Някои части на нашата страна от Коледа до днес направиха

...
Някои части на нашата страна от Коледа до днес направиха
Коментари Харесай

Климатологът Симеон Матев: Идва застудяване! В сряда ще е -10 градуса

Някои елементи на нашата страна от Коледа до през днешния ден направиха междинни температури, подобаващи за южните елементи на Гърция. Имахме типично гръцки климат, на Гърция, не която е покрай нас, а на която е по-близо до средиземноморието. Само след няколко часа обаче всичко ще си пристигна на мястото. Предстои в действителност захлаждане.

 

Това прогнозира климатологът Симеон Матев в ефира на Нова.

" Ще се възстановяват температурите. През новата седмица, в сряда сутринта, температурата ще падне и под -10 градуса, само че въпреки всичко сме януари. Температури под - 15 градуса - -20 градуса е обикновено да се доближават. Не е нормално да имаме 10-15 градуса и то с дни наред. Това захлаждане ще вкарат времето в някакви естествени релси ", сподели още той. 

 

" Процесът към този момент стартира, тази нощ валя и прегърмя по южната ни граница с Гърция. Тази валежна зона се изнася на изток, към Черно море, следващите часове ще вали интензивно над регионите на Странджа. Като цяло минаваме много късметлийски с това захлаждане, тъй като процесите, които ще протичат, няма да са толкоз дейни, каквито сме привикнали да има - няма да има дебела снежна покрива в равнините, преваляванията няма да са с огромни количества ", изясни климатологът.

 

По думите му само в най-южните елементи ще паднат по-големи количества. " Но половината от тях към този момент паднаха и не провокираха преливане на реки. Все отново равнището на реките се подвига, само че няма да провокира рисково високи стойности ", означи Матев. 

 

Друг риск от заплаха ще има на следващия ден сутринта в Североизточнна България, в понеделник в цяла северна и в нощта на вторник в цялата страна - този риск е обвързван с прекосяване на температурите от положителни в негативни.

 

" Ако пътното платно е мокро, ще стартира да замръзва. Някои хора отвикнаха от тези рискове през зимата ", напомни Матев и добави:  " С понижението на температурите дъждът ще премине в сняг, само че преваляванията няма да са толкоз интензивни, с цел да може най-малко децата да се зарадват на сняг. За ски обаче ще става ". 

 

" При спускането на студове от Арктика насам се получават много рискови обстановки, само че този път ние сме пощадени. Наводненията са по-вероятни в сравнение с температури като минус 30-40 градуса. Вчера в Осло е измерена температура под 30 градуса. Според техните архиви такава температура в никакъв случай не е измервана там, което демонстрира, че при световното стопляне са вероятни и такива мразовите сюжети. При нас по-вероятния сюжети са наводненията. И тази година ще ги има ", безапелационен бе Матев.

 

" Следващите дни не се чакат процеси, които да провокират наводнения ", добави той.

 

" Паднат ли за по-малко от час 50 литра на квадратен метър, а това в нашата страна не е рядко събитие, въпросната река става рискова ", означи експертът. 

 

" Най-голямата мощ на захлаждането ще бъде в сряда и четвъртък, ще последва малко стопляне, и още веднъж ще има малко захлаждане. След това може да имаме пролетни температури. След 20 януари, съгласно предварителните сюжети обаче, може да ни връхлети малко по-сурова зима ", предвижда климатологът.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР