Някога обръщали ли сте внимание колко често мигате? Ще се

...
Някога обръщали ли сте внимание колко често мигате? Ще се
Коментари Харесай

Защо мигаме толкова често

Някога обръщали ли сте внимание какъв брой постоянно мигате? Ще се изненадате евентуално да узнаете, че приблизително това деяние се прави по 15-20 пъти в минута. По тази причина, на процедура, към 10% от времето ни за бодърстване прекарваме със затворени очи, написа Popular Science.

Физиологичният смисъл на тази процедура е явен: мигането овлажнява очната ябълка и пази от сухота, прахуляк и прочие

Но някои учени считат, че мигаме доста повече от нужното за поддържане на хигиената на очите. Група японски откриватели оферират в допълнение пояснение по този мотив: мигането ни оказва помощ и да съберем мислите си, да се фокусираме върху света към нас.

Хипотезата се родила откакто експертите обърнали внимание на един забавен факт: не мигаме на инцидентен принцип, колкото и да наподобява непринудено и рефлекторно това деяние, то може да се мери и предскаже с огромна възможност. Например, при четене, мигаме в края на всяко изречение, а когато слушаме – по време на речевите паузи. Учените също по този начин забелязали, че когато група хора гледа по едно и също време един и същи видеоматериал, всички мигат по едно и също време при спиране в обособените дейности.

Оттук откривателите извеждат догатката, че мигайки, ние подсъзнателно даваме опция на мозъка да отдъхне като изключи образните тласъци за сметка на по-висока централизация на вниманието.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР