Някога да си пилот бе работа мечта. Коронавирусът обаче разруши

...
Някога да си пилот бе работа мечта. Коронавирусът обаче разруши
Коментари Харесай

Пилот вече не е работа мечта, а кошмар

Някога да си водач бе работа фантазия. Коронавирусът обаче унищожи може би трайно тази визия и професионалните вероятности за водачите за първи път наподобяват мрачни.

Ако попитате водачи за какво са избрали тази специалност, постоянно ще чуете истории от детството им, когато за първи път са усетили тръпката на летенето. Пандемията от ковид обаче хвърли тогавашната специалност фантазия в дълбока рецесия. Авиокомпаниите бяха изключително тежко и трайно наранени от рецесията. За един момент по целия свят хиляди самолети, а с тях и водачите им, останаха не земята, а вероятностите пред специалността наподобяват неразбираеми за години напред.

" За да стана водач, похарчих 60 000 евро за образование и подготовка "

" Никога не съм си представял, че като водач с огромен летателен опит ще остана незает ", споделя някогашен водач на банкрутиралата немска самолетна компания Air Berlin. След 16 години непрестанен стаж в кокпита 41-годишният мъж тази пролет за първи път се оказва в състояние да се записва като незает и се надява още веднъж да стартира работа. " В момента от позиция на бюрото по труда няма смисъл незабавно да се преквалифицирам в друга специалност. В последна сметка съм вложил над 60 000 евро в образованието и специалността си. Това не би трябвало да отива на вятъра ", споделя той.
Перспективите за водачите обаче са мрачни. Според оценки на европейската браншова организация ECA (лат. букви - бел. прев.) в Европа към този момент са застрашени или изгубени работните места на 15 000 водачи. Според оценки най-вече работни места - 6500 - са изгубени за водачите, които още преди рецесията са работили при несигурни, атипични трудови връзки. Първи ще бъдат наранено нещатните водачи, които нормално попълнят дупките в графиците. Освен това доста летци изгубиха работата си при поредност банкрути на самолетни компании като Flybe, Air Italy и немската Walter.
Lauda, поделение на Ryanair, закри базите си в Щутгарт и Дюселдорф. При преструктурирането на норвежката Norwegian пък близо 1600 водачи изгубиха местата си и въобще не е несъмнено дали още веднъж ще бъдат назначени, когато обстановката се усъвършенства.
Все още се водят договаряния за бъдещето на работните места или те се заменят с позиции на кратко работно време за неустановен интервал даже при колоси в сектора като British Airways, Lufthansa, SAS, KLM или Easyjet. Шефът на Lufthansa Карстен Шпор предизвести наскоро, че единствено в главната самолетна компания от групата са застрашени 800 от 5000-те й водачи, въпреки пилотският профсъюз Cockpit към момента да се пробва да предотврати съкращенията като приема понижаване на заплати или работното време.

За безработните водачи съвсем няма други възможности
По време на пандемията има малко различни благоприятни условия за работа. Донеотдавна безработните водачи можеха да намерят работа сред две назначения на други места в областта на авиацията, защото познават дейностите и процедурите на летищата. В момента обаче за сходни постове също има малко изгледи.
" Системата, в която работя, към този момент е дребна и затворена. Трудовият пазар е сгънат. В обозримо бъдеще в тази сфера си един тип глупак със профилирани познания, а пилотската подготовка съвсем не се признава отвън авиацията ", оплаква се безработният водач на Air Berlin.
Обучаващите се за водачи в авиошколата на Lufthansa в Бремен, фамозна с дългата си и богата история, се усещат изоставени на произвола на ориста посред рецесията. През юли те изпратиха протестно писмо против удължаването на прекъсването на образованието им, предупреждавайки отговарящата за обучителния развой Lufthansa Aviation Training GmbH за заплахата преди малко добитите им квалификации да изгубят валидността си. Те изискват също така информация за опреснителни курсове, както и удължение на подготвителните им часове. Не малко курсанти освен това са подготвени да пресечен образованието си, само че биха желали да получат увещание, че по-късно ще могат да го възобновят.
От мечтана специалност работата на водачите в коронакризата се оказа с извънредно нестабилно бъдеще. Курсантите в авиошколата в Бремен предизвестяват Lufthansa, че в бъдеще няма да може да притегля най-хубавите претенденти единствено с таргетирани рекламни акции в обществените медии или със скъпи маркетингови видеа. За това е належащо доста повече, акцентират те - " среда, която да въодушевява младежите, да ги подтиква и за която те да приказват добре и с вдъхновение ".
Опитен капитан на А380 поучава заинтригуваните от кариера в авиацията младежи най-много да имат самообладание.
" Бих ги посъветвал най-много да изчакат да минат идващите две години, с цел да се види дали секторът ще се възвърне. Наистина хубавите места почтено казано са при огромните авиолинии, които оферират лично образование. Който влезе в някоя авиошкола на сляпо, мощно рискува да се провали, за жалост съм виждал доста такива случаи ", показва ветеранът.
Според него също така общественият стандарт в сектора ще продължи да спада. " При начална годишна заплата от може би 30 000 евро бруто става мъчно да се изплащат заемите, взети за образованието, които могат да доближат над 100 000 евро ", отбелязва той.

Имиджът на специалността

Бляскавият имидж на специалността и обвързваното с нея опознаване на света така и така са останали в предишното.
" Често имаме време да поразгледаме градовете дружно с другите водачи или стюардите. Понякога си организираме и купони ", споделя преди време водач от златната епоха на авиацията за списание " Шпигел ". Отдавна обаче множеството дни на престой сред полетите, комфортни за разглеждане на градовете по света, са заличени от графика. Заради разноските постоянно се случва екипажите всяка вечер да се връщат там, откъдето са отпътували сутринта.
Синдикатът Cockpit още преди ковид съветваше интересуващите се от специалността да си приготвят и " проект Бе ". За курсантите в авиошколите не е елементарно да одобряват сходен съвет, изключително откакто в процеса на асортимент е трябвало да се преборят с хиляди други претенденти. За страдание обаче постоянно работодателите афишират банкрут или летателната валидност бива изгубена поради медицински аргументи. Поради това е желателно преди или взаимно с образованието за водач летците да придобият и друга специализация, предизвестява Cockpit.
Тези, които към този момент са изгубили работата си, преценят опциите. " Аз съм еластичен и съм подготвен да отида и в чужбина ", споделя някогашният водач на Air Berlin.
" Въпреки това възможният ми шеф би трябвало да е надеждна самолетна компания със сигурна среда, в която човек може да живее и надлежно да пътува. Заради ковид обаче сега е доста мъчно въобще да намериш къде да аплайваш. За пътувания пък не може и да се приказва ", показва той. Понякога и случайността оказва помощ. Негов сътрудник да вземем за пример при тест за оценка на уменията стигнал до концепцията да се преквалифицира в преподавател по физика. 

ДПА/ Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР