Нутриционистът Патрик Холфорд е сред водещите специалисти по хранене във

...
Нутриционистът Патрик Холфорд е сред водещите специалисти по хранене във
Коментари Харесай

500 въпроса за здравето и храненето

Нутриционистът Патрик Холфорд е измежду водещите експерти по хранене във Англия. През 1984 година той основава Институт по рационално хранене в Лондон, а през октомври 2004 година взе участие в най-мащабното за страната проучване за здравето, в което се включват над 37 000 души. В книгата „ 500 въпроса за здравето и храненето “ на издателство „ Ентусиаст “ Холфорд дава отговор на най-често задаваните въпроси в тази област. Той изяснява на наличен език по какъв начин посредством уравновесен режим може да се оправим с заболявания и неразположения – от елементарна простуда до по-сериозните и тежки положения, които могат да застрашат живота ни. Авторът предлага и препоръки по какъв начин да повишим имунитета си посредством естествени естествени средства.  Представяме ви фрагмент от книгата, а може да я закупите от ТУК. 
 Патрик Холфорд Патрик Холфорд
Някъде прочетох, че пшеницата може да е смъртоносна. Това е мит, нали? 
Веществото в пшеницата, което може да аргументи алергични реакции, е глутенът. Преди време се смяташе, че алергията към глутен, наречена цьолиакия, се среща извънредно рядко и визира едвам един на 6000 души. Според проучвания, извършени в Италия обаче, цьолиакията може да засегне един на 100 души. С други думи, хората доста постоянно страдат от това заболяване, само че не им се слага диагноза. Другият мит за глутена е, че предизвиква единствено проблеми с храносмилането като отичане, газове и диария. Но към този момент разполагаме с задоволително доказателства, че диагнозата цьолиакия постоянно предшества рака на стомашно-чревния тракт! Смъртността от този тип рак в границите на първата година от слагането на диагнозата е два пъти по-висока, така че изказванието, че пшеницата може да е смъртоносна, евентуално не е доста пресилено. Д-р Джеймс Брадли, създател на книгата „ Опасните зърнени храни “, счита, че хората с висок риск от алергия би трябвало постоянно да си вършат проучвания за сензитивност към глутен. Сред рисковете са: да имате член от фамилията с сензитивност към глутен, да страдате от автоимунни болести като инсулинозависим диабет, ревматоиден артрит и проблеми с щитовидната жлеза. В рисковата група попадат и дами с проблеми по време на бременността като спонтанни аборти. Чувствителността към глутена, който се съдържа и в ръжта, ечемика и овеса, само че не и в ориза и царевицата, може да се изследва с комплект за домашна приложимост, който мери IgG антителата.
Как светлината въздейства върху здравето? 
Питали ли сте се за какво по време на отмора слънчевите бани ви карат да се чувствате толкоз добре? Светлината е постоянно подценяван източник за подсилване на имунната система и усъвършенства настроението. Освен приятните асоциации, които вършим с хубавите слънчеви дни, през днешния ден към този момент е известно, че светлината подтиква епифизата – малко образувание в мозъка, наричано още „ трето око “. Епифизата създава значими химични субстанции, наречени триптамини, които ни основават чувство за благополучие и единение с природата. Мелатонинът – тип триптамин – контролира настройката ни по отношение на деня, нощта и сезоните. Всичко това е обвързвано с естествената светлина. Изкуствената е напълно друго нещо. Естествената слънчева светлина съдържа цялостния набор от честотни талази, които построяват „ бялата “ светлина. Дъгата съставлява другите честотни талази, разграничени като ленти от цвят, които събрани дружно, образуват това, което човешкото око възприема като бяла светлина. По принцип електрическите крушки не излъчват такава светлина. Те съдържат по-малък набор от честотни талази, вследствие от това светлината от тях е по-жълта. Флуоресцентната светлина се приближава повече до естествената, само че най-хубавото изкуствено осветяване е по този начин нареченото „ пълноспектърно “ осветяване, което имитира честотните талази на естествената светлина, в това число изгодите от нея. Ако работите на закрито и рядко излизате на естествена светлина или в случай че сте предразположени към зимни депресии, си коства да си вземете такава лампа. Макар да са по-скъпи, тези крушки устоят до 100 пъти по-дълго и изразходват една четвърт от електричеството, належащо за елементарните крушки.
Непрекъснато съм изтощена и наподобявам пребледняла. От анемия ли пострадвам? 
Да, допустимо е да страдате от дефицит на желязо. Желязото е нужно на тялото, с цел да създава хемоглобин – главен детайл от състава на кръвта, който придвижва О2 и хранителни субстанции до тъканите, мозъка, мускулите и органите. Ако страдате от дефицит на желязо, тялото ви не може да създава задоволително червени кръвни кафези, на което се дължи и бледият вид; а при занижен брой на алените кръвни кафези мозъкът и тялото ви не получават нужното количество О2 и хранителни субстанции. Какъв е резултатът? Постоянно сте изтощени. Червеното месо е най-известният и добър източник на желязо. Проблемът е, че то е доста богато и на наситени мазнини, по тази причина се спрете и на други източници: яйца, спанак и зелени зеленчуци, боб, леща, сушени сливи, сушени кайсии, меласа и тиквено семе. Можете сами да ревизирате какво е равнището на желязо в кръвта ви, като огледате клепачите и ноктите на пръстите си. Областта под долните ви клепачи би трябвало да е наситено розова или алена, а когато натиснете върха на нокътя си и основата му стане бяла, откакто го пуснете, тя би трябвало бързо да възвърне аления си цвят. Анемията може да бъде породена и от дефицит на витамин В12 (фолиева киселина). Ще установите това сигурно, като си извършите проучвания. За всеки случай ви предлагам да пиете витамин В комплекс или мултивитамин, включващ витамини от група В.
Има ли опция за облекчение на астмата посредством хранителен режим? 
Астмата се провокира от възпалителни процеси, което значи, че тялото е в положение на „ паника “ заради претоварване от нездравословни въздействия. Сред тях нормално са замърсяването на околната среда, хранителни алергии, алергии към медикаменти за инхалатори и стрес. Най-разпространените хранителни алергии са към млечни артикули и пшеница, по тази причина спрете потреблението и на двата типа храни за 10 дни, с цел да видите дали ще се почувствате по-добре. Всяко в допълнение задължение върху имунната система може да отключи астма. Вероятно това е повода тройните ваксини – слагането на които е равнозначно на това тялото да развие три инфекции по едно и също време – да покачат риска от поява на астма. Освен намаляването на броя на нездравословните за имунната ви система фактори, някои хранителни субстанции и билки успокояват възпалението, което свива дихателните пътища в белите дробове. Сред тях са витамин С (2 г на ден), магнезий (300 мг на ден), омега-3 рибени масла (1000 мг на ден) и растенията куркума, босвелия и джинджифил. 
Непрекъснато имам главоболие. Има ли естествени лекове, които да ми оказват помощ?
Възможните аргументи за главоболието и мигрената са многочислени, а измежду тях са внезапно намаляване на кръвната захар, дехидратация, алергия, стрес и напрежение или неприятната композиция от няколко от изброените. Рязкото повишаване и намаляване на адреналина и кръвната захар могат да провокират главоболие, само че това положение елементарно се превъзмогва, в случай че преминете към най-благоприятен режим на хранене. Яжте постоянно, само че по малко и избягвайте дълги интервали без банкет на храна, изключително в случай че сте под стрес и напрежение. Снабдявайте тялото си постоянно с течности – пийте по 1–1,5 л вода дневно. Избягвайте захарта и стимуланти като черен чай, кафе и шоколад. Ако главоболието не отмине, е доста евентуално да се дължи на алергия. Обърнете внимание дали има връзка сред храните, които консумирате, и пристъпите на главоболие. Добре е да си извършите тест за нетърпимост към храни. Вместо да пиете аспирин или медикаменти срещу мигрена, които свиват кръвоносните съдове, приемайте сред 100 и 200 мг витамин В3 под формата на ниацин, който уголемява кръвоносните съдове. Започнете с по-малката доза. Ще изпитате чувство, все едно се изчервявате, както и че бузите ви парят. Най-добре е да вършиме това вкъщи в спокойна конюнктура.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР