Нурсултан Назарбаев управлява Казахстан в продължение на тридесет години. През

...
Нурсултан Назарбаев управлява Казахстан в продължение на тридесет години. През
Коментари Харесай

Колко богат може да бъде един централноазиатски лидер?

Нурсултан Назарбаев ръководи Казахстан в продължение на тридесет години. През това време фамилията му съумя да придобие недвижими парцели за стотици милиони долари по целия свят. Роднините на някогашния президент – едни от най-богатите хора в страната – заемат държавни постове, ръководят огромни компании и банки и имат големи индустриални предприятия.

Въпреки формалната оставка през 2019 година, политикът към момента въздейства върху живота на страната: той остава водач на ръководещата партия Нур Отан и е началник на Съвета за сигурност на страната. Събраните от „ Лента.ру “ сведения „ хвърлят светлина “ на (свръх) първокласният живот на „ клана “ Назарбаев.

Според локални опозиционни медии, положението на самия Нурсултан Назарбаев се прави оценка на 100 милиарда $. Още повече пари са се „ настанили “ в джобовете на членовете на фамилията му, които те избират да харчат за първокласни артикули и недвижими парцели в чужбина. Роднините на досегашния държавен глава са фенове на известния чешки курорт Карлови Вари.

 Колко богат може да бъде един централноазиатски водач? Хотел Миньон е част от парцелите на семейството в Чехия

Обикновено Назарбаев отсяда в петзвездната вила „ Ахлан “, благосъстоятелност на предприемача Кайрат Боранбаев, чиято щерка беше омъжена за неговия внук. Президентът на Казахстан толкоз постоянно е идвал на това място, включително и със свои близки и другари, че чешки медии са го считали за притежател на вилата.

 Колко богат може да бъде един централноазиатски водач? Вила Ахлан

Например през 2005 година някогашният водач на Украйна Леонид Кучма, който се смяташе за другар на Назарбаев, отседна в „ Ахлан “. Зетят на Назарбаев Тимур Кулибаев, който е един от най-влиятелните родственици на някогашния президент, също има парцели в Чехия.

„ Неприлично “ огромното благосъстояние и свадите към „ клана “ Назарбаев

Дългогодишният президент на Казахстан не е оставил без внимание и Англия: преди 13 години за 50 милиона паунда той е купил една от най-скъпите къщи в кралството – имението „ Топрак “ в северен Лондон.

 Колко богат може да бъде един централноазиатски водач? Топрак

Децата на Назарбаев също имат парцели в Обединеното кралство. Дъщерята Дарига и най-големият й наследник Нурали притежаваха къща на „ Бейкър стрийт “ в Лондон, където се намира апартаментът (музей за посетители) на героя от творбите на Артър Конан Дойл, детективът Шерлок Холмс.

 Колко богат може да бъде един централноазиатски водач? Скромен парцел за близо 215 милиона долара…

В допълнение, те притежаваха няколко други здания и земя на същата централна улица в Лондон на стойност над 140 милиона паунда.

Освен това семейство Назарбаеви са придобили парцели в един от най-престижните квартали на Кан (Франция). За 30 милиона евро са купили постройка на четири равнища с колони, открит басейн, четири дневни, седем спални с гардеробни пространства, три кухни, два салона и две винарски мазета.

 Колко богат може да бъде един централноазиатски водач? Резиденцията „ Ла Тропикале “

Резиденцията La Tropicale е издигната в края на XIX век на южния скат на рид с аспект към Средиземно море.

Това имение „ изплува “ в правосъден спор по време на развода на брата на Назарбаев Болат и някогашната му брачна половинка Майра Курмангалиева. Освен това, тогава стана известно, че доведеният наследник на Болат, синът на Майра – Данияр Кесикбаев, е придобил първокласен апартамент във Флорида (САЩ).

Апартамент с три спални, пет бани и панорамен балкон с красива панорама към Атлантическия океан му е коствал 3,4 милиона $. „ Открити “ по време на имотните разногласия са и над 50 милиона $ в първокласни парцели и бижута в Манхатън. В резултат на това Кесикбаев трансферира цялото си имущество на втория си татко.

Освен изброените парцели семейството има и още няколко имотни бижута и в Швейцария, Испания и на други места по света.

 Колко богат може да бъде един централноазиатски водач? Един от парцелите в Женевския кантон

Самият Назарбаев постоянно се е старал да се държи „ в сянка “. Роден е в селско семейство през 1940 година, учил е в професионална гимназия за металург, бил е служащ, строител, работил е във фабрика.

След това стартира партийната активност на Нурсултан Назарбаев, която го е довела до креслото на ръководител на Министерския съвет на Казахската ССР. През 1991 година Назарбаев е определен за първи президент на Казахстан. След оставката си става пожизнен водач на нацията и началник на Съвета за сигурност на страната. Като цяло, за някогашния държавен глава малко се е трансформирало – той и фамилията му остават най-влиятелните хора в страната.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР