Някогашната репортерка от “24 часа” и автор на книгата за

...
Някогашната репортерка от “24 часа” и автор на книгата за
Коментари Харесай

Без много шум: Любимата мисирка на Бойко Борисов от 24 часа все пак отиде да взима заплата в Брюксел

Някогашната кореспондентка от “24 часа” и създател на книгата за Бойко Борисов “Бойко, който постоянно се завръща” Кристина Кръстева е назначена на работа в Представителството на България в Европейски Съюз в Брюксел, оповестява EURACTIV BULGARIA.
Това се случва след загадъчен конкурс, откакто първият опит да бъде уредена през лятото на 2020 година провокира вниманието на медиите и нейната кандидатура бе демонстративно отхвърлена от Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ). За това Narod.bg писа:
Кристина Кръстева бе политически кореспондент във вестника и не е известно да се е занимавала интензивно геополитически, стопански и инфраструктурни въпроси. Нито да има такова обучение. (Narod.bg напомня, че е учила в НАТФИЗ и публицистика.) В Брюксел тя ще поучава страната ни по следните въпроси: “макрорегионални тактики, структурни ограничения, извънредно отдалечени региони, териториално съдействие, Дунавска тактика, районно развиване, Комитет на регионите”.
“Булфото” оповестява, че Кръстева и нейният брачен партньор са били венчани персонално от Бойко Борисов, до момента в който той е бил столичен кмет.
EURACTIV България чака отговори от министерството, както и документите към състезанието, който е откриваем само през кеша на Гугъл, само че не и на страницата на Министерство на регионалното развитие.
Кръстева радостно се снима на фона на знамето на Европейски Съюз.
Кръстева е била единствен позволен претендент за позицията, се схваща от дребното качени документи. EURACTIV не съумя да открие крайното класиране на уеб страницата на министерството, само че името й към този момент попада в екипа на българското посланичество.
В края на юли предходната година тя стигна до финалната права в същия конкурс, само че не бе класирана, откакто “Биволъ” и EURACTIV България оповестиха за идното ѝ назначение. Тогава конкурсната процедура завърши без класиране, тъй като никой от явилите се претенденти не се е показал сполучливо, заяви министерството.
През ноември 2020 година обаче е разгласен нов конкурс за длъжността основен специалист – представител на Министерство на регионалното развитие в Постоянното посланичество на България към Европейски Съюз в Брюксел. Четирима претенденти са позволени по документи и идващият стадий от процедурата е да показват идея. След това Кръстева остава единствен претендент. Нейната идея на тематика “Ролята на Министерство на регионалното развитие при подготовката на новия програмен интервал, отчитайки новите действителности, свързани с европейската политика за развиване на районите в обстановката на усложнена пандемична обстановка” е оценена с 4,50. Такава бе оценката на Кръстева и на концепцията за първия конкурс.
Както и при първото съревнование, и за второто не е ясно по какъв начин Кръстева въобще доближава до финален кръг в състезанието, който изисква 4-годишен стаж в областта на районното развиване.
За позицията на Кръстева се изисква професионален опит в региона на районната политика, районната стопанска система, оперативните стратегии и стратегиите за териториално съдействие или в региона на съдействието със службите на европейските институции и органите на Европейски Съюз за реализиране на политиката за районно развиване и/или европейско териториално съдействие.
Основната заплата може да варира сред 660 лева и 3200 лева Има обаче и големи командировъчни. Те се дефинират по наредбата за командировъчните при чуждестранен мандат и зависят от ранга на служителя и мястото, на което е изпратен. За Белгия базата е 111 евро дневно.
Размерът на командировъчните се усилва за всяко дете до 18-годишна възраст, както и за деца над тази възраст, които учат. За неработещ брачен партньор, пребиваващ в страната дружно с командирования се дават 16 на 100 от базисния размер. Наредбата планува и средства за покриване на разноски за детска градина, за начално, главно и приблизително обучение на децата на дълготрайно командированите чиновници.

Апогеят на една славна журналистическа кариера
Назначаването на Кристина Кръстева като специалист по районното развиване в Брюксел наподобява като венец на нейната журналистическа кариера. През юли 2007 година по времето, когато Борисов беше кмет на София, Кръстева, която тогава отразяваше работата на Столичния общински съвет за в. “24 часа”, взе жилище в квартал “Борово” след договорка с кметството.
Кръстева бе поискала замяната, а предлагането за нея бе импортирано от Милан Миланов, който с изключение на общински консултант по това време беше и водач на Съюза на свободните демократи (ССБ) – партията на някогашния кмет Стефан Софиянски.
Журналистиката съумя да размени панелната си гарсониера от съвсем 44 кв. м в “Полигона” за 90 кв. метра апартамент в нова общинска кооперация в влиятелния столичен регион “Красно село”. Квадратният метър на панела беше оценен на 980 евро, а на общинската тухла – на 722 евро. Така се получаваше по-малко за доплащане. В общинските комисии жилището беше оценено на 135 000 лв.. Съветниците подвигнаха с 5000 евро и по този начин “пазарната” цена на жилището стана 140 000 лева, което е 70 000 евро.
По това време цените на парцелите бяха в своя пик и за множеството хора беше немислимо да си купят жилище в София за под 1000 евро кв. м.
Кръстева бе постоянен сателит на премиера Бойко Борисов в неговите пътувания по света. Накрая написа и книга за него. Сега ще го съветва и градежа на неговите автомагистрали.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР