Някъде от около 30 години се занимавам с Македония. Посещението

...
Някъде от около 30 години се занимавам с Македония. Посещението
Коментари Харесай

Георги Първанов издаде любопитни подробности от престоя му в Скопие

Някъде от към 30 години се занимавам с Македония. Посещението на македонския министър председател Зоран Заев е добра вест, сподели президентът на България от 2002 до 2011 година Георги Първанов в ефира на Българска национална телевизия. " Това може да е един пробив. Това приказва, че в Скопие има отворено към България ръководство, не изключвам и външно въздействие към Македония, която желае да стане член на Европейския съюз. Нека един път на Балканите външното въздействие да има положителен резултат.

Стабилността на всяка страна на Балканите е причина за стабилността на целия район ", сподели историкът. Относно предстоящото на 2 август сключване на Договора за положително съседство с Македония Първанов уточни, че би трябвало да да се спре с разделянето на историята. " Не би трябвало за Македония да остане - Яне Сандански, за нас Тодор Александров ", уточни още той.

По мотив искане на депутата от Българска социалистическа партия Валери Жаблянов да не се подписва Договорът Първанов разяснява, че документът няма да реши проблемите сред две страни, само че подписването ще постави начало на възстановяване на връзките сред двете страни.

" Последния път, когато бях в Скопие, си купих един куфар книги. Една от тях беше " Македонските корени на американските президенти ". Там бяха написани осем, започвайки от първите двама Джордж Вашингтон и Томас Джеферсън до Джордж Буш татко и наследник ", уточни още Първанов. Гостът в студиото се спря и върху КТБ.

" Този проблем бе проспан, най-вече от Българска народна банка и тук би трябвало да се произнесе прокуратурата ", сподели още Първанов във връзка обявата на стенограмите от съвещанията при някогашния президент Росен Плевнелиев за банкрута на финансовата институция.

" Аз съм разгласил единствено една стенограма за 4 февруари 1997 година (когато Българска социалистическа партия връща мандата за ръководство след икономическата криза). Аз се приближавам до сътрудника си Плевнелиев за отварянето на досиета за КТБ. Но аз съм за отварянето на всички досиета на прехода ", сподели още Първанов.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР