NVIDIA си партнира с канадската компания Xanadu Quantum Technologies за

...
NVIDIA си партнира с канадската компания Xanadu Quantum Technologies за
Коментари Харесай

NVIDIA и Xanadu създават симулатор на квантов компютър на базата на конвенционален суперкомпютър

NVIDIA си партнира с канадската компания Xanadu Quantum Technologies за осъществяване на огромна симулация на квантови калкулации на суперкомпютър. Според изданието Silicon Angle откривателите употребяват най-новият фреймуърк PennyLane на Xanadu и софтуера cuQuantum на NVIDIA, с цел да основат квантовия симулатор.

PennyLane е фреймуърк с отворен код, предопределен за „ хибридни квантови калкулации “, а инструментите за създаване на програмен продукт cuQuantum дават опция за основаване на симулатор на квантови калкулации благодарение на високопроизводителни ускорителни клъстери. Необходимите изчислителни запаси са в действителност обилни, защото за възпроизвеждането на работата на квантов модел от към 30 кубита са нужни 256 ускорителя NVIDIA A100 в суперкомпютъра Perlmutter.

Според Xanadu комбинацията от PennyLane и cuQuantum разрешава доста да се усили броят на симулираните кубити – преди този момент такива благоприятни условия просто не са били налични. Тестовете на cuQuantum с един-единствен ускорител демонстрираха нарастване на продуктивността на симулацията с един порядък. До края на тази година учените чакат да мащабират технологията до 1000 изчислителни възела, употребявайки 4000 ускорителя, което ще разреши да се сътвори симулация на над 40 кубита.

 

Учените настояват, че вследствие на това даже стажантите ще могат да употребяват огромни симулации. Планирани са общо шест плана за потребление на технологията за проучване на физиката на високите сили, системите за машинно образование, материалознанието и химията. Xanadu към този момент работи с Rolls-Royce за създаване на квантови логаритми за основаване на по-ефективни мотори и с Volkswagen Group по планове за основаването на по-ефективни акумулатори.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР