Някак незабележимо вчера мина информацията, че в Министерския съвет и

...
Някак незабележимо вчера мина информацията, че в Министерския съвет и
Коментари Харесай

Борисов обяви жълт код в отношенията с Москва

Някак незабележимо през вчерашния ден мина информацията, че в Министерския съвет и в президентството се организират срещи на шефовете на българското разузнаване (ДАР) и контраразузнаване (ДАНС) с представители на партньорски служби. Това се разбра около съвещанието на комисията „ ЧЕЗ “ в Народно събрание, на което шефовете на тези служби не се явиха точно поради тези срещи.

Официална информация за „ срещите “ не беше дадена, само че може да се допуска, че са по отношение на „ горещия “ случай с отравянето на шпионина Сергей Скрипал с нервнопаралитично вещество на английска земя, за което е упрекната Русия. Няколко часа преди да се разбере за тях, министър председателят Бойко Борисов извика за съвещания по случая посланика ни в Русия Бойко Коцев.

Междувременно английският министър председател Тереза Мей съобщи, че 25 страни до момента са показали единение с нейната страна и ще експулсират съветски дипломати – най-малко по един. Досега половината страни членки на Европейски Съюз са решили да прибегнат до тази мярка. Европейската комисия разгласи, че всяка страна от Европейски Съюз сама взема решение дали да гони съветски дипломати. Важно съгласно комисията е изразената обща поддръжка за Англия в разногласието й с Русия за отравянето на Скрипал.

Ако условно използваме метеорологичните предизвестия, мярката, взета от Борисов да извика за съвещания посланика в Москва, може да определим като публикация на „ жълт код “ - евентуална опция за „ стихия “. До през вчерашния ден Борисов действаше при обстановка на „ зелен код “ - никаква заплаха, нищо няма да вършим, чакаме доказателства.

В „ жълтия код “ може да вкараме и диалог с съветския дипломат, пред който се изричат „ някои съображения “. Така да вземем за пример постъпи (засега) Словакия.

Но се случиха най-малко три събития, които евентуално са предиздвикали Борисов да премисли и да разгласи жълтия код: страните, които ще гонят съветски дипломати, непрекъснато започнаха да се усилват и измежду тях са даже Македония и Молдова...; организира се срещата във Варна, където Борисов евентуално е разискал случая с ръководителите на Европейска комисия и Европейски Съюз Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск; организираха се срещите сред службите, за които споменахме.

Ако продължим с кодовете и дипломацията, то при „ оранжев код “ „ бурята “ е на прага и ще би трябвало да се гонят дипломати, като силата на бурята по места е друга – някъде се гони един посланик, другаде 3-4, Англия - 35, или Съединени американски щати - 60.

При „ червен “ код следва отзоваване на посланика и вероятно налагане на нови антируски наказания. (Все отново става дума за дипломация, а не за други съществени решения.)

Засега бурята сред Англия и Русия не се е разразила до там, че да се стигне до отзоваване на английския дипломат в Москва, т.е. Лондон е оставил отворена вратата за диалог.

Какво се чака

„ Кодовете “ могат да се трансформират, откакто бъде оповестен резултатът от разбора на Организацията за отбрана от химическо оръжие (ОЗХО) към Организация на обединените нации, на който се разчита да потвърди има ли или няма съветска връзка в отравянето на Скрипал. Анализът може да отнеме много време - седмици, а може и месеци.

Зам.-външният министър Георг Георгиев сподели, че София чака от химическия разбор обстоятелства, с цел да реши дали да експулсира съветски дипломат(и). Тоест, Русия е почтена до доказване на противното.

България към този момент на няколко пъти съобщи, че е солидарна с Англия. Но от изразената взаимност до дейностите има огромна разлика.

Какво би станало в случай че обстоятелствата наклонят везните в интерес на „ дейностите “. Тогава Борисов има два разновидността на държание: да разгласи "оранжев код " и да изгони съветски посланик – по всяка възможност единствено един, или, макар мощната стихия, която ще обхване доста страни, да остави "жълтия код ".

При първия вид ще загуби ролята си на труженик за мир и балансьор в интернационалните връзки. Какво да се прави с тези два съседа в Черно море, беше представен да споделя той.

Москва ще отвърне с поучителен звук (не че не се случва във връзка и без повод). Ще каже, че сме се поддали на „ колосалния шантаж и напън от страна на Съединени американски щати “, по думите от през вчерашния ден на външния министър Сергей Лавров. Може да се стигне и до нов укор от президента Путин, нещо като „ няма да се наскърбяваме на България и други страни, които не откриха в себе си геройство да се опрат на решенията... “. Това той сподели преди година във връзка плана „ Южен поток “.

Ако пък Борисов избере втория вид, сигурно ще остане в изолираност в Европейски Съюз и НАТО. Дори неговият другар – унгарският министър председател Виктор Орбан, изгони един съветски посланик. Тоест – и тогава неприятно за неговата нормална роля.

Премиерът ще си отдъхне, в случай че ОЗХО оневини Русия и смъкна оповестената от Англия „ висока степен на възможност “ за публична съветска връзка в отравянето. Със сигурност ще изтъкне наново по какъв начин припомнил на Тереза Мей времето, в което Саддам Хюсеин беше упрекнат за химическото оръжие и в следствие Тони Блеър се извинил. „ Но следствията до ден сегашен са чудовищни “, сподели Борисов на последния Европейски съвет и се аргументира по този начин: "може би съм от най-старите и повече се пробвам да мисля в тази посока ".

Путин и руснаците


За доста от по-малките страни това е първият случай, при който прогонват даже един съветски посланик, означи Йън Бонд, някогашен английски посланик в Москва, представен от медиите на Острова. Липсата на единение във връзка с някакви ограничения против Русия на Владимир Путин е традиция в Европейски Съюз, още повече, че тя е сериозен снабдител на енергийни първични материали за Европа.

„ Гардиън “ писа, че Русия евентуално ще се утеши, че прогонването на дипломати е по-скоро алегорично, в сравнение с създаващо действителни усложнения. Москва ще уточни страните от Европейски Съюз, които не започнаха дейности, и ще се увери, че множеството дипломатически контакти ще продължат по нормалния метод. Тоест - стихия в чаша вода, в случай че не се задейства "червения код ".

Евродепутатът и някогашен министър председател на Белгия Ги Верхофстат предложи нова тактика на Европейския съюз - да ускори глобите против Кремъл, в случай че е належащо, само че и да доближи до руснаците. Верхофстат, който е водач на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в Екологичен потенциал, поддържа изгонването на съветски дипломати от страни в Европейски Съюз, само че сподели, че това не е задоволително. Според него икономическото съдействие и визовата либерализация са също толкоз значими, колкото предприемането на сурови ограничения против съветския президент Владимир Путин и най-близките му съдружници.

Тереза Мей се изрече в същия дух: Ние не сме срещу съветския народ, а сме срещу политиката на Кремъл.

АНКЕТА: Трябва ли България да експулсира съветски дипломати? >>
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР