Някогашният истанбулски квартал Сан Стефано вече се нарича Йешил кьой

...
Някогашният истанбулски квартал Сан Стефано вече се нарича Йешил кьой
Коментари Харесай

Българи искат в Истанбул да бъде поставен паметен знак за подписването на Санстефанския мирен договор

Някогашният истанбулски квартал " Сан Стефано ” към този момент се назовава " Йешил кьой ” и през днешния ден е един от многото в мегаполиса. Нищо тук не подсказва какво се е случило през 1878 година. Няма ги и къщите, разказани в спомените на историците, в които се работи за подписването на Сан Стефанския кротичък контракт. Това описа за " Хоризонт ” журналистът и сегашен изпълнителен шеф на Българо-турската индустриална камара Венцислав Венков, който е взел участие и в изследване за ориста на историческите монументи в Сан Стефано:

" Аз съм бил дълги години публицист в един огромен столичен вестник, всекидневник. При една от многото ми командировки в Турция внезапно се замислих къде тъкмо е подписан Санстефанския контракт. Ако отворим " Уикипедия “, ще забележим, че е посочена една доста красива къща. Аз открих тази къща, само че тя за жалост няма нищо общо с историческата истина и тогава започнах да върша такива изследвания къде тъкмо е станало. Няколко са тези литературни източници, само че в контакт с един грузински и един съветски академик в действителност стигнах до едни мемоари, в които доста тъкмо се показва мястото, където е станало подписването. Объркването идва ненапълно и от това, че великият княз Николай Николаевич е настанен в една друга къща със своята свита, а граф Игнатиев и турската страна водят договарянията във втора къща. Тази къща по-късно е разрушена след едно земетресение през 1894 година, само че мястото е локализирано и се знае. "

Днес на хипотетичното място на дома, станал хазаин на събитията отпреди 140 години няма нито един незабравим знак, а това предизвика Венцислав Венков да стартира следната своя концепция за честване на трети март и в Сан Стефано - да бъде подложен незабравим знак за подписването на Санстефанския кротичък контракт на 3 март 1878 година.

Трети март е дата, която предизвика Венков да счита, че към момента може да се направи вероятното, с цел да се знае какво тъкмо се е случило в Сан Стефано преди 140 години: 

" Ние като страна, която празнува 3 март като най-важна дата в своята история, имаме основанието, имаме и логиката да сложим някакъв знак, да го материализираме това място и защото то се намира на доста комфортно място за туристопотока от страна на България към Истанбул, по този начин на трети март отпътуваме да сложим по едно цвете и да кажем, това е мястото, където се е родила нашата независимост. "

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мариян Карагьозов.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР