Някогашният най-издирван наркобос в Колумбия, кралът, известен като Отониел, е изправен пред присъда в САЩ

...
НЮ ЙОРК (AP) — В продължение на години мъжът, известен
Коментари Харесай

НЮ ЙОРК (AP) — В продължение на години мъжът, известен като Отониел, беше смятан за един от най-опасните наркобарони в света , неуловимият бос на картел и паравоенна групировка с кървава власт над голяма част от Северна Колумбия.

Във вторник Дайро Антонио Усуга е изправен пред присъда на най-малко 20 години затвор в САЩ. През януари той се призна за виновен по високопоставени обвинения в трафик на наркотици, като призна, че е ръководил контрабандата на тонове кокаин, заминаващ за САЩ, и призна, че „е имало много насилие с партизаните и престъпните банди.“

САЩ се съгласиха да не искат доживотна присъда, за да го екстрадират от Колумбия. Вместо това федералните прокурори в Бруклин искат 45-годишен затвор за Усуга, който е на 51 и има редица медицински проблеми.

< p>Неговото „желание за контрол и отмъщение просто не може да бъде надценено, нито степента на вредата, която е нанесъл", пишат прокурорите в скорошно съдебно дело. Те описват неговото десетилетно ръководство на прословутата колумбийска групировка Gulf Clan като „царуване на терор". ”

Адвокатите на Усуга се опитаха да го представят като продукт на неволите на родината му – човек, роден в отдалечена селска бедност, заобиколен от партизанска война, вербуван в нея на 16-годишна възраст и изкован от десетилетия на срещи с приятели, убити колеги войници и близки. През годините той се съюзи както с леви, така и с десни бойци в дългогодишния вътрешен конфликт в страната.

Разбирането на престъпленията му „изисква по-внимателна оценка на историята на насилието и травмата, които оформиха Колумбия като нация и г-н Усуга-Давид като човешко същество“, написа социалният работник Мелиса Ланг, използвайки по-пълна версия на фамилното му име, в доклад от юли, който неговите адвокати подадоха в съда.

Усуга беше най-търсеният крал в Колумбия преди ареста му през 2021 г. и беше обвинен в САЩ от 2009 г. насам.

Кланът на Персийския залив, известен също като Гайтанистките сили за самоотбрана на Колумбия , има власт в район, богат на канали за контрабанда на наркотици, оръжия и мигранти. С военни оръжия и хиляди членове, групата се бори с съперничещи банди, паравоенни групи и колумбийските власти. Тя финансира управлението си чрез налагане на „данъци“ върху кокаина, произвеждан, съхраняван или транспортиран през нейна територия. (Като част от споразумението си за признаване на вината той се съгласи да загуби 216 милиона долара.)

Историята продължава

„По време на военна работа бяха извършени убийства“, каза Усуга чрез съдебен преводач, когато се призна за виновен.

Усуга наредил убийства на предполагаеми врагове – един от които бил измъчван, погребан жив и обезглавен – и тероризирал обществото като цяло, твърдят прокурорите. Те казват, че кралят е наредил еднодневна „стачка“ „остани вкъщи или умри“, след като брат му е бил убит при полицейска атака, и е предложил премии за живота на полицаи и войници.

„ Щетите, които този човек на име Отониел е причинил на семейството ни, са непостижими“, пишат до съда роднини на убития полицай Милтън Елисер Флорес Арсила. Вдовицата на полицай Джон Гелбер Рохас Колменарес, убит през 2017 г., каза, че Усуга „отне шанса ми да остарея с любовта на живота ми.“

„Всичко, което искам, е справедливост за моя дъщеря, за себе си, за семейството на Джон, за неговите приятели и в чест на моя съпруг, че смъртта му не остава ненаказана“, написа тя. Имената на всички роднини бяха редактирани в съдебните документи.

Въпреки преследванията и офертите за награди от САЩ и Колумбия, надхвърлящи общо 5 милиона долара, Усуга дълго избягваше залавянето, отчасти чрез ротация в мрежа от селски безопасни домове.

След арестуването му членове на клана в Персийския залив са направили опит за отравяне с цианид на потенциален свидетел срещу него и са се опитали да убият адвоката на свидетеля, според прокурорите.

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР