Някога, някога София е била сред най-зелените градове на Стария

...
Някога, някога София е била сред най-зелените градове на Стария
Коментари Харесай

Зелени софийски химери и други, бетонни реалности

Някога, в миналото София е била измежду най-зелените градове на Стария континент, само че това към този момент е единствено носталгия по едно окончателно отминало време. От 2009 година насам нашата столица бе класирана като минимум озеленената столица измежду останалите в европейските страни. Това е сравнителна статистика, а не просто случайни изказвания на носталгик по природата, живеещ в град, задушен от безсистемно строителство, поради което всеобщо се изсекоха и унищожиха съвсем всички "зелени дробове ". За такова заличаване на зеленина отново сигнализираха поданици на столичния квартал "Света Троица " в регион Илинден. Те са измежду дребното щастливи столичани, които живеят в региона на самобитна дребна горичка в карето сред ул. "Зографски манастир ", ул. "Цар Иван Александър ", ул. "Леди Страндфорд " и ул. "Цар Симеон ". Според хората от квартала, зеленият им оазис ще бъде погубен, с цел да бъде застроен с жилищни кооперации.

Бърза инспекция на тревожния сигнал, подаден от данъкоплатците в регион Илинден откри, че

служителите в локалната администрация се вършат на ни лук яли, ни лук мирисали.

Теренът към този момент бил благосъстоятелност на компания, образувана в края на м.г..От кабинета на кмета Иван Божилов споделиха, че нямало да се изсича горичката и дадоха обещание да пратят свое публично мнение по казуса. Но не го направиха до през днешния ден. А дървета там се секат. Връзката с кабинета на основния проектант на София също не се реализира. Вероятно тези админи са прекомерно заети и няма кой да подвига телефона на всякакви тревожни жители, които другояче ги хрантутят. Без техните пояснения, ето какво излиза наяве от наличните за поданиците документи:

Със своя позволява смяна на Подробния организационен проект /ПУП/ в региона, защото е постъпила молба от частната компания "Парк стейт резидънс " ООД, закупила терена, върху който до момента се намира постройка на ЧЕЗ. Близо 3 месеца по-късно се прави и от администрацията на регион Илинден за близо има - няма половинчасова среща за разискване на плана в местността да се строят нови жилищни здания.
Разбирам заетостта на служителите, само че ни е значимо да получим отговор на простичкия "ленински " въпрос -

Кой по какъв начин ползва Общия организационен проект /ОУП/ в София?

Не желая да допускам, че отговорът е: кой както си желае, но май нещата стоят тъкмо по този начин. Тъжна истина, която ми споделят дългогодишни редови общински чиновници е, че никой не управлява по какъв начин се ползва Общият организационен проект, който е закон за София. Особено пък в частта на екологичните оценки. Ето какво разяснява по проблема Тома Белев, прочут екоактивист, сегашен общински консултант от "Демократична България ", дълготраен шеф на Национален парк "Витоша ":

"Главният проектант си разрешава да трансформира Общ устройствен план, в който тази зона е предопределена за електроснабдяване - това се вижда като се отвори проекта. Той си разрешава да споделя, че е отпаднала нуждата от електроснабдяване и по прилика там да се построи жилищна кооперация. Съгласно Закона за устройство на териоторията обаче Общ устройствен план се трансформира единствено с решение на Министерски съвет, като минава за разискване и през общинския съвет и през процедури за екологична оценка и обзор на съвместимостта. Законът разрешава промени единствено за военни обекти, а не за всеки различен подобен. Не може основният проектант самичък, просто ей по този начин, да си трансформира този проект.Затова аз считам, че той е направил нарушаване на Закона за устройство на територията. Също по този начин, че той лишава жителите от опция да вземат участие във вземането на значими за живота им решения.

Тази заповед може да се апелира като оскъдна от всеки жител, който е заинтригуван. Ще го предложа за объждане в комисиите в СОС. Ако се отстраняват повече от 5 дървета, то това би трябвало да мине през комисията по устройство на територията и на околната среда. Актуален въпрос ще повдигна по тематиката и ще упорствам за отговор по време на съвещание.
От региона Илинден са ви споделили, че няма да изсекат горичката, но по какъв начин ще платиш 3 млн.лв.като въпросната компания за нещо, което няма да използваш!? Аз направих информация и се оказа, че съгласно комерсиалния указател компанията на Димитър Митрев от "Седем груп инвест " държи 50% от собствеността на "Парк стейт резидънс " ООД,, останалите 50 на 100 са на Гошо Гинчев, спортно - механически шеф на ПФК "Берое ". Шеф на компанията пък е някоя Мая Димова, която не ми е известна. Тези хора са купили терена, само че кой какво разрешава да се случи там, би трябвало да вземат решение тези, които жителите пращат в ръководството ".

Това беше коментара на известния екозащитник.

Дали новите притежатели на терена ще отстранен китната зелена горичка, с цел да построят жилищни здания, единствено те и един основен проектант си знаят. За нас, останалите простосмъртни, остава единствено далечната фантазия, с която години наред ни залъгват, че в София зелените площи ще заемат 60 % от прилежащата територия на града и че на всеки гражданин от столицата се поставят 71 кв.м. зелено пространство. Реалността обаче е друга. Не е зелена, а бетонна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР