Работници откриват осем мумии и предмети от времето преди инките, докато разширяват газовата мрежа в Перу

...
Някои археолози описват столицата на Перу като лук с много
Коментари Харесай

Някои археолози описват столицата на Перу като лук с много слоеве история, други я смятат за кутия с изненади

От ФРАНКЛИН БРИСЕНО Associated Press, 22 септември 2023 г., 18:55 ч.

ЛИМА, Перу -- Някои археолози описват столицата на Перу като лук с много слоеве история, други го смятат за кутия с изненади. Ето какво получиха някои работници от газопровода, когато разкопките им откриха осем погребални бали от времето на инките.

„Възстановяваме тези листа от изгубената история на Лима, която току-що скрити под релсите и улиците“, каза в петък Хесус Бахамонде, археолог в Calidda, компанията, която разпределя природен газ в града с население от 10 милиона души.

Той каза, че разкопките на компанията за разширяване на системата от газопроводи през последните 19 години са довели до повече от 1900 археологически находки от различни видове, включително мумии, керамика и текстил. Те са свързани най-вече с погребални места на равна земя.

Градът също има повече от 400 по-големи археологически обекта, които са се появили разпръснати из градския пейзаж. Известни като „huacas“ на езика на местното население кечуа, тези кирпичени конструкции са на върховете на хълмове, считани за свещени места.

Броят на реликвите не е изненадващ. Районът, който сега е Лима, е бил зает повече от 10 000 години от култури преди инките, след това от самата империя на инките и след това от колониалната култура, донесена от испанските завоеватели през 1535 г.

Bahamonde показа балите на древни мъже, седнали, увити в памучен плат и вързани с въжета, сплетени от лиани, които бяха в изкопи на 30 сантиметра (почти фут) под повърхността.

Археолозите на компанията смятат, че находките принадлежат на културата преди инките, наречена Ичма. Културата Ичма е формирана около 1100 г. сл. н. е. и се е разпространила през долините на днешна Лима, докато не бъде включена в империята на инките в края на 15 век, казват учените.

Археологът Роберто Киспе, който е работил в изкопа, каза, че погребалните пакети вероятно съдържат двама възрастни и шестима непълнолетни.

Понякога археологическите находки се оказват от по-ново време. През 2018 г. Куиспе и други археолози, работещи в квартал Ла Флор, откриха дървени ковчези с трима китайски имигранти, погребани през 19 век.

Археолозите откриха телата до лули за пушене на опиум, ръчно изработени цигари, обувки, китайски карти за игра, перуанска сребърна монета, изсечена през 1898 г., и сертификат за завършване на трудов договор, написан на испански и датиран от 1875 г. в хасиенда южно от Лима.

Осемте гробни пакета бяха намерени близо до някои ресторанти за задушено пиле и път, който води до Единствената атомна електроцентрала в Перу.

„Когато испанците пристигат през 16 век, те откриват цяло население, живеещо в трите долини, които днес заемат Лима... какво това, което имаме, е един вид историческо продължение“, каза Бахамонд.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР