са получили нови документи през последните месеци.

В същото време заплатите за експерти по обработка на данни и изкуствен интелект през последните три години са нарастнали приблизително единствено с 2,25% годишно. 18% от интервюираните оповестяват, че заплатите им не са нарастнали, а 8% се оплакват от понижаване на размера им.

Между другото, през юли 2021 година световноизвестният топ управител в ИТ бранша Ави Голан изиска да спре растежа на заплатите за ИТ експерти допустимо най-скоро. Според него това „ вреди на цялата промишленост ”. За тази концепция Голан получи проливен дъжд от рецензии от чиновници на ИТ компании.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР