Някога неохотен член на Съветския съюз, Латвия се опита да

...
Някога неохотен член на Съветския съюз, Латвия се опита да
Коментари Харесай

Източноевропейска страна се отказва от мечтата да бъде бизнес мост между Изтока и Запада

Някога насилствен член на Съветския съюз, Латвия се опита да се нарежда като бизнес връзка сред Изтока и Запада след рухването на комунизма. Тази концепция към момента е жива, само че е изправена пред съществени провокации.

Банковите връзки сред балтийската страна от еврозоната и задграничните клиенти, които се намират най-вече в Русия, се разпадат вследствие на поредност от кавги. Освен това съветските спедитори на петрол и въглища се отклоняват от латвийските железопътни линии в интерес на вътрешните терминали.

Силните търговски връзки помогнаха за изглаждане на двустранните връзки, откакто Латвия възвърна независимостта си през 1991 година, даже когато присъединението на Рига към НАТО подразни Русия.

Според латвийския външен министър Едгарс Ринкевичс повратната точка на съглашението идва през 2014 година, когато съветският президент Владимир Путин анексира Крим от Украйна, пораждайки вълна от спекулации, че ще направи същото с рускоезичните общности в Балтийския район.

 Вносът на услуги в Латвия от изток понижава
Вносът на услуги в Латвия от изток понижава

" Трябва да изоставим сходна заблуда, че може да има мостове или врати или нещо сходно. Изминалите 4 години бяха обезпокоителен сигнал за всички. Все още не всички го схващат, само че това схващане постепенно се прокрадва даже при тези, които говореха за подобен вид мостова идея или идея за врата в продължение на доста години ", сподели Ринкевич пред Bloomberg.

За стопанската система на Латвия развиването на събитията не е пагубно - с помощта на появяването на нови мотори на растежа. Докато износът на финансови и железопътни транспортни услуги спадна до 5-годишни и 10-годишни дъна през 2017 година ИТ услугите се изкачиха до рекордни външни продажби, а преносът по пътищата също напредна.

Тези нови бизнес области би трябвало да продължат да дават резултати. Най-голямата банка в Латвия - Swedbank AB предизвести през предишния месец, че ограниченията за превъзмогване на злоупотребите във финансовата промишленост ще понижат икономическия напредък до 3% (от актуалните 4.2%) през 2018 г.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР