Някога БСП казваше, че асфалтът не се яде. “Не се

...
Някога БСП казваше, че асфалтът не се яде. “Не се
Коментари Харесай

Сега: Бедни, бедни, Борисов, що ти трябваше трети мандат

Някога Българска социалистическа партия споделяше, че асфалтът не се яде. “Не се яде, само че без него няма ядене”, отвръщаше министър председателят Бойко Борисов намахано. Днес Българска социалистическа партия споделя, че корупцията убива. Борисов гузно мълчи, единствено придворните му припкат да го бранят с втръснали причини от не толкоз далечното минало.
Темата обаче се изговаря по-прямо и нешлифовано измежду националните маси. Опозиция този път са елементарните хора, които не могат да бъдат упрекнати, че са управлявали в тройна коалиция или с Пламен Орешарски. Адресатът още веднъж е държавното управление. “Гришата не е отговорен, той е извънредно непретенциозен човек. Оправете пътя! Защо ни убивате с вашите безнаказаност и безхаберие!?”, споделиха на няколко митинга след трагичния случай поданици на Своге и селата. Всичко това е присъда в съзнанието на хората, за която не е необходим съд. Официалният съд отсича съгласно доказателства (каквито му се предоставят). Съдът в мозъци, сърца, по кръчми, вкъщи - съгласно възприятията: без значение дали водачът е отговорен за съответния случай край Своге, властта е отговорна за качеството на пътищата; това е базовият проблем, той предпоставя нещастия. Пътищата се трансформират в убийци заради обири и корупция. Утре всеки един може да е на мястото или на водача, или на починалите.
Периодът е доста сложен за Бойко Борисов. Имаше чумата в Странджа, провал на застрахователното сдружение “Олимпик”, срам с Търговския указател. Пряко бяха ударени по джобовете хиляди българи, това са доста по-страшни кавги от корупционни драми като с Живко Суджука да вземем за пример. Но нещастието в Искърското дефиле промени обстановката качествено. Тя удари по Борисов доста повече, в сравнение с други, по-големи драми. Защото асфалтът бе неговата висша, изначална, безконечна и несъкрушима горделивост. Нали той е Бойко Омуртаг, който строи с всеизвестен обсег и подарява българите с автомагистрали! За което те би трябвало да са му постоянно признателни и да си затварят очите за прекомерно високите цени или прекомерно ниското качество. Но към този момент не е по този начин. В съзнанието на хората пътищата трайно убиват. И към този момент не е задоволително да се режат ленти, значимото е асфалтът да става за нещо. А той не става. Не стачкуват единствено хората в Своге. Протестираха през вчерашния ден край Боровец, предни дни в Родопите, още по-напред в Добрич, Враца, Полски Тръмбеш, Павликени... Видин даже искаше да се отделя от България и да минава към Румъния поради неналичието на пътища. От година-две на всички места се стачкува против неприятен асфалт – в доста случаи след преди малко свършени скъпи поправки. Българите показват с ясното схващане, че при ремонтите и строителството се краде доста, че правилото е: тъничък асфалт цялостни дебели джобове. Трагедията край Своге е моментният пик на тези настроения.
Хората имат цялостно право да мислят по този начин и властта го знае. Във всяко едно нейно деяние след нещастието в дефилето се усеща вина. Не признава виновност (смее ли някой да си го показа?), само че добре схваща какво желаят да ѝ кажат българите. И по какъв начин няма да схваща? Нали тя самата трансформира пътното строителство в съществена хранителна верига на корупцията
В отговор заваляха ред умопомрачителни безумия като оправдания за калпавия път край Своге: отговорен бил Орешарски, щото тогава пътят бил пуснат (какво като жалбите са завалели по времето на Борисов, само че никой не им е обърнал внимание); отговорен бил законът, допускащ да се пускат второкачествени пътища (какво като ГЕРБ ръководи към този момент n-ти мандат с болшинство в парламента); и компанията била малко отговорна, само че и лабораторията за асфалта; ще ги намерим тия проклети виновници (може би гадове? – по обичания на Борисов израз), но първо прокуратурата да каже. Бедни, небогати, Борисов, що ти трябваше трети мандат? И децата знаят, че главната виновност е в страната, упълномощила калпави задания, осъществила слаб надзор, приела неприятен обект, нехаеща за употребата. Същата тази страна, която поръчала второразреден път, по който след това пренасочила трафик като за автомагистрала. Същата тази страна, на която от десетилетие с къси паузи отпред си ти!
И не е инцидентно, че България има най-скъпите и най-калпави пътища в Европа. Няма стандарти за градеж, няма методики за надзор (нарочно!). Конкурсите се вършат по този начин, че еднакъв мастит кръг от компании да ги печели, който по-късно се отблагодарява на политиците, подсигурили поръчките. В резултат се строи некачествено, пускат се пътища без маркировка, без акт 16, хора умират на тях…
Никой обаче не желае да промени порочната система
След всяка тежка злополука настават чупки, пози, стойки, преместване на едни служители от едно ведомство в друго, на едни алинеи от един закон - в различен. Обединяване, след това отцепване, най-после - на назад. “Всяко длъжностно лице, което не си е свършило работата, ще бъде подведено под правосъдна отговорност, ще му бъде поискана и политическа ", кълне се Борисов. Търси се изкупителна жертва, а не посичане на самата система. Не удар по корупционната верига. Целта е тя да остане, а за камуфлаж да се размести нещо над нея. Но да се учудваме ли? Нали тази верига е хранителна, няма по какъв начин консуматорът да я отстрани
А щом не я отстранява, няма никакво значение какви алинеи ще се трансформират или кой чиновник ще бъде принесен в жертва. “Много ясно са отрегулирани всички процеси в страната, състезания, строителен контрол, приемателни комисии, където всеки се подписва и си носи своята отговорност”, сподели още Борисов. Така че той системата си я харесва, пешките са му "проблемът ".
За голямо страдание резултатът ще бъдат още доста некачествени пътища, жертви и още веднъж трескаво чудене за какво се случва всичко това. Изходите са два - или смяна на самата система, за която, както стана ясно, ръководещите нямат желание; или смяна, в която ръководещите си прибират багажа и си заминават; за което още веднъж липсва предпочитание. Ступор! Който обаче няма по какъв начин да промени новия афиш в съзнанието на българите: Борисов, лента, автомагистрала... и злополука! Българите от дълго време знаят кои тъкмо са гадовете, новото е, че към този момент започнаха и да го демонстрират./ в. "Сега "
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР