Някога едно от младите лъвчета в отбора на Иван Костов,

...
Някога едно от младите лъвчета в отбора на Иван Костов,
Коментари Харесай

Жокерът на Борисов- бивш костовист, US любимец и британски з...

Някога едно от " младите лъвчета " в тима на Иван Костов, след това въодушевен съмишленик на Меглена Кунева, в този момент любимец на Бойко Борисов. Но постоянно любим на Запада, изключително на Вашингтон. За малко и клиент на прокуратурата, само че с благополучен край. Това е в резюме визитката на 44-годишния Даниел Митов, номиниран за министър председател на кабинета, който ГЕРБ ще предложи в новия парламент.

Новата задача на някогашния външен министър в служебния кабинет на Георги Близнашки, запазил поста и в третото държавно управление на Борисов, занапред наподобява обречена. Още преди клетвата на новоизбраните депутати е ясно, че обстановката в Народното събрани е всички против ГЕРБ. Призна го и самият Борисов, който също не се надява кабинетът на спечелилия от изборите да събере нужната поддръжка.

Митов обаче сигурно не е в ролята на жертвено агне. За него се чака да бъде налаган като един от хората, които би трябвало да оформят " новото лице " на ГЕРБ. Най-големите достолепия на Митов са, че е " човек с доста ясна европейска, натовска ориентировка ", по думите на Борисов. Това би следвало да го направи по-симпатичен най-малко на " Демократична България ", с чийто съпредседател Христо Иванов бяха дружно в Реформаторския блок. От квотата на Република България и двамата станаха министри на Борисов, само че след това пътищата им тотално се разминаха. Иванов стана най-яростен критик на водача на ГЕРБ. Митов, в противен случай, първо влезе в листата на Борисовата партия от гражданската квота, а неотдавна стана и неин член.

ГЕРБ ще бъде третият партиен кей за родения в София на 4 декември 1977 година претендент за министър председател. Преди да нагази в политиката той приключва " Политология " в Софийския университет " Св.Климент Охридски ", след това специализира " Политически умения " в Центъра за продължаващо образование на Нов Български университет.

Бързо стана едно от младите и симпатични лица в Демократи за мощна България (ДСБ) на Иван Костов. На парламентарните избори през 2009 година е претендент за народен представител и лидер на пропорционалната листа на Синята коалиция, само че не съумява да влезе в Народното събрание.

През 2012 година Даниел Митов, дружно с Прошко Прошков, Петър Николов и Христо Ангеличин, напуща ДСБ и се причислява към партията Движение България на жителите, учредена от някогашната еврокомисарка Меглена Кунева. Избран е за член на Националния съвет на партията и остава подобен до есента на 2012 година, когато се отдръпва.

На 6 август 2014 година е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното държавно управление на Георги Близнашки. Запазва поста и в идващото държавно управление - второто на Бойко Борисов, където е от квотата на Реформаторския блок.

Симпатиите на Плевнелиев към Митов са обясними, двамата постоянно са подготвени в унес да повтарят американската теза за всеки световен или местен въпрос.

Особено се набива на очи връзката на някогашния костовист с Националния демократически институт на Съединени американски щати, неправителствена организация, само че с голямо въздействие.

През 2010 година Митов отпътува в задачата на НДИ в Ирак, където е програмен управител на Програмата за развиване и подкрепяне на политическите партии. През 2012 година се завръща в България, само че скоро по-късно е назначен за непрекъснат представител на НДИ в Брюксел. Като представител на американската неправителствена организация работи и в Либия, Конго, Украйна, Йемен, Тунис и още няколко страни.

В края на предходната година външният министър Екатерина Захариева разгласи, че президентът Румен Радев е отказал да назначи Митов за дипломат в Румъния. Оттогава актуалният кандидат-премиер постоянно е очебийно ядовит в мненията си за президента.

Миналата година се разбра, че Митов е номиниран за специфичен представител на Европейски Съюз в Либия, което сподели и солидните му връзки в Брюксел, което евентуално също се прави оценка от Борисов.

Дори и след Брекзит Лондон остава измежду обичаните градове на Митов, който взе за брачна половинка британката Мелани. Двамата възнамеряваха женитба с кум Борисов през лятото на 2015 година, само че поради атентатите в Париж я отложиха.

Точно преди година завършиха неволите на Митов с родната прокуратура. Както и други министри от Реформаторския блок, той беше даден на съд с обвиняване за закононарушение по работа, само че след това беше оневинен дефинитивно. Митов и заместникът му в министерството Христо Ангеличин бяха разследвани поради подписано съглашение с туроператорска компания за покупка на самолетни билети.

В ролята му на кандидат-премиер първите неприятни вести го застигнаха още довечера.

" Митов и претендентът на ГЕРБ за ръководител на Народното събрание - Цвета Караянчева, са компрометирани и неприемливи ", съобщи Иван Ченчев от Българска социалистическа партия. " Ние няма да подкрепим по никакъв метод предложение на ГЕРБ за каквото и да било, та камо ли с това познатите лица, които носят със себе си толкоз доста гафове, още веднъж да се докопат до позиции на властта. Господин Даниел Митов не един път е изразявал позиции, които са били радикално в прорез с тези на Българска социалистическа партия, само че съгласно мен и на настроенията в обществото, тъй че по същия метод е отношението към това господин Митов да е министър председател ", изясни позицията на левицата Ченчев.

Парламентарната група на " Изправи се! Мутри, вън! " също няма да поддържа кабинет отпред с Митов, съобщи Арман Бабикян. " По-скоро ще бъде кандидатиран като екстензия на Бойко Борисов, която авансово е обречена. И тъй като Борисов не желае да си признае, че той като министър председател би бил авансово жертван, по тази причина пробутва свои матрьошки ", съобщи представителят на " Отровното трио ".

Засега " " ИТН ", " Демократична България " и Движение за права и свободи мълчат, само че шансът воден от Даниел Митов кабинет на ГЕРБ да поеме държавното кормило наподобява чиста фантастика.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР