Някъде еднолично се взимат решения за блокиране на 45-те хиляди

...
Някъде еднолично се взимат решения за блокиране на 45-те хиляди
Коментари Харесай

Иван Петков: Хакерските атака продължават, тоест няма ефект от действията на Министерството на електронното управление

Някъде еднолично се взимат решения за блокиране на 45-те хиляди IP адреса за тези офанзиви
 „ Една от главните цели на Министерството на електронното ръководство е да има повече сигурност на работата на държавната администрация в цифровото пространство, както и на всички сдружения, които я обслужват. “ Това съобщи националният представител от “БСП за България “ Иван Петков по време на парламентарния надзор.

От парламентарната естрада той напомни изказване от министерството във връзка хакерските офанзиви от 15 октомври 2022 година, засегнали голям брой уебстраници на български институции. „ Възниква въпросът какъв брой ефикасни отбрани притежаваме като страна “, уточни той и се обърна съм министъра на електронното ръководство: „ На какво съображение са блокирани 45-те хиляди IP адреса през февруари и провеждан ли е одит за успеваемостта на подхванатите ограничения, изключително поради обстоятелството, че още веднъж сме очевидци на офанзиви от руски IP адреси? “, попита социалистът.

От отговора на министър Тодоров излиза наяве, че няма огромен резултат от това, което прави националната сигурност. „ Тук има 45 хиляди IP адреса, които са блокирани още от февруари и съгласно мен има меко казано цензура, защото виждаме, че няма резултат. Миналата седмица беше блокиран и уеб сайтът на Министерството на електронното ръководство. Тоест се вижда, че успеваемостта от дейностите са нулеви “, разяснява депутатът от левицата.

Иван Петков зададе въпрос и по отношение на Съвета по киберсигурност: „ Заседавал ли е Съветът по отношение на развиването на интернационалната конюнктура, анализирайки обстановката и предвиждайки нови ограничения против възможни закани? “ 

От отговора на министър Тодоров излиза наяве, че с изключение на съвещанието от 5 май, досега не е правено друго такова. „ Тоест някъде еднолично се взимат решения за блокиране на IP адреси за тези офанзиви “, заключи депутатът от Българска социалистическа партия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР