Някога Китай беше световният център за търговия и добив на

...
Някога Китай беше световният център за търговия и добив на
Коментари Харесай

Крипто пътешествието на Китай: Преди и сега

Някога Китай беше международният център за търговия и рандеман на биткойни. Въпреки това китайското държавно управление години наред се бореше с методите за контролиране на възходящата известност на криптовалутите и за попречване на подкопаването на цената на фиатната им валута.

В резултат на това през септември 2021 година китайското държавно управление наложи възбрана на криптовалутите , които не бяха утвърдени от държавното управление.

Ето къс обзор на последователността на събитията, довели до окончателното ограничение на криптовалутите в Китай и до напъните на държавното управление да се приспособява към разрастващата се в международен мащаб цифрова стопанска система.

Китай и криптовалутите 2009-2018 година

Биткойн , показан през 2009 година, набра известност през 2010 година, откакто стана ясна неговата равноценност на фиатната валута. През идващите години известността и цената на криптовалутата внезапно набъбнаха, като донесоха възвръщаемост на ранните вложители, печелейки много внимание.

Китай беше измежду първите, които възприеха криптовалутите. През 2011 година стартира да действа първата борса за криптовалути BTC China. Освен това през 2013 година Baidu, известна китайска търсачка, стартира да приема Биткойн като заплащане за услуги по сигурността на уеб страници. Скоро по-късно бяха основани огромни интервенции за рандеман на криптовалути.

До 2014 година Китай приветства Bitmain, пионер в производството на съоръжение за рандеман на криптовалути и интервенции с минни пулове. В своя зенит Bitmain контролираше по-голямата част от международните интервенции за рандеман на Биткойн и управляваше най-големия пул за рандеман. Тя също по този начин се трансформира във водещ производител на съоръжение за рандеман със характерни за приложението интегрални схеми (ASIC).

През 2016 година и 2017 година промишлеността за рандеман на криптовалути продължи да се разраства. Дигиталната валута набра спомагателна мощ заради покачвания интерес към анонимността и повишението на цената. В отговор на опасенията по отношение на евентуалното изместване на криптовалутите от фиатната валута през 2017 година китайското държавно управление забрани първичните предлагания на монети (ICO).

Криптовалутите и Китай 2019-2021 година

През по-голямата част от 2020 година Китай поддържаше по-голямата част от добива на Биткойн, като можеше да се похвали със междинен месечен % на хеширане от към 67%. През май 2021 година Държавният съвет разгласи засилени репресии против добива на Биткойн в Китай.

Впоследствие интервенциите по майнинг на криптовалута започнаха да понижава, като към октомври понижа до 55% от международния рандеман. Тази наклонност се резервира до юни 2021 година, когато всички действия по рандеман в Китай бяха прекратени.

През юли 2021 година Bishijie, онлайн общественост за китайски криптовалутни запалянковци, приключи активността на уеб страницата и приложението си в континентален Китай. Освен това BCTChina, в миналото най-голямата борса за криптовалути в страната, разгласи цялостното си излизане от предприятията, свързани с криптовалути.

След цялостната възбрана на криптовалутите операторите на борсата за криптовалути Huobi Global затвориха вратите си за нови консуматори в континентален Китай през септември 2021 година Те също по този начин предизвикаха изтеглянето на всички съществуващи сметки до декември 2021 година

Криптовалута и Китай през 2023 година

През септември 2023 година криптовалутите към момента са неразрешени в Китай. През същия месец страните членки на срещата на върха на Г-20 утвърдиха световните правила за криптоактивите, препоръчани от Съвета за финансова непоклатимост. Макар че Китай, като член, се съгласи с предлагането, към момента следва да се следи реакцията на страната.

Бъдещето на Китай в региона на криптовалутите

През ноември 2021 година Библиотеката на Конгреса на Съединени американски щати публично призна безспорната възбрана на криптовалутите в Китай в своята ноемврийска актуализация за класа активи. Тази възбрана обаче не значи завършек на криптовалутите в страната.

Вместо това тя проправи пътя за публично приета цифрова валута, подкрепяна от държавното управление. В четиринадесетия си петгодишен проект държавното управление разиска промените във финансовия бранш, в това число създаването на цифрова валута.

В сходство с трайния интерес на държавното управление към основаването на публична постоянна монета Китайската национална банка разгласява работен документ, в който обрисува метода си към напредъка на e-CNY (китайския цифров юан).

Въпреки че няма съответен график за стартирането на e-CNY, държавното управление и централната банка се стремят да подсигуряват, че цифровата валута дава отговор на търсенето на цифровите пари, като в същото време резервира анонимността, която обезпечава.

В работния документ централната банка акцентира, че счита анонимността за извънредно значима при дребните транзакции. Тя обаче ще резервира и потенциала си за осъществяване на интервенции против прането на пари и противопоставяне на финансирането на тероризма посредством наблюдаване, докладване и следствие.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР