Някои бактерии, причиняващи животозатрашаващи инфекции на кръвта, са резистентни към

...
Някои бактерии, причиняващи животозатрашаващи инфекции на кръвта, са резистентни към
Коментари Харесай

Антибиотиците са помогнали на бактериите да станат резистентни

Някои бактерии, причиняващи животозатрашаващи инфекции на кръвта, са резистентни към антибиотици. Това демонстрира отчет на Световната здравна организация, създаден на база първата година от пандемията на COVID-19. Той е основан на данни от 87 страни през 2020 г.  

“Прекомерната приложимост и/или злоупотребата с антибиотици е помогнала на бактериите да станат резистентни към доста лекувания, а в това време наборът от заместителни лечения, който са в развой на разработка, е обезпокоително нищожен ”, се показва в отчета, представен от Ройтерс.

Докладвани са високи равнища над 50% на резистентност при бактерии, които предизвикват животозастрашаващи инфекции на кръвния поток. Това са бактериите Клебсиела пневмония и Ацинетобактер, прибавят от СЗО.

Тези инфекции постоянно изискват лекуване с антибиотици от последно потомство.

Около 8% от инфекциите на кръвния поток, породени от Клебсиела пневмония, са станали резистентни към жизненоважна група медикаменти, наречени Карбапенеми, се споделя в отчета.

Степента на антимикробна устойчивост остава доста висока, но антибиотиците от последно потомство също стартират да стават по-малко ефикасни, сподели доктор Кармем Песоа-Силва, началник на Глобалната система за наблюдаване на антимикробната устойчивост на СЗО. 

Нужни са доста старания, разноски и време за утвърждение на даден антибиотик, а лимитираната възвръщаемост на вложенията отхвърлят производителите на медикаменти да вършат нови антибиотици. 

В резултат на това създаването на нови антибиотици се прави от малко и дребни лаборатории на биофармацевтични компании.

Глобален разбор, оповестен по-рано тази година, откри, че 1,2 милиона души са умряли през 2019 година поради устойчивост към антибиотици за бактериални инфекции. Този разбор демонстрира, че този тип смъртност е водеща в международен мащаб, което я прави по-висока от ХИВ/СПИН или малария.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР