Някъде в далечен сибирски затвор, зад полярния кръг, във вечната

...
Някъде в далечен сибирски затвор, зад полярния кръг, във вечната
Коментари Харесай

Цялата реч на Юлия Навална в Брюксел: Путин не е Русия, Русия не е Путин

Някъде в отдалечен сибирски затвор, зад полярния кръг, във безконечната зима, Путин не просто умъртви Алексей Навални. Той се опита и да унищожи очакванията на милиони руснаци. Той умъртви признака на издръжливостта, смелостта и съпротивата.

Трагичните събития от последните три години се развиваха пред очите на целия свят, нашите и вашите очи.

Не мога да кажа, че не сте видели всичко това, обърнали сте тил или сте били безразлични. Не, вие публикувахте изказвания, казвахте верни неща. И съм ви доста признателна за това. Представители на Европейски Съюз участваха на правосъдните съвещания против Алексей. Европейската дипломация поддържаше политзатворниците в Русия. Това бяха мощни и значими изказвания, в които се загатваха алените линии, които Путин не може да пристъпва.

Но, за жалост, това се оказа незадоволително. Путин живее в различен свят. Той плюе на алените линии. Колко още нарисувани с кръв линии би трябвало да има?

Юлия Навалная в Брюксел: Путин не е Русия, Русия не е Путин
Дъщеря ми Дария се изрече в Европейския парламент преди две години. Тя получи премията „ Сахаров “ от името на татко си и сподели, изтъквам:

„ Годините на заиграване с Путин му дадоха да разбере, че за повишение на своя рейтинг той може да стартира и война. “

Това беше казано през декември 2021 година, два месеца преди войната. Дария тогава беше едвам на 20 години, само че към този момент бе наясно с всичко.



Путин в действителност стартира война. Путин умъртви моя мъж, бащата на Дария. Путин потвърди, че няма защо да се договаря. Той не схваща езика на дипломацията и не признава никакви правила на играта. Затова може би си коства и ние да престанем да играем по разпоредбите?

Вместо да вършим изказвания, би трябвало да действаме. Дайте да не обещаваме невъзможното и да не обсъждаме нещо с години. Дайте нещо да създадем. Днес ще дам няколко оферти, само че като за начало бих желала да обясня за какво ги върша.

Мъжът ми бе воин и умря като воин, който се бореше за независимост. Освен това той бе надарен политик. Той участваше в избори. Той формулира хрумвания за по-добро бъдеще на страната ни, с които въодушеви милиони хора. Той сътвори  силна политическа организация – Фонда за битка с корупцията (ФБК). Организацията няма да изчезне, хората няма да изчезнат, концепциите също няма да пропаднат. Защото концепцията не може да бъде унищожена с мъчения в пандиза. И концепцията не може да бъде отровена с новичок.

Днес се обърнах към последователите на Алексей с обръщение. В него се споделя, че ще продължа делото му. Ще направя всичко, с цел да не бъде безрезултатна немислимата жертва на Алексей. И това може да бъде реализирано единствено по един метод – да се направи по този начин, че концепцията му да тържествува.

Що за концепция е това? Всичко е доста просто. Тя е, че Русия може да бъде естествена европейска страна. Такава като вашите. Мирна, демократична. Страна, където политическите спорове се вземат решение посредством почтени избори, а не в пандизите. Не с отрова и патрони. Разбирам, че това може да наподобява скучно, тъй като вие към този момент имате всичко това. И го приемате като нещо обикновено. Но хората в Русия го нямат. Путин открадна всичко това. Открадна го дружно с парите от продадените на вас нефт и и газ, дружно с вярата за бъдещето, дружно със свободата.

Аз ще продължа делото на Алексей Навални. Русия – свободна, мирна, щастлива... онази прелестна Русия на бъдещето, за която мечтаеше моят мъж – ни би трябвало както в никакъв случай до момента. Именно такава, каквато си я представяше Алексей Навални. Изпълнена с достолепие, правдивост и обич. За мен е значимо да се обърна към представителите на всички европейски страни. Защото нашата „ Прекрасна Русия на бъдещето “ е европейска страна.

И щом загатнах за речта на Дария, ще изтъквам нея и Алексей един път. Тя сподели:

„ Когато попитах татко ми: „ Какво искаш да кажа в Европейския парламент? “, той отговори: „ Кажи никой да не смее да слага знак на тъждество сред Русия и Путин. “

Е, ще повторя това и от мое име тук, в Съвета на Европейски Съюз по външни работи: Путин не е Русия, Русия не е Путин. Днес десетки хиляди хора в цялата страна носят цветя към спонтанните мемориали. Полицаите ги пребиват и арестуват, само че те не се предават. Ето това е Русия. Русия на Алексей Навални.

И ви представям моите оферти от името на Русия на Алексей Навални.

• Първо. Путин умъртви моя мъж тъкмо месец преди така наречен избори. Тези избори за подправени, само че все пак те му трябват на Путин. За агитация. Той желае целият свят да има вяра, че всички в Русия го поддържат и му се възхищават. Не вярвайте на тази агитация.

Не признавайте тези избори. Президент, който е умъртвил основния си политически конкурент, не може да бъде законен по определение. Налагайте наказания. Накажете неговите така наречен доверени лица – те са към 500 души. Знаменитости, артисти и артисти, които пропагандират за Путин, поддържат го и оказват помощ на убийствения му режим да оцелее. Щом обичат толкоз Путин, за какво къщите и вилите им са в Европа? Тук (в Европа – б.р.) са също дамите и децата им.

• Второ. Основата на путинския режим е корупцията. Самият Путин евентуално е най-богатият човек на света. Всичките му другари са милиардери. И всички те се възползват от това, което Европа счита за своята мощна страна – върховенството на закона. Да, вие наложихте наказания против някои от тях, само че милиардерите не пострадаха изключително. Те си наеха най-хубавите юристи и приписаха всичко, което имат, на членовете на фамилиите и приятелите си. Това към този момент не им принадлежи, затова не може да бъде иззето. Не звучи добре, нали? Вилата на някогашната жена на Владимир Путин – Людмила, в Биариц, купена с корупционни пари, и до през днешния ден не е запорирана. Приятелите на Путин просто ви се присмиват.

Ако законът не разрешава да бъдат наказвани военнопрестъпниците и убийците, значи нещо не е наред. Той би трябвало да бъде изменен. Колегите на Алексей от ФБК се занимават с следствия на корупционните връзки на путинското обграждане към този момент 12 години. Те могат да оказват помощ. Те знаят кой, по кое време и по какъв начин е откраднал милиардите от съветския народ. И къде ги крият. Обърнете се към тях за помощ. Създайте специфичен орган, който ще проверява неофициалните връзки, придвижванията на парите и действителните им притежатели. Нека накараме приятелите на Путин същински да страдат и да платят за всичко. За закононарушенията, за страданията, за ужасната нападателна война, която започнаха против Украйна.

• Трето. Това е доста значимо. Винаги правете разлика сред Путин и Русия. Хората, бягащи от войната и диктатурата, не са ваши врагове. Трябват им състрадание и отбрана. Те не би трябвало да бъдат наказвани, би трябвало да им се оказва помощ. Необходим е механизъм, сходен на една модерна Нансенова комисия*. Именно тези хора ще станат част от Прекрасната Русия на бъдещето. Те желаят да оказват помощ на Русия да стане естествена страна, с цел да се завърнат по-скоро вкъщи. Вие също би трябвало да им помогнете за това.

Докато си приказваме тук, към момента не предават тялото на Алексей на майка му. Престъпниците замитат следите на закононарушението. Не им позволявайте още веднъж да се измъкнат.

Благодаря за вниманието и опцията да се изкажа. Няма да се предадем и ще продължим да се борим. Вашата поддръжка е доста значима за нас.

---

Това е цялостният текст на изявлението на Юлия Навалная на Съвет „ Външни работи “ в Брюксел на 19 февруари. Той бе публикуван от екипа на умрелия в лагер опозиционер.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР