Нургюл Салимова записа първа победа в Турнира на претендентките, който

...
Нургюл Салимова записа първа победа в Турнира на претендентките, който
Коментари Харесай

Нургюл Салимова постигна първа победа в Турнира на претендентките

Нургюл Салимова записа първа победа в Турнира на претендентките, който дефинира участничката в мача за международната купа в шахмата. В партия от четвъртия кръг в Торонто българката завоюва с белите фигури против индийката Хумпи Конеру.

В предходните си три срещи Салимова имаше две ремита и загуба.

Салимова и 37-годишната Конеру (гросмайстор от 15-годишна възраст и международен първенец по интензивен шахмат от 2019 г.) разиграха Каталонско начало, а индийката опита да бъде нападателна и да вземе преимущество. Тя обаче не съумя да реализира рокада, което затрудни позицията ѝ.

С повече самообладание и добра игра Салимова съумя да матира Конеру на 62-рия ход.

След успеха Салимова събира актив от 2 точки и дели 3-5 място с Катерина Лагно и Вайшали Рамешбабу. Лидер остава Тан Чжони с 3 точки, следвана от рускинята Александра Горячкина (2.5 точки).

След първите четири партии шампионатът има почивен ден, а във вторник (9 април) Салимова ще бъде с черните фигури против китайката Тан Чжони. Тя беше международен първенец в интервала 2017-2018.

" Радвам се, че влизам в почивния ден в положително въодушевление, тъй като след загубата ми преди ден бях малко тъжна. Винаги е хубаво да победиш умел противник, това дава убеденост ", разяснява Салимова.

За дуела тя разказа, че началото е било мъчно и е била обезпокоена.

Турнирът продължава до 21 април.

Снимка: FIDE
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР