Нурсултан Назарбаев управлява Казахстан в продължение на тридесет години. През

...
Нурсултан Назарбаев управлява Казахстан в продължение на тридесет години. През
Коментари Харесай

Несметните богатства на Нурсултан Назарбаев, бившият президент на Казахстан

Нурсултан Назарбаев ръководи Казахстан в продължение на тридесет години. През това време фамилията му съумя да придобие недвижими парцели за стотици милиони долари по целия свят. Роднините на някогашния президент - едни от най-богатите хора в страната - заемат държавни постове, ръководят огромни компании и банки и имат големи индустриални предприятия.

Въпреки формалната оставка през 2019 година, политикът към момента въздейства върху живота на страната: той остава водач на ръководещата партия Нур Отан и е началник на Съвета за сигурност на страната. Събраните от " Лента.ру " сведения " хвърлят светлина " на (свръх) първокласният живот на " клана " Назарбаев.

Според локални опозиционни медии, положението на самия Нурсултан Назарбаев се прави оценка на 100 милиарда $. Още повече пари са се " настанили " в джобовете на членовете на фамилията му, които те избират да харчат за първокласни артикули и недвижими парцели в чужбина. Роднините на досегашния държавен глава са фенове на известния чешки курорт Карлови Вари. Обикновено Назарбаев отсяда в петзвездната вила " Ахлан ", благосъстоятелност на предприемача Кайрат Боранбаев, чиято щерка беше омъжена за неговия внук. Президентът на Казахстан толкоз постоянно е идвал на това място, включително и със свои близки и другари, че чешки медии са го считали за притежател на вилата.

Например през 2005 година някогашният водач на Украйна Леонид Кучма, който се смяташе за другар на Назарбаев, отседна в " Ахлан ". Зетят на Назарбаев Тимур Кулибаев, който е един от най-влиятелните родственици на някогашния президент, също има парцели в Чехия.

" Неприлично " огромното благосъстояние и свадите към " клана " Назарбаев

Дългогодишният президент на Казахстан не е оставил без внимание и Англия: преди 13 години за 50 милиона паунда той е купил една от най-скъпите къщи в кралството - имението " Топрак " в северен Лондон. Децата на Назарбаев също имат парцели в Обединеното кралство. Дъщерята Дарига и най-големият й наследник Нурали притежаваха къща на " Бейкър стрийт " в Лондон, където се намира апартаментът (музей за посетители) на героя от творбите на Артър Конан Дойл, детективът Шерлок Холмс. В допълнение, те притежаваха няколко други здания и земя на същата централна улица в Лондон на стойност над 140 милиона паунда.

Освен това семейство Назарбаеви са придобили парцели в един от най-престижните квартали на Кан (Франция). За 30 милиона евро са купили постройка на четири равнища с колони, открит басейн, четири дневни, седем спални с гардеробни пространства, три кухни, два салона и две винарски мазета. Резиденцията La Tropicale е издигната в края на XIX век на южния скат на рид с аспект към Средиземно море.

Това имение " изплува " в правосъден спор по време на развода на брата на Назарбаев Болат и някогашната му брачна половинка Майра Курмангалиева. Освен това, тогава стана известно, че доведеният наследник на Болат, синът на Майра - Данияр Кесикбаев, е придобил първокласен апартамент във Флорида (САЩ). Апартамент с три спални, пет бани и панорамен балкон с красива панорама към Атлантическия океан му е коствал 3,4 милиона $. " Открити " по време на имотните разногласия са и над 50 милиона $ в първокласни парцели и бижута в Манхатън. В резултат на това Кесикбаев трансферира цялото си имущество на втория си татко.

Самият Назарбаев постоянно се е старал да се държи " в сянка ". Роден е в селско семейство през 1940 година, учил е в професионална гимназия за металург, бил е служащ, строител, работил е във фабрика.

След това стартира партийната активност на Нурсултан Назарбаев, която го е довела до креслото на ръководител на Министерския съвет на Казахската ССР. През 1991 година Назарбаев е определен за първи президент на Казахстан. След оставката си става пожизнен водач на нацията и началник на Съвета за сигурност на страната. Като цяло, за някогашния държавен глава малко се е трансформирало - той и фамилията му остават най-влиятелните хора в страната.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР