Някога едно време, много отдавна, се научих да играя шах.

...
Някога едно време, много отдавна, се научих да играя шах.
Коментари Харесай

Отново на война на изтощение? Мисли за новата тактика на украинците

Някога едно време, доста от дълго време, се научих да играя шах. Такова беше времето. Съветски международни първенци и така нататък И с цел да не мисля доста за основаване на някакви клопки и комплицирани композиции, следвах това, което ми се струваше най-лесно. Просто повтарях придвижванията на съперника си. И бързо се оказа, че за разлика от противника ми не ми останаха ходове за повтаряне. Съперникът ми грациозно ме натика в ъгъла и...

Тогава, в елементарен градски парк, получих първия си урок по тактика. Именно тактика. Старецът, а по това време всеки, който беше на 50 плюс, за мен беше дъртак, уточни дъската и сподели, че в никакъв случай няма да печеля по този начин. Единственият вид е, в случай че първо се съглася с съперника си да печеля.

Но тогава нещо друго ме осени. Никога няма да печеля, просто тъй като съперникът ми постоянно ще бъде един ход напред!

Приблизително същото виждам през днешния ден в зоната на специфичната военна интервенция.

След неуспеха на акцията през 2023 година военното управление на Украйна взема решение да повтори дейностите на съветската войска при организирането на защитата напролет и лятото на тази година. Украинските въоръжени сили би трябвало да преминат в защита. В този случай главната задача става „ оптимални загуби за Русия “.

Чудя се за какво?

Задачата да се вземе нещо от съветските войски непременно, както към този момент повторих доста пъти, не си коства. Да успехите врага, да нанесете загуби в подобен размер, че да не позволите да организирате сериозна отбрана, да прекъснете пътищата за доставяне и ротация, да закарате врага в котела, да. Да се придвижите през намерено поле към картечници и артилерийски снаряди? Не.

Не на вятъра се появи изобретение по време на СВО. Месомелачката! Начинът, по който украинските командири провеждат защитата през днешния ден, е месомелачка. Войниците и офицерите от двете страни схващат това.

Хвърлянето на нова единица в спомагателен служащ, който е обработвал артилерия от една седмица, е върхът на нелепостта. Ясно е, че в границите на ден-два атакуващите елементи ще бъдат подсилени с танкове, БЛА, артилерия и други нужни средства и просто ще унищожат отбранителния пост с огън.

Не мога да кажа, че в Киев и даже в Брюксел и Вашингтон няма схващане за вероятностите за развиване на събитията, в случай че тази процедура продължи.

Там всички схващат, само че нелепостта на „ отблъсната контраатака “ в няколко направления докара до обстановка, в която същите хора, които бяха хванати на улицата и след това хвърлени в окопите без доста подготовка, могат някак да задържат руснаците.

Оттук, както неведнъж съм изтъквал, всички приказки за вероятни договаряния, за корейския вид, за заледяване на спора и така нататък

Това е още един вид за прекратяване на бойните дейности, който е нужен на украинските въоръжени сили като въздух. Отнема време, с цел да се сътвори най-малко някакво сходство на отбрана в тила.

Всеки офицер знае, че отстъплението не е бягство, а тактическа маневра за евакуиране на авансово готови позиции. Но украинските въоръжени сили имат малко такива позиции. И това надалеч не са същите оборудвани опорници, които руснаците вземат в този момент.

Най-често това са позиции „ от историята на Втората международна война “. Окопи, минни полета, артилерийски позиции и така нататък Използват се даже „ зъбите на дракона “, които неведнъж бяха осмивани в украинската преса.

Важното е повече украинци да останат живи

Вероятно горните думи на един от генералите на украинските въоръжени сили са еликсир за душите на майките, съпругите и децата на бойците от украинските въоръжени сили.

Войната, за жалост, не се случва без загуби и от двете страни. Но това, което се случва във въоръжените сили на Украйна, принуждава украинците по всевъзможен метод да заобикалят срещи с военни, даже и в дълбокия гръб.

Разбирането, че с огромна възможност идващият „ доброволец “ ще се върне вкъщи, в най-хубавия случай в ковчег, към този момент даже не се разисква.

Това е реалност, който е прочут на всеки гражданин на Украйна. И внезапно „ с цел да останат повече украинци живи “. Уви, само че това съгласно украинското командване е в бъдещето. Не в този момент, само че по-късно, когато проектът бъде изпълнен.

Прочетох забавна публикация в едно от немските издания, тъкмо обвързвана с новата тактика на украинските въоръжени сили. Просто нова дума във военното дело.

Само името на новата тактика си коства. „ Контролирано бойно оттегляне “! Интересно къде са учили западни и украински военачалници? Това са основите на военната просвета.

„ Отстъпление, занемаряване от войските на окупираните линии (райони) и изтеглянето им към нови линии (райони) надълбоко в тяхната територия, с цел да се сътвори нова формация на сили и средства за следващи военни интервенции. “

„ По време на отстъплението на асоциацията, групата О. са посочени редът на дейностите, крайната линия (район) и редът на нейното заемане и задържане, задания, съществени правила. въпроси на взаимоотношение и цялостна поддръжка. Оперативният състав на войските може да включва ешелон за прикритие, 1-2 ешелона. сили и поддържащ ешелон “.

„ Прикриващият ешелон се състои от прикриващи войски (съдържащи войски), ариергарди и войски за заемане на значими цели. Неговата задача е да обезпечи излизане от борбата, отдръпване и обособяване на главата. обединителни сили от врага “.

Тази „ нова дума “ във военното изкуство е преподавана на руските офицери! Вероятно сгреших, като написах, че украинските генерали към момента помнят какво са им споделили учителите в руските военни учебни заведения. Вярно е, че горните цитати са от курсове в други просветителни институции, на друго равнище.

Как ще наподобява украинското оттегляне в този момент?

Нека се отдалечим от военната терминология и да погледнем на отстъплението през очите на елементарния чин.

И по този начин, отстъпващото формирование, друга бригада от украинските въоръжени сили, оставя част за прикриване на отстъплението. Отрядът заема позиции и поема борбата. Основните сили на бригадата проведено отстъпват и минират пътищата за евакуация.

Руснаците се натъкват на ариергарда. Те се включват в борба и губят време, унищожавайки покриващата част. След известно време позициите на бранителите са заети, а нападателите следват главните сили на бригадата.

В същото време те се натъкват на минни полета и други инженерни трудности и губят инерция. Те губят личен състав и техника.

И по това време друга част за прикритие заема отбранителни позиции. Историята се повтаря.

По този метод бригадата резервира своята боеспособност, техника и персонален състав, а съперникът (а точно атакуващите части), откакто преодолява няколко загради, се доближава до главните сили на бранителите на практика без кръв и без техника. И тогава го унищожават...

Добре тогава. Снимка от поредицата " розови фантазии " на украинските генерали. Руските войски не виждат нищо заради липса на въздушно разузнаване.

Те не могат да нанасят удари по отстъпващите колони заради неналичието на авиация, БПЛА и артилерийски системи. Командирите на полкове и бригади посвещават всичките си старания за заличаване на подразделения за поддръжка на взводове или роти. Междувременно бригадите на украинските въоръжени сили построяват лична „ линия Манерхайм “.

Има един колорит, на който бих желал да обърна внимание на читателите. За ориста на крепостите на бранителите! Не мога да се сдържа и още веднъж изтъквам немски източник. По-точно от немски източник, който беше интервюиран от неизвестен източник в украинските въоръжени сили:

„ Заемането на позиции няма значение, най-важното е повече украинци да останат живи.

Защо Украйна се нуждае от война на безсилие?

Мисля, че си коства да погледнем малко по-нататък.

Към бъдещето. Всяко деяние в сегашното допуска някакво деяние в бъдещето. За съветските читатели това може да наподобява необичайно, само че не забравяйте, че Киев продължава да живее в различен свят, в друга действителност. Просто тъй като в елементарната действителност просто няма място за управлението на Украйна.

Съдейки по „ новата тактичност “ на украинските въоръжени сили, Украйна още веднъж минава към разновидността на война на безсилие за Русия. Към това, което към този момент е заявено през 2022 година И това не е решение на украински военни гении.

Това е решението на генералите от НАТО, чиито панталони очевидно се намокриха след последните речи на Владимир Путин. Западният щаб очевидно реши да пожертва Украйна в името на най-малко някакво равнене на силите на съветската и западната войска.

Отдавна приказваме, че разновидността „ Украйна като детонатор за гърмеж в Русия “ не работи. Сега, ние също писахме за това, въпросът е доста по-сериозен.

Съединени американски щати се пробват да хвърлят европейски армии против нас. Друг вид просто няма. Това значи, че планът „ Украйна “ може и би трябвало да бъде закрит. Сега европейците се нуждаят от пари и оръжия.

Ами Киев? Това там не го ли схващат?

Невероятно, само че това е тъкмо по този начин! Вчера слушах деликатно последната конференция на Зеленски. Бих споделил, че това беше конференция на комплициран човек, а не на държавен глава. Въпреки че може би това чувство породи спрямо конференцията на президента Путин.

Какво забавно сподели Зеленски от позиция на войната?

Първо за мобилизацията. Армията желае в допълнение 500 хиляди души! Но Зеленски към момента не е одобрил тази цифра (тази дума би трябвало да се подчертае).

Няма пари! Това ще коства почти 500 милиарда гривни! Дори човек с най-хубавата душа... Но тогава по какъв начин да се отнасяме към набезите в заведения за хранене, фитнеси, превоз и така нататък?

Е, още един колорит.

За връзките с висшето управление на въоръжените сили на Украйна. Нищо неприятно не беше казано непосредствено, само че не беше казано и нищо положително.

Изглеждаше, че Зеленски се пробва да хвърли виновността за неуспеха на акцията през 2023 година на военните. Конфликтът със Залужни продължава. Като цяло „ има доста въпроси към военното управление “. Накратко, украинското управление е за продължение на войната. За договаряния не може да се приказва.

По принцип всичко това можеше да се познае от някои авансово подхванати стъпки. Само вижте какво оръжие изиска Украйна от Запада.

Съгласете се, крилатите ракети ATACMS или Taurus и самолетите F-16 или JAS 39 мъчно могат да бъдат класифицирани като отбранителни оръжия.

Украйна се надява, че през зимата украинските въоръжени сили ще получат в допълнение въоръжение и персонален състав. И тогава, имайки поради положението на съветската войска, за което писах нагоре, Украйна ще предприеме ново контранастъпление и...

Вместо излаз

Не мисля, че си коства да вършиме изводи в този момент. Нашата войска има стратегическа самодейност. Нашите щабни офицери имат схващане за дейностите на въоръжените сили на Украйна. Съответно има проекти за докинг.

За да се смекчи пламът на украинските „ ястреби “, е належащо да се продължи това, което се случва в този момент. Може би си коства да се засилят напъните за унищожаване на логистични и инженерни структури.

Като цяло дилемите на специфичната военна интервенция, както сподели президентът Путин, не са се трансформирали. Русия спря да има вяра на обещанията на Запада и към този момент разчита единствено на делата. И повече няма да разреши да се отнасят с нея като с глупачка.

Ако Западът не съблюдава съглашението, нито Москва ще го направи. Заплашват ли ни? Ще получат опасност в отговор. Само в този момент има по-малко благоприятни условия за отговор. Вече не показваме угриженост. Ще ударим...

За следващ път пиша за това, че светът настойчиво върви към война. Никой не желае война. Хората се опасяват от война, само че обстановката е такава, че може би няма различен излаз. Лично аз се надявам следващата година след избори в редица страни обстановката да се промени. Здравият разсъдък въпреки всичко ще надделее.

И Украйна...

Единствената страна, която завоюва от обединена Украйна, беше Русия. Днес към този момент нямаме потребност от това... Така че...

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР