Нури Шахин е един от онези професионалисти, свързвани най-често с

...
Нури Шахин е един от онези професионалисти, свързвани най-често с
Коментари Харесай

Отдаден напълно на клуба на сърцето си

Нури Шахин е един от тези експерти, свързвани най-често с любовта към клуба си. Под управлението на Петер Бос и в игрови проект той още веднъж е сърцето на Борусия (Дортмунд).

Колко благополучен бе той в този ден, би могъл всеки да допусна. След успеха с 2:0 на Борусия (Дортмунд) усмивката от лицето на Нури Шахин не слезе от лицето му. Преди всичко не слезе, тъй като той дереше глас с цяло гърло пред огромната южна естрада: „ Кой ще бъде немски първенец, Борусия! “ Това беше превъзходния свършек на един прелестен ден на турския национал, който както никой различен в този ден сподели своята обич към клуба. Неговата асистенция за Пиер-Емерик Обамянг поведе Борусия на верния път против Херта, а неговият гол подсигури успеха на „ жълто-чербните ” преди паузата поради националните отбори. Той накара всички да не помнят театъра към клуба през последните седмици. Шахин още веднъж е значим!

Всичко това не е инцидентно. „ Вижда се на терена, че аз още веднъж доближих моето равнище. Моето тяло се оправя доста, доста добре “, съобщи Шахин преди началото на сезона. Той направи пълноценна подготовка и без каквито и да е било проблеми за първи път от години насам. Но освен физически той е на безусловно топ равнище. И ментално нещо в него се е трансформирало. „ През лятото доближих до точка, която трябваше да ми покаже накъде ще потегли. За мен беше значимо да си извлека верните изводи от последната година “, споделя турският халф. Това очевидно му се е удало, тъй като досегашните му резултати са впечатляващи. Срещу Волфсбург (3:0) на старта и против Херта той бе сърцето на играта на Борусия.

Така вижда нещата и новият треньор Петер Бос, който познава от дълго време Шахин. Наставникът бе състезателен шеф във Фейенорд, когато Шахин играеше там. „ Нури беше свободен доста постоянно, само че продължи дълго време, до момента в който топката доближи до него. Когато Нури получеше топката в средата на терена, тогава ставаше рисково “, споделя Бос за новия си ученик. Шахин нямаше да е Шахин, в случай че тази похвала не му е най-малко малко неприятна. „ Не желая да съм най-хубавият или най-важният, желая единствено да бъда част от фамилията на Борусия (Дортмунд) “, показа халфът след мача с Херта.

Това е той при всички случаи. Такъв бе и при най-голямото си разочарования във финала за Купата на Германия през май, когато тогавашният треньор Томас Тухел го задраска от състава и Шахин трябваше да гледа мача от трибуните. Тогава почитателите и съотборниците му бяха ядосани на Тухел. Почти никой не разбра тази деградация. Това обаче към този момент е забравено. Той обича прекалено много „ неговия “ си клуб. През последните седмици постоянно се е възхищавал на почитателите и на Борусия. „ Трябва още веднъж да бъда част от фамилията на Борусия. Хората там са повода, заради която играя футбол, както и го върша “, написа Шахин в прочувствено есе за уеб страницата playerstribune.com, който разгласява сходни самопризнания и на други футболисти от целия свят. Това не остава прикрито и за неговите съотборници. „ Вижда се, че той живее за Борусия – всеки ден “, споделя Гонсало Кастро. Нури Шахин е играчът на Борусия (Дортмунд), който играе с цялото си сърце за клуба на сърцето си.

Може би по тази причина Шахин в никакъв случай не подлага на критика неговите някогашни треньори. Вместо това той се възхищава на новите неща под управлението на Бос. „ Всеки футболист живее за това да бъде самонадеян и да получава доверие. Аз имам доверието на моя треньор и се пробвам да го извинявам на терена “, споделя турският национал. „ Той е един образован състезател. Той играе на значима позиция в средата на терена, по тази причина е значимо да схваща какво желаеме от него “, уверен е треньорът Бос в качествата на Шахин, който схваща това и споделя: „ Новата роля, новата система ми пасва. Чувствам се в действителност ужасно “. И не е по никакъв начин чудно, тъй като в ролята на  пресиращ противниковите футболисти състезател той действаше в Дортмунд и под управлението на Юрген Клоп преди години. В новия жанр на игра на Борусия пространствата са по-малки, а Шахин може да помогне със своята добра техника и добър взор върху играта. „ За нас отбранителните халфове това е добре и бихме могли да даваме последните пасове, а и сами да приключваме офанзивите “, проучва Шахин по време на подготвителния лагер.

Завършващ удар имаше Шахин против берлинчани и то какъв! Със 108 км/час той прати топката с десния крайник в ъгъла за 2:0. Неговият първи сходен гол и негов общо 20-и в Бундеслигата. Предишният му е преди две години и половина. На 13 февруари 2015 година той се разписа при победа против Майнц 05. Неговите съотборници и президентът на Борусия Райнхард Раубал ги интересува обаче доста повече фактът, че Шахин може да вкарва голове с десния крайник. „ Мислех, че имаш този крайник единствено, с цел да вървиш и да пазаруваш “, сподели му Раубал след мача. „ В юношеските години постоянно вкарвах с този крайник. Помислих си дали и в Холандия не съм вкарвал с десния крайник. Това обаче бе първият ми подобен гол “, отговори Шахин.

Халфът не би могъл да си избере по-удобен миг от този за това. Защото този гол акцентира неговите страхотни резултати в първата къса фаза от сезона педи паузата поради националните тимове. Сякаш Шахин искаше да каже с този гол: „ Вижте ме, аз още веднъж съм тук! “ Опитният футболист обаче знае, че не е в негов жанр да тръби това по мегафона. Вместо това той оставя дейностите му на терена да приказват. Ще го направи и след паузата за националните тимове.

Щефан ДЬОРИНГ, Goal.com
Превод от немски: Георги Красимиров Георгиев/БЛИЦ СПОРТ

РЕЗУЛТАТИ, ГОЛМАЙСТОРИ И КЛАСИРАНЕ В ГЕРМАНСКАТА БУНДЕСЛИГА - ТУК!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР